Uutiset

Työkoneet

Rikkaruohot pois myrkyttä EcoWeedkillerillä

Konevel Oy siirtyi biopuhdistukseen. Kimmo Kärki esitteli Mansen Mörinöillä Konevel Oy:n pihassa, ei höyryllä, vaan kuumalla vedellä hygienisointia ja rikkaruohojen torjuntaa tekevää uutuuskonetta, EcoWeedkilleriä. Kemikaalit eivät sovi joka paikkaan ja kemiallisten aineiden käyttöä pitäisi vähentää joka tapauksessa. Glyfosaatilla hoidellaan taajamissakin rikkakasveja ja leikkipuistoja hygienisoidaan pari kertaa viikossa kemikaaleilla. Kemikaaleista on yleensä haittavaikutuksia ja niillä on varoajat. Monissa paikoissa edellytetään kemikaaleista myös ennakkoilmoitusta.

Kun torjuntaan käytetään kuumaa vettä, on varoaika muutama sekunti ja varoetäisyys puoli metriä. Kimmo kertoo, että jotain uutta piti keksiä, jotta rikkakasveja voidaan tuhota. Vesi kykenee kuljettamaan lämpöenergiaa tehokkaammin kuin höyry. Menetelmä ei ole vahingollinen puumaisille kasveille, joten puiden ja pensaiden ympäristössäkin sitä voidaan käyttää.

Yhteistyö käynnistyi Lassila & Tikanojan kanssa. Tuotekehityksessä oli mukana myös kaksi ammattikorkeakoulua, HAMK ja Savonia. HAMK on ollut mukana tutkimassa kuuman veden käyttöä kenttätutkimuksissa, joissa on haettu oikeaa lämpötilaa ja veden määrää rikkakasvien tuhoamiseen. Savonialta on osallistuttu koneen suunnitteluun. Molemmista oppilaitoksista on projektin myötä avautunut myös kahdelle opiskelijalle tuleva työpaikka tuotteen parissa.

Pari kuukautta meni laitteen suunnitteluun ja nyt laitetta on koekäytetty ja esitelty. Laitteen oma vesisäiliö on 310 litraa ja se riittää yli puolen tunnin työskentelyyn. Ajoneuvon kantavuuden mukaan voi lisäksi matkassa olla lisäsäiliöitä. Laitteessa on myös syöttöletku, jonka kautta voidaan laite liittää suoraan vesijohtoverkostoon.

Vesi lämmitetään paineistetussa kierukassa ja lämmittämiseen poltetaan dieseliä, jotta vesi pysyy tasalämpöisenä. Dieselmoottorilla pumpataan myös paineistettu vesi suuttimeen. Koneen käynnistämisen jälkeen kestää pari minuuttia ennen kuin jo äänestä kuulee, että nyt letkusta tulee kuumaa vettä. Laitteessa on valintanappi, josta valitaan torjunta , desifiointi tai kylmäpesu. Laitteessa on myös painepesuri, jolloin siitä tulee todella tehokas kuumavesipesuri. Etenkin kunnat ja kiinteistöhoitoyritykset ovat olleet tästä kiinnostuneita, koska kemikaaleille halutaan korvaajaa. Sovellutuksia putkahtelee lisää vähitellen.

Kuuma vesi tuhoaa kasvin solurakenteen ja vesi tehoaa myös niihin kasveihin joiden kasvupiste on maan alla. Laite voisi olla kätevä myös kasvihuoneissa, jätekatosten ja astioiden hygienisoinnissa jne. ”Kemikaalien käyttöä halutaan vähentää ja kuuma vesi ajaa saman asian jopa paremmin”, Kimmo muistuttaa.

Korvalla sen kuulee, kun suutin alkaa tuhisemaan kuumasta vedestä. Suojavarusteina tässäkin työssä pitää olla pitkäpunttiset vaatteet ja kunnon hanskat. Varusteita tarvitaan kuitenkin vähemmän kuin kemikaalien kanssa.

Lue seuraavaksi