Uutiset

Autot

Boschin ja Mercedes-Benzin automatisoitu pysäköintijärjestelmä hyväksytty kaupalliseen käyttöön

Mercedes-Benz EQS Autonominen pysäköinti

Saksassa on virallisesti hyväksytty asiakaskäyttöön maailman ensimmäinen automatisoitu pysäköintipalvelu. Boschin ja Mercedes-Benzin yhdessä kehittämä järjestelmä hakee ajoneuvon, pysäköi sen ja palauttaa täysin itsenäisesti, ilman kuljettajaa.

“Autonominen ajaminen alkaa pysäköinnistä ilman kuljettajaa. Automatisoitu pysäköintijärjestelmä osoittaa, että olemme päässeet tällä kehityspolulla jo pitkälle”, Boschin Mobility Solutions -liiketoimintayksikön johtaja Markus Heyn sanoo.

Bosch ja Mercedes-Benz saivat vuonna 2019 luvan operoida automatisoitua pysäköintipalvelua. Tuolloin ilman ihmisen valvontaa kulkevia pilottiajoneuvoja käytettiin Stuttgartin Mercedes-Benz-museon pysäköintihallin päivittäisessä toiminnassa.

Nyt saatu hyväksyntä on aiempaa laajempi ja se mahdollistaa kaupallisen toiminnan yksityisillä ajoneuvoilla Stuttgartin lentoaseman P6-pysäköintihallissa.

Viranomaishyväksynnän saaminen pysäköintijärjestelmälle on tärkeä etappi matkalla kohti täysin autonomista ajamista. Pysäköintipalvelu on ajamisen autonomisuutta kuvaavan SAE-asteikon toiseksi ylimmällä tasolla eli tasolla 4.

Älykäs infrastruktuuri

Bosch on lähestynyt autonomista pysäköimistä pysäköintihallien infrastruktuurin älyominaisuuksien kehittämisen näkökulmasta. Bosch on ollut tärkeässä roolissa alan standardien kehityksessä.

”Tavoitteemme on varustaa lähivuosina satoja pysäköintihalleja eri puolilla maailmaa automatisoituun pysäköintiin tarvittavalla teknologialla ”, Heyn sanoo.

Kun ajoneuvo ja infrastruktuuri ottavat ajamisen ja ohjaamisen haltuunsa, kuljettajien ei tarvitse enää käyttää aikaa ahtailla pysäköintialueilla ajamiseen ja pysäköintipaikan etsimiseen.

”Automaattinen pysäköintipalvelu lisää lentomatkustajiemme mukavuutta ja säästää heiltä askelia ja aikaa, kun he kiireessä haluavat saada auton nopeasti ja helposti pysäköityä lentoasemalle”, toteaa Stuttgartin lentoaseman edustaja Walter Schoefer.

Palvelua voivat käyttää Mercedes Benzin S- tai EQS-sarjan ajoneuvot, jotka on rakennettu heinäkuun 2022 jälkeen ja varustettu Intelligent Park Pilot -palvelulla.

Infrastruktuurin ja ajoneuvoteknologian yhteispeliä

Miten palvelu käytännössä toimii? Automaattinen pysäköinti nojaa Boschin toimittamaan älykkääseen infrastruktuuriin ja Mercedes-Benzin ajoneuvoteknologian yhteispeliin.

Pysäköintihallin sensorit seuraavat ajoväylää sekä sen ympäristöä ja tuottavat tarvittavan tiedon ajoneuvon ohjaamiseen. Ajoneuvossa oleva teknologia muuttaa saamansa tiedon ajoliikkeiksi. Tällä tavalla ajoneuvo voi ajaa jopa ramppeja pitkin liikkuakseen kerrosten välillä.

Jos sensorit havaitsevat esteen, ajoneuvo jarruttaa ja pysähtyy turvallisesi. Vasta kun väylä on vapaa, ajoneuvo jatkaa matkaansa.

Kuljettajan näkökulmasta palvelu on vaivaton. Hänen tarvitsee vain ajaa pysäköintihalliin, nousta ulos ajoneuvosta ja lähettää se pysäköintipaikkaan älypuhelimen sovelluksen avulla.

Kun kuljettaja ja matkustajat ovat poistuneet ajoneuvosta, se ajaa sille määrätylle paikalle ja pysäköi itse itsensä. Myöhemmin ajoneuvo palaa noutopaikalle samalla tavalla: Kun kuljettaja haluaa saada ajoneuvonsa takaisin, hän kutsuu sen noutoalueelle älypuhelimen sovelluksen avulla.Lue seuraavaksi