Uutiset

Autot

Desinfioiva Carsport DecoEco -sumutinjärjestelmä takseihin

Kouvolalainen autoilija Hannu Aho saa käyttöönsä 8. joulukuuta Suomen ensimmäisen esteettömän taksin, Volkswagen Crafter GL V.I.P.:n, mihin on asennettu auton sisustuksen 30 sekunnissa desinfioiva Carsport Designin DecoEco-sumutinjärjestelmä. Sumutinjärjestelmän hienojakoinen sumu leviää hankalasti puhdistettaviinkin koloihin. Laitteen 9K-luokitus takaa bakteerien ja virusten hävittämisen 99,99 prosenttisesti, myös Covid-19:n. Käytetyt sumutusaineet ovat täysin ympäristöystävällisiä, sekä ihmisille että luonnolle. DecoEco on testattu ja hyväksytty virallisissa testauslaboratorioissa ja se täyttää korkeimmat kansainvälisesti tunnustetut US FDA- ja USDA-standardit. Tekniikka on alun perin kehitetty sairaalaympäristöön, josta se on edelleen kehitetty ambulansseihin ja nyt kiireettömiä siirtokuljetuksia tekeviin esteettömiin takseihin. 

Käyttö tapahtuu kuljettajalla olevasta katkaisijasta, joka käynnistää kompressorin avulla sumutuslaitteiston. Matkustamon katossa oleva sumutin varmistaa suihkullaan koko sisustuksen bakteeri- ja virusvapaaksi 30 sekunnissa. Sisustuksen voi helposti desinfioida nopeasti useita kertoja päivässä.

Mistä idea syntyi, yrittäjä Hannu Aho?

”Se syntyi seuratessani kevään aikana uutisointia ja asiantuntijoiden lausuntoja Covid-19-epidemian tutkimuksista, joiden mukaan edessämme voi olla tulevaisuus, jossa tämänkaltaisia vakavia pandemioita voi tulla eteemme jatkossa jopa lisääntyvissä määrin. Samaan aikaan kävin keskusteluja asiasta ensihoidon ammattilaisia johtavan ystäväni kanssa. Ystäväni toi esille kiireettömien potilassiirtojen resurssikuormituksen pelastus- ja ensihoidon toimialan jo kuormittuneessa toimintaympäristössä. Tästä syntyi ajatus korkean hygieniatason omaavasta ja potilassiirtokuljetuksiin sopivasta vaihtoehtoisvarusteisesta tila-autosta.”

”Uskon vahvasti siihen, että juuri nyt ja myös tulevaisuudessa Covid-19 jälkeenkin tarvitaan esteetöntä taksikalustoa, joka pystyy takaamaan turvalliset sekä bakteeri- ja virusvapaat siirtokuljetukset erityisesti asiakkaille, joilla on suuri infektioriski. Suomessa voisi olla esimerkiksi pari sataa pikadesinfiointilaitteistolla varustettua esteetöntä taksia, joille Kela ja sairaanhoitopiirit ohjaisivat niin sanotut. vaativat siirtokuljetukset. Niitä voisi tilata alueellisista tilauskeskuksista, joilla on rekisteri oman alueensa erikoisvarusteisista takseista”, Aho visioi.

Paljonko sumutinjärjestelmä maksaa?

”Tässä tapauksessa asiakas osti valmiin Volkswagen Crafter -varastoauton ja laite maksoi asennettuna ilman arvonlisäveroa noin 4 500 euroa. Laitteisto voidaan melko pienellä työllä siirtää seuraavaan autoon”, kertoi Carsport Designin myynti- ja kehitysjohtaja Olli Ronkainen.

Hannu Aho on toiminut lähes 40 vuotta taksiyrittäjänä ja hän kertoo olleensa Taksiliiton jäsen alusta saakka. Alan vapautuminen on sekoittanut koko toimialan, mutta usko tulevaisuuteen ei ole yrittäjällä mennyt.

Esteetön Volkswagen Crafter GL V.I.P. on Aholle kymmenes Carsportin korityöllä varustettu tilataksi, alkaen vuodesta 1992. Auto tulee Ahon ja hänen yhtiökumppaninsa Tiina Pyykkösen uudelle yhtiölle, Esem Oy:lle. Auto luovutetaan heille 8.12. Carsport Vantaan varustelukeskuksessa. Luovutustilaisuudessa on läsnä auton myynyt Harri Heikkilä K-Caaralta, Volkswagenin maahantuojan koritehdasvastaava Aki Hyvönen, Kymenlaakson Taksi Oy:n toimitusjohtaja Timo Liikanen, Carsport Designin myynti- ja kehitysjohtaja Olli Ronkainen ja toimitusjohtaja Ari Jonasson sekä Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen.

Carsport DecoEco -desinfiointilaitteisto

Tuotteet tuhoavat tavallisimmat bakteerit, virukset ja muut pieneliöt sekä hidastavat näiden uudiskasvua merkittävästi. Helppo- ja nopeakäyttöinen järjestelmä, jota voidaan käyttää työpäivän aikana ilman erillistä varoaikaa.

Tuotteet tehoavat tutkitusti myös Covid-19-tautia aiheuttavaan SARS-CoV-2-koronavirukseen. Laitteen maahantuoja on iisalmelainen Profile Vehicles Oy, joka on yksi Euroopan johtavia ambulanssivalmistajia. He ovat asentaneet DecoEco-laitteistoja noin 50 ambulanssiin. Niitä on toimitettu useisiin maihin.


Lue seuraavaksi