Uutiset

Yleinen

Tuulivoimaloita puusta


Artikkelikuva: Modvion.


Stora Enso alkaa kehittää tuuliturbiinien lapoja puusta yhdessä Voodin Bladesin kanssa. Stora Enso ja saksalainen Voodin Blade Technology GmbH ovat solmineet kumppanisopimuksen vastuullisten, puusta valmistettujen tuuliturbiinien lapojen kehittämiseksi. Yhtiöt kehittävät sekä tuuliturbiinien lapoja uusiutuvista materiaaleista että niiden kilpailukykyistä toimitusketjua. 20-metriset lavat asennettavaksi 0,5 megawatin turbiiniin ovat jo tuotannossa, ja 80-metrisia lapoja suunnitellaan.

Voodin Blades on saksalainen start-up-yritys, joka kehittää vastuullisia lapoja tuulivoimaloihin. Tavallisesti lavat valmistetaan uusiutumattomasta lasi- ja hiilikuidusta, joiden valmistuksessa myös kuluu paljon energiaa. Lapojen kierrättäminen on hankalaa ja käytöstä poistetut päätyvät usein kaatopaikalle sekajätteenä. Stora Enson ja Voodin Bladesin tavoitteena on kehittää kevyitä turbiinin lapoja uusiutuvasta ja kierrätettävästä puusta. Kumppanuus tukee Stora Enson strategista, innovatiivisten ratkaisujen tuotevalikoimaa, jonka tarkoituksena on korvata fossiilisia materiaaleja uusiutuvilla, puusta valmistetuilla ratkaisuilla.

Kuva: Modvion.

”Energiakriisi ja kunnianhimoiset päästötavoitteet ovat kasvattaneet tuulivoiman kysyntää suuremmaksi kuin koskaan. Kumppanuus Voodin Bladesin kanssa nopeuttaa vastuullisen ja kilpailukykyisen arvoketjun luomista tuuliturbiinilapojen kasvaville markkinoille”, toteaa Stora Enson Wood Products -divisioonan johtaja Lars Völkel.

”Tuulivoimateollisuus edistää hiilineutraaliutta, ja alan on tärkeää kehittyä 100-prosenttisen vastuulliseksi ja ympäristöystävälliseksi. 20-metristen lapojen asentamisella raivaamme tietä kohti vastuullisempaa tulevaisuutta. Ajan mittaan alamme myös kehittää ja valmistaa lapoja tulevaisuuden suurturbiineihin”, sanoo puolestaan Voodin Bladesin konetekniikan ja automaation asiantuntija Joachim Knapp.

Kuva: Modvion.

Ensimmäiset 20-metriset lavat valmistetaan Stora Enson 100 % vastuullisesta viilupuusta eli LVL:stä. Se on massiivipuutuote, joka erinomaisen kuormankantokykynsä ansiosta soveltuu suurikokoisiin turbiinin lapoihin. Teräkseen ja betoniin verrattuna LVL on suhteellisen kevyttä kuljetettavaksi asennuskohteeseen ilman raskasta kalustoa. Lisäksi LVL on uusiutuva materiaali, jonka hiilijalanjälki on minimaalinen. 20-metriset lavat asennetaan 0,5 megawatin turbiiniin lähelle Saksan Warburgia vuoden 2022 lopulla.

Voodin Blades -yhteistyön lisäksi Stora Enso ilmoitti hiljattain kumppanuudesta puuteknologiayritys Modvionin kanssa. Yhteistyön tavoitteena on tehdä puusta ensisijainen valinta tuulivoimaloiden tornien materiaaliksi.

Voodin Blade Technology GmbH on saksalainen yritys, joka kehittää, myy ja valmistaa tuuliturbiinien lapoja insinööripuutuotteista.


Kuva: Modvion.
Kuva: Modvion.


Lue seuraavaksi