Uutiset

Autot

Scanian NXT-ajoneuvo muuttaa muotoaan eri tehtäviin

Tervetuloa NXT-tulevaisuuteen! Scanian uusi akkusähköllä toimiva itseohjautuva kaupunkiauto on suunniteltu matkustajien kuljettamiseen joustavasti töihin aamuisin ja kotiin iltaisin, tavaran toimittamiseen päiväsaikaan sekä jätteiden keräämiseen öisin.

Scanian innovatiiviset insinöörit ovat vieneet yrityksen DNA:n – modulaarisen järjestelmän – rohkeasti uudelle tasolle kehittämällä ajoneuvon, joka voi muuttaa muotoaan erilaisia tehtäviä varten kaupungissa.

Useat kaupungit toimivat tällä hetkellä päästöjä ja ruuhkia vähentääkseen kaupunkiliikenteen muutoksen katalysaattoreina. Sähköisten ja itseohjautuvien ajoneuvojen teknologian ja infrastruktuurin edistysaskelet ovat tärkeitä työkaluja kaupungeille niiden siirtyessä kestävään kuljetusjärjestelmään.

”NXT on kaupunkiliikenteen tulevaisuuden visio. Monet näistä teknologioista eivät ole vielä täysin valmiita, mutta meille on ollut tärkeää oikeasti rakentaa konseptiajoneuvo, jolla voimme näkyvästi ja teknisesti esitellä alan mahdollisuuksia”, sanoo Scanian toimitusjohtaja Henrik Henriksson. ”NXT on suunniteltu vuotta 2030 ja sitäkin kaukaisempaa tulevaisuutta silmällä pitäen käyttäen monia jo nyt saatavilla olevia edistyksellisiä ominaisuuksia.”

NXT:ssä etu- ja taka-ajomoduulit voidaan asentaa bussin koriin, kuorma-auton koriin tai jäteautoon. Tämän innovatiivisen konseptiajoneuvon bussimoduuli on esitteillä Kansainvälisen joukkoliikenneliiton UITP:n Global Public Transport Summit -tapahtumassa Tukholmassa 10.-12. kesäkuuta.

Kuljettamista ja joustavuutta

Ajoneuvoilla on tärkeä osa todellisen kuljetusekosysteemin muutoksen saavuttamisessa, mutta muutakin tarvitaan. Sekä sähköisiä että itseohjautuvia ajoneuvoja varten tarvitaan merkittävää infrastruktuurin kehitystä. Ihmisten ja tavaran ympärivuorokautinen virta kaupungeissa tarvitsee järkevän ratkaisun hajanaisten suunnitelmien sijaan.

Ammattiliikenne muodostaa monin tavoin kaupungin sykkeen. Se kuljettaa meidät töihin ja kouluun. Se toimittaa ruoat kauppoihin ja ravintoloihin sekä lääkkeet sairaaloihin. Se huolehtii jätteiden keräyksestä. Tänä päivänä kaupunkien ihmis- ja tavaravirrat ovat kaukana optimoidusta, sillä tavaraa kuljetetaan aamun ruuhka-aikana samanaikaisesti, kun monet ihmisetkin ovat liikkeellä. Toisaalta ammattimainen tavaraliikenne on monesti kielletty kaupunkien keskustoissa yöaikaan, kun asukkaat nukkuvat.

Henriksson sanoo: ”Me emme voi Scanialla suunnitella kaupunkien koko kuljetusjärjestelmää uusiksi. Voimme kuitenkin inspiroida muutosta, ja juuri tämä on idea NXT:n taustalla – kuljetusten ja ajoneuvojen ajatteleminen uudenlaisella, kestävällä tavalla.”

Julkinen liikenne on aina merkinnyt ihmisten ja tavaroiden kuljettamista, mikä on nyt vietävä seuraavalle tasolle. Suurempi automaation hyödyntäminen helpottaa julkisen liikenteen joustavuuden parantamista.

”Tämä on jotain uutta ja erilaista. Joustava suunnittelu ja modulaariset yksiköt ovat kuitenkin Scanian ydinosaamisaluetta”, sanoo Robert Sjödin, NXT:n projektijohtaja.

Kahdeksan metrin pituinen bussimoduuli rakennetaan yhtenä yksikkönä, mikä vähentää painoa huomattavasti. Uudelleen muotoillut akut ovat lattian alla, missä ne hyödyntävät muuten hukkatilaksi jäävää tilaa sekä parantavat painojakaumaa. Kevyen, alle kahdeksan tonnin painon ansiosta ajoneuvon kantama nykyisillä akuilla on arviolta 245 kilometriä.

”Jatkuva parannus pienin askelin on ollut Scanian tavaramerkki”, Sjödin sanoo. ”Nyt otamme jättiloikan kohti tulevaisuutta. Tämä ajoneuvo tuottaa arvokasta konkreettista tietoa, kun kehitämme sähköisiä itseohjautuvia sähköajoneuvoja edelleen.”

Lue myös: Nobina ja Scania kokeilevat täyspituisia itseohjautuvia busseja Ruotsissa

Lue seuraavaksi