Uutiset

Autot

Mercedes-Benzin pakettiautot sähköaikaan

Täyssähköisyys poistaa päästöt lähijakelusta. Daimler on autonvalmistajana voimakkaasti edistämässä liikenteen sähköistymistä. Yhtiön tuotestrategiaan kuuluu tarjota kaikista kuorma- ja pakettiautomalleistaan täyssähköversio lähivuosien kuluessa. Verkkokaupan kasvun kautta tapahtuva noutopiste- ja kotijakelun lisääntyminen kasvattaa jakeluliikennettä erityisesti kaupunkialueilla. Liikennemäärien kasvaessa sähkökäyttöinen jakeluauto on oivallinen ratkaisu lähipäästöjen vähentämiseen ja on lisäksi kulkiessaan lähes äänetön.

Tällä hetkellä täyssähköiset versiot ovat jo saatavilla Mercedes-Benz Vito- ja Sprinter-pakettiautoista sekä Daimlerin portfolioon kuuluvasta Fuso Canter -kuorma-autosta. Mercedes-Benz eSprinterin akusto on asiakkaan valinnan mukaan joko kolmen akkupaketin muodostama 41-kilowattituntinen tai neljän akkupaketin muodostama 55-kilowattituntinen. Suomessa keskitytään tarjoamaan suuremman toimintamatkan tarjoamaan suurempaan akustoon. Toimintasäde on WLTP-mittauksen mukaan 80 km/h:n nopeudenrajoituksella varustettuna 154 kilometriä.

Polttomoottorin korvaava sähkömoottori tuottaa 85 kilowatin (116 hv) hetkellisen tehon ja 295 newtonmetrin väännön, jonka yksivaihteinen vaihteisto välittää etupyörille. Suurin jatkuva teho on 70 kilowattia (95 hv). Akuston lataus voidaan joko suorittaa yön yli kotilatausasemasta (vaihtovirtalataus) tai CCS-pikalatauksella (tasavirtalataus). Autossa on kotilatausta varten sisäänrakennettu 7,4 kilowatin laturi, jonka avulla akku latautuu tyhjästä täyteen noin kahdeksassa tunnissa. Vakiovarusteinen DC-pikalataus voidaan suorittaa maksimissaan 80 kilowatin teholla, jolloin latausaika (10–80 prosenttiin) on 30 minuuttia. Vakiona on 20 kilowatin pikalatausteho, lisävarusteena saatavissa joko tehtaalta tai jälkiasenteisena 80-kilowattinen.

Koriltaan eSprinter vastaa polttomoottorimalliston korkeaa A2-mallia. Koripituus on 5 926 millimetriä ja kuormatilavuus 11 kuutiometriä. Kantavuus Suomessa vakiovarusteisella isommalla akkupaketilla on noin 900 kilogrammaa. Kookkaamman akkupaketin paino on 624 kilogrammaa.

Huolenpitosopimus vakiona eSprinterissä

Valtuutetussa merkkihuollossa suoritettu vuosihuolto on välttämätön korkeajännitteisten komponenttien ja auton muun valmistajan tavoitteen mukaisen toiminnan varmistamiseksi. Mercedes-Benz eSprinterissä on vakiovarusteena kolmen vuoden/160 000 kilometrin mittainen huolenpitosopimus (HPS).

Mercedes-Benz Huolenpitosopimus on varmistus sille, että uuden tai käytetyn auton käytön aikana omistajalle ei tule yllättäviä kustannuksia auton ylläpitoon liittyen. Ennalta sovitun kiinteän kuukausimaksun myötä kaikki normaaliin auton kulumiseen ja huoltoon liittyvät toimenpiteet puskurista puskuriin sisältyvät huolenpitosopimuksen piiriin. Myös mahdolliset teknisten vikojen aiheuttamat rikkoutumiset kuuluvat huolenpitosopimuksen piiriin.

Maailman ensimmäinen asiakkaalle luovutettu, kylmäkuljetuksiin varustettu, eSprinter

Vehon pitkäaikainen asiakas, ekologisen jakeluliikenteen pioneerina pääkaupunkiseudulla operoivaA to B Finland Oy (A2B), päätyi paikallispäästöttömän jakelukaluston laajentamisessa Mercedes-Benz eSprinteriin.

Yrityksen koko 50 ajoneuvon kalusto toimii uusiutuvilla polttoaineilla, kotimaisella jätteistä tehdyllä biokaasulla ja tuulivoimalla tuotetulla sähköllä. Palvelun ydinalueita ovat pääkaupunkiseutu, Turku ja Tampere. A2B:n henkilöstömäärä on 60. Kannattavasti kasvavan yrityksen liikevaihto on kahden viime vuoden aikana tuplaantunut nykyiseen neljään miljoonaan euroon, ja tavoitteena on viiden vuoden kuluessa kasvaa 10 miljoonan liikevaihdon yritykseksi.

”Ekologiset kuljetukset ovat iso asia meille ja koko yhteiskunnalle. Palvelumme on jo hiilineutraalia. Nyt haluamme edelläkävijänä tuoda markkinoille täysin päästöttömät ruokaostosten kotiinkuljetukset uusimmalla tekniikalla. Sähköpakettiauton ja sähköllä toimivan kylmälaitteen yhdistelmällä voimme hoitaa kylmäkuljetukset sekä CO2-päästöttömästi että ilman terveydelle haitallisia lähipäästöjä”, toteaa A2B:n toimitusjohtaja ja perustaja Tero Kakko.

Itsenäinen lämmönsäätölaitteisto

Vantaalla asiakkaalle luovutetun auton kylmävarustuksen toteutuksesta vastaa Thermo King lämmönsäätölaitteiden maahantuoja VTA-tekniikka Oy.

”Kotiinkuljetukset laajenevat edelleen ja puhtaat tekniikat ovat ratkaisevan tärkeitä ympäristöhaasteiden ratkaisemisessa, elintarvikkeiden ja lääkkeiden hävikin pienentämisessä ja kaluston tehokkuuden lisäämisessä. Thermo King jatkaa innovointia ja laajennamme sähköisiä kylmäketjuratkaisujamme auttaaksemme asiakkaitamme vastaamaan kestävän ”last mile deliveryn” tarpeisiin. Yhteistyössä Mercedes-Benz AG:n kanssa edistämme kylmäkuljetusten sähköistämistä epäpuhtauksien, päästöjen ja melun vähentämiseksi”, kertoo Francesco Incalza, Thermo Kingin johtaja Euroopassa, Lähi-idässä ja Afrikassa.

Thermo Kingin täysin sähköinen E-200-kylmälaite ja uusi litiumioniakku tarjoavat itsenäisen ja vakaan kapasiteetin, mikä varmistaa katkeamattoman kylmäketjun, vaikka kuljettaja pysähtyy toimitusta tai taukoa varten. Toisin kuin tyypilliset dieselmoottoreille suunnitellut ratkaisut, E-200 tarjoaa vakiona jopa kaksi jäähdytysaluetta riippumatta ajoneuvon moottorista, ja toimii saumattomasti sähkökäyttöisten ajoneuvojen kanssa.

Litiumioniakku on integroitu täysin E-200-yksiköiden patentoituun virranhallintaan. Tämä vähentää energiankulutusta, lisää auton autonomiaa ja parantaa tehokkuutta ja luotettavuutta.


Lue seuraavaksi