Uutiset

Työkoneet

Lunta päin Wille-kalustolla

Ennen vanhaan jokaisessa kerrostalossa oli oma talonmies, joka hoiti talon ja piha-alueen kunnossa- sekä puhtaanapitotyöt. Talonmiehet alkoivat kadota taloyhtiöistä 1980-luvun alussa, jolloin avautui markkinarako erilaisille kiinteistöhoidon palveluille. Kajaanilaisveljekset Veikko ja Eino Karppinen hyödynsivät tilannetta ja perustivat kiinteistönhoitoyrityksen 1.12.1982. Talvi teki tuolloin tuloaan Kainuuseen ja miehet aloittelivat yrittäjäuraa auraamalla lumia traktorikalustolla. Nyt yritys, Kajaanin Huoltokeskus Oy, on kasvanut noin 60 vakituisen henkilön työpaikaksi. Lumityöt hoidetaan muun muassa runsaslukuisella Wille-kalustolla.

Kajaanin Huoltokeskus Oy on perheyritys, jota nyt luotsaa jo toinen sukupolvi. Yrittäjävastuu on kolmikolla Heli ja Tommi (Veikon lapsia) sekä Mikko (Einon poika). Kolmaskin sukupolvi on jo mukana yrityksen arjessa, kun Helin poika Akseli hoitaa lumenaurauksia Willellä. Ajoittain saattaa olla kolmekin sukupolvea yhtä aikaa auraushommissa, kun Veikko tulee kiireapulaiseksi Tommin, Mikon ja Akselin rinnalle.

Tommi hoitaa koneisiin liittyvät asiat, kuten kunnossapidot ja esittää hankinnat johtoryhmälle. Sen lisäksi hän istuu myös työkoneen ohjaamossa auraushommissa. Näin pysyy hyvä näppituntuma koneisiin ja työkohteisiin.
”Työtä on vaikea johtaa, jos ei tiedä, miten se tapahtuu”, aloittaa Tommi Karppinen.

Kajaanin Huoltokeskus on monipuolinen kiinteistöhuollon toimija. Henkilökuntaan kuuluu ulkoalueiden hoitajia (n. 15), siivoojia (yli 20), sisätekniikan huoltomiehiä sekä sähkö-, putki- ja kirvesmiehiä. Ajoneuvokalustoa, mukaan lukien työkoneet, on toistasataa. Niiden ylläpitoa varten on talossa kaksi omaa korjausmiestä. Mahtuupa joukkoon pari maarakentajaakin, joilla on käytössä Volvo ECR88 -minikaivukone.

Yrityksen toimialue on Kajaani ja asiakaskunnaksi Karppinen luettelee asunto-osakeyhtiöt, liikekiinteistöt ja muutamat yksityiset tahot. Kajaanin kaupungiltakin tulee aika ajoin toimeksiantoja.

Kajaanin Huoltokeskuksen Tommi Karppinen vierellään talon uusinta Wille-kalustoa edustava 475 Delta nokallaan kantojyrsin. Karppinen sanoo uusissa Delta-sarjan koneissa tapahtuneen paljon kehitystä monilla eri osa-alueilla.

Lunta päin

Talon isojen työkoneiden sesonki ajoittuu pääosin lumiseen aikaan, joka Kajaanissa alkaa yleensä lokakuussa ja loppuu huhtikuussa. Tuolloin kaikki koneet ovat liikkeellä lumenaurauksessa ja -kuormauksessa, polanteen poistossa sekä hiekoituksessa.

Talvikunnossapidon kalustoon kuuluu 16 Wille-kiinteistönhoitokonetta ja viisi Volvo-pyöräkuormaajaa (L60–L120). Lisäksi toimenkuvaan kuuluu lumenkuljetus, jota tehdään kuorma-autoilla. Schmidtin lakaisukoneita on neljä, joista yksi on Karppisen mukaan liikkeellä vuoden jokaisena sulan kauden päivänä. Kesäajan kalusto onkin sitten monipuolisempaa ruohonleikkureineen, trimmereineen ja monine erikoiskoneineen. Esimerkiksi Wille-koneisiin on käytössä pesureita, kantojyrsin, maapora ja henkilönostin sekä syksyisin lehti-imureita.

Työlaitteina Willeissä ja Volvoissa käytetään talvisin siipilumi-, höylä- ja tavallisia kauhoja. Lumiauroja talossa on vain yksi. Karppisen mukaan siipilumikauha on se, jolla töitä halutaan tehdä, ja jolla se sujuu. Hiekoituksessa luotetaan lautashiekoittimiin.

”Reppuhiekoitinta eli koneen taakse sijoitettavaa, itselastaavaa hiekoituskauhaa ei meillä halua juuri kukaan käyttää. Meillä on varikolla oma halli hiekoitushiekan säilytystä varten. Sieltä on helppo noutaa kuorma. Lautashiekoittimien työleveys on suuri ja se on myös helposti säädettävissä. Lisäksi hiekoittimien taakse liitetyt kamerat ja lisävalot helpottavat hiekoitusmäärän säätelyä sekä nopeuttavat ahtaissa paikoissa sompailua”, sanoo Karppinen.

Kajaanin Huoltokeskuksella on oma erillinen Wille-talli, jossa koneita säilytetään. Näin talvisin päästään aina liikkeelle nopeasti lämpimällä koneella. Näin säästetään paljon aikaa ja koneita, kun niitä ei tarvitse laittaa käyntiin kovissa pakkasissa. Lähes kaikki talon 16 Wille-konetta mahtuvat talliin.

Oma Wille-talli

Karppinen muistelee ensimmäisen Wille-koneen tulleen taloon 90-luvun alussa. Veikko ja Eino ostivat koneen tuolloin Vilakoneen, jo edesmenneeltä, Urpo Koivistolta. Wille-yhteistyö on näin jatkunut katkeamattomana yli 30 vuotta. Wille-edustukset ovat vaihtuneet vuosien saatossa, mutta Willeen on usein päädytty, kun Huoltokeskukseen on hankittu uusia koneita. Uusin Wille malliltaan 475 tuli taloon viime syksynä myyjänä Wihurin Teknisen Kaupan Ari Niippa Oulusta. Kaksi viimeisintä Wille-hankintaa on tehty juuri Niipalta.

Wille-laivue koostuu siis 16 koneesta. Mukaan mahtuu 200-, 400- ja 600-sarjan koneita eri vuosilta. Uusinta Delta-sarjaa on ajossa jo kolme kappaletta, kaksi 400-sarjalaista ja yksi 600-sarjalainen.
”Ja onpahan meillä tiettävästi maailman pohjoisin Wille 265”, sanoo Karppinen.

Willejä varten on Kajaanin Huoltokeskuksen varikolle, joka on muuten vanha Destian varikko, rakennettu oma säilytyshalli. Kyse on siis nimenomaan säilytyshallista, josta koneet lähtevät aina talvisin liikkeelle lämpiminä ja hydrauliikat notkeina. Syyskuuhun ajoittunut vierailu kertoo kiinteistönhoitoyrittäjän kulmasta katsottuna hieman karua tarinaa. Kalliit koneet nimittäin seisoivat siistissä rivissä odottamassa talven tuloa. Kaikille koneille ei vain millään löydy tekemistä ympärivuotisesti. Tilanne on varmasti tuttu monille alan toimijoille.

Oletettavasti maailman pohjoisin Wille 265 tässä odottelemassa lumihommiin pääsyä Huoltokeskuksen korjaamohallissa. Lumettomaan aikaan koneet huolletaan perusteellisesti, jotta ne ovat täydessä iskussa, kun lumi valtaa kaupungin.

Kehitystä tapahtuu

”Meillä kyllä kaikki luottavat Wille-kalustoon. Koneet palvelevat aina pitkän uran, ja uusia hankitaan yksittäisinä ostoina tilanteen ja tarpeen mukaan”, sanoo Karppinen. Uudessa Delta-sarjassa on hänen mukaansa tapahtunut paljon kehitystä. Kuljettajan työergonomia on parantunut melkoisesti ja suorituskykyäkin on tullut lisää.

Ohjaamo on hiljainen sisältä ja muutoinkin kone on ulospäin aikaisempia malleja hiljaisempi, mikä on hyvä asia kiinteistönhoitotöissä. Kiitosta saa myös parantunut näkyvyys ohjaamosta kaikkiin suuntiin. Lisäksi kiitosta saavat Delta-sarjan käyttäjäprofiilit. Näin hydrauliikan säädöt hoituvat helposti, nopeasti ja tarkasti eri kuljettajille ja eri työlaitteillekin. Myös Willen lisälaitteiden kehitys saa Karppiselta kiitosta. Nykyään saadaan kuulemma jo heti työvalmiita koneita linjalta, joten omia lisävarusteluita ei juurikaan tarvita.

Karppinen sanoo olleensa jo pitkään suorassa yhteydessä Willen tuotantoon. Nyt Wille Machinesin aikana on tehtaaltakin oltu Karppiseen päin yhteydessä aikaisempaa aktiivisemmin, mitä Karppinen arvostaa paljon. Ainut mikä Kajaanin suunnalla hieman varjostaa toimintaa, on Willen merkkihuollon puuttuminen kaupungista. Karppinen sanoo lähialueella olevan jonkun verran muitakin Wille-koneilla toimijoita, joten hän ei ole asian kanssa yksin. Onneksi Wihurin huoltoautot palvelevat ripeästi tarpeen tulleen.


Huoltokeskuksella on neljäkymmentä pakettiautoa, joista reilut kymmenen on täyssähköistä. Varikon pihalla on Karppisen mukaan tiettävästi Kajaanin suurin latauskenttä, ainakin latauspisteiden määrässä mitattuna. Sähköä saadaan omista aurinkokennoista, joita on sijoitettu hiekoitushiekkavaraston katolle.


Isoa kalustoa ja vielä vähän isompaa.
Siipilumikauha on tämän päivän lumityökalu. Tässä niitä talvea odottamassa.
Hiekkavaraston katolla on aurinkopaneeleja.


Lue seuraavaksi