Uutiset

Autot

Erikoisperävaunu sammutusharjoitteluun

Pirkanmaan pelastuslaitoksella panostetaan alkusammutuksen opettamiseen hankkimalla koulutuskäyttöön varusteltuja kevyitä perävaunuja. Ensimmäinen versio on valmistunut koekäyttöön ja näitä tullaan tekemään kuuden vaunun sarja tänä keväänä. Erikoisvaunun on suunnitellut ja toteuttanut Aisapojat pelastuslaitoksen toiveiden mukaisesti.

”Panostamme ennaltaehkäisyyn tehostamalla kysyttyä alkusammutuskoulutusta. Kun on joskus kokeillut sammuttamista, on todellisen tilanteen tullen helpompi lähteä sammuttamaan paloa. Tätä varten halusimme helppokäyttöisen, käyttäjäystävällisen perävaunun, jolla pääsemme asiakkaiden luo tekemään sammutuskoulutuksia”, kertoo koulutussuunnittelija Jorma Narvi Pirkanmaan pelastuslaitokselta.

”Lähtökohtana suunnittelussa oli, että mukana pitää kulkea kaikki oleellinen, mutta ei kuitenkaan kaikkea mahdollista. Meillä on käytössä Transit, joka on varusteltu koulutuskäyttöön ja siinä kulkee mukana varsin laaja harjoituskalusto. Normaalissa harjoituksessa tarvittava kalustomäärä on kuitenkin huomattavasti pienempi. Perävaunuun saimme tarvittavat varusteet pieneen tilaan ja koulutuskalusto kulkee nyt periaatteessa minkä tahansa auton perässä”, selittää Narvi.

Paloharjoitteluvaunun perusvarustukseen kuuluu paikat kahdeksalle sammuttimelle, kahdelle nestekaasupullolle sekä ”grillille”, jonka liekkien sammutusta harjoitellaan.

Varusteet liikkuvat taaksepäin liukuvalla pohjalla, jolloin vaunun taakse muodostuu työtaso sammutusharjoittelua varten. Mukana kulkee palonkestävä väliseinä, joten varusteet vaunussa sekä vaunun kuomu ovat turvassa tulelta.

”Tässä ei tarvitse nostella paljoa, joten ratkaisu on myös ergonomisesti hyvä”, kiittelee Narvi. ”Tarvittaessa vaunuun sopii myös harjoituksissa käytettävä kaasuhella ja eteen mahtuu vielä muutama laatikko muuta tavaraa.”

Palomies Jorma Vigrén näyttää mallia miten alkusammutus sujuu harjoitusperävaunun välineistöllä. Tässä aivan ensimmäisessä sammutuskokeilussa todettiin, että taso saisi olla hieman alempana, joten Aisapojilla tehtiin vielä vaunuun alustan koreudensäätö matalammalle.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi