Uutiset

Autot

Pikkubussi 40 hengelle – Mercedes-Benz Sprinter City 77

City 77 perustuu B-pilariin asti tavanomaiseen Sprinteriin. Korin takaosa ja matalalattiarakenne on suunniteltu vain tätä mallia varten. Pituutta tällä on 8,7 metriä ja leveyttä 1,99 metriä. Suuren matkustajamäärän mahdollistaa 6,8 tonnin kokonaispaino. Matkustajapaikkoja on 40 ja istuimia 14+3+1, joten suurin osa paikoista on seisomapaikkoja.

Auto on kolmiakselinen ja akseliväli on kohtuullisen lyhyt: 4,1 + 0,99 metriä. Tämä tekee City 77:stä kokoisekseen ketterän, joten sopivia käyttökohteita ovat muun muassa ahtaat keskustakorttelit ja muut vastaavat paikat.

Uudenlaisella avausmekanismilla ulospäin aukeavat ovet sekä niiaustekniikka tekevät matkustajien kulusta helppoa ja nopeaa. Molemmille matkustamon oville on mahdollista saada ramppi pyörätuolia varten ja matkustamon molempiin päihin on järjestettävissä myös pyörätuolipaikat.

Voimanlähteeksi on valittu Sprinterin tehokkain nelisylinterinen dieselmoottori, joka tuottaa 120 kW:n (163 hv) tehon ja 360 Nm:n väännön. Mukavasti ja vaivattomasti voima välittyy pyörille viisinopeuksisen automaattivaihteiston välityksellä. Mercedes-Benz linja-autotuotannon suunnitteluosastolla on ollut yhtenä johtoajatuksena ympäristöystävällisyys ja niinpä moottori on erittäin vähäpäästöinen EEV-tason alittava versio.

Pieniä päästöjä ja taloudellisuutta IAA:ssa

Mercedes-Benz -linja-autojen ympäristönäkökohdat, taloudellisuus ja turvallisuus olivat pääroolissa näyttelykalustossa viime syksyn Hannoverin kansainvälisessä hyötyajoneuvonäyttelyssä, IAA:ssa. Esimerkiksi Traveco M -mallien uudet istuimet ovat aikaisempaa kevyemmät ja kaksitoistametrinen bussi näillä istuimilla on 70 kg kevyempi.

Citaro FuelCell Hybrid, kolmannen polven polttokennoa hyödyntävä linja-auto kulkee kuiskaamalla ja päästöjä jättämättä. Vetytankissa on 35 kiloa paineistettua vetyä ja litiumioniakuissa on varauskapasiteettia 26 kWh. Toimintasäde yhdellä tankkauksella on noin 250 kilometriä. Hampuriin tulee tänä vuonna laajaan koekäyttöön kymmenen ensimmäistä Citaro FuelCell Hybridi -bussia ja parikymmentä samanlaista on suunniteltu otettavan koekäyttöön useisiin kaupunkeihin eri puolille Eurooppaa.

Polttokennohybridiä odotellessa Citaro-kaupunkibussia on saatavana useina pienipäästöisinä versioina: Euro 5 ja EEV -luokiteltuina ilman partikkelisuodatinta, EEV-luokiteltuna partikkelisuodattimen kanssa ja G BlueTec Hybridinä. EEV-luokituksen pienimmällä polttoaineenkulutuksella saa OM 457 -moottorilla, jonka kaikki versiot on saatavana EVV-luokiteltuina. Pienten hiilidioksidipäästöjen lisäksi tämä ratkaisu on noin 70 kg kevyempi kuin partikkelisuodattimella varustettu malli sekä hankinta- ja huoltokustannuksiltaan tätä edullisempi.
 

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi