Uutiset

Työkoneet

Päästöt kuriin, kustannukset alas

Konepörssi uutisoi syyskuussa, että Volvo Construction Equipment ja Skanska aloittivat yhteisen ”Electric Site” -projektin, jolla tähdätään louhoksen hiilijalanjäljen pudottamiseen lähes nollatasolle sekä tietenkin tuotantokustannusten reiluun alentamiseen. Sähköistetyn ja automatisoidun kaluston koeajot Vikan Krossin louhoksella Göteborgin lähellä aloitettiin elokuun lopulla ja nyt ensimmäiset tulokset ovat selvillä. Kyseessä on ihan oikeaa tuotantoa tekevä louhos murskaimineen, joten näin otettiin askel lähemmäs uudenlaista kiviainestuotantoa. Autonomiset ajoneuvot tulevat tulevaisuudessa kaivoksilta louhoksillekin.

Volvon sähköverkkoon kytketty kaivukone EX01 (74 t) syöttää nollapäästöillä esimurskaa Skanskan louhoksella Ruotsissa. Kivi ajetaan jälkimurskaimelle akkukäyttöisillä minidumppereilla. Kyseessä on Volvon ja Skanskan yhteinen projekti, jolla alennetaan hiilijalanjälkeä ja lasketaan kustannuksia.

Kolme kiviautoa korvattiin louhoksella kahdeksalla pienemmällä, täysin automaattisella, akkukäyttöisellä HX02-dumpperilla. Ne hoitivat mobiilialustaiselta esimurskaimelta materiaalin siirron kiinteälle jälkimurskaimelle.

Dumpperit käyttävät voimanlähteenä litiumioniakkuja. Voimansiirrossa on kaksi sähkömoottoria ja hydrauliikan pumpulle on vielä yksi lisämoottori.

Varusteena on kamerajärjestelmä, joka reagoi esteisiin ja pysäyttää toiminnot esimerkiksi ihmisten tullessa varoalueelle. Reitti ohjelmoidaan GPS:n avulla.

Volvon aivan uusi innovaatio oli myös louhoksella käytössä. Sähkökäyttöinen Volvo EC750 -kaivukone, tyyppimerkinnältään EX01 nimittäin syötti esimurskaa. Dieselmoottorin lisäksi peltien alta löytyy vaihtoehtoinen sähkömoottori, jolle virta tuodaan kaapelia pitkin. Kyseessä on siis täysin nollapäästöinen kaivukone.

Hybridimalli Volvo LX1 sijoittuu noin 20 tonnin painoluokkaan.

Alta kantoa jälkimurskaimelta tehtiin Volvon LX1 -pyöräkuormaajalla, joka on niin sanottu hybridimalli. Painoluokka vastaa osapuilleen Volvo L150:ntä (noin 20 t). Hybridimallin jokaisessa pyörännavassa on sähkömoottori, ja käytetty dieselmoottorin iskutilavuus on vain 3,7 litraa, kun L150:n dieselmoottori on tilavuudeltaan 9,6 litraa.

Sen sanotaan kuluttavan 50 prosenttia vähemmän polttoainetta kuin Volvo L150.

Mainittakoon, että mikään yllä olevista koneista ei ole vielä sarjatuotannossa.

Nyt Volvolta kerrotaan, että tulokset ylittivät kaikki odotukset. Perusteellisesti analysoitu lopputulema osoittaa Volvon mukaan 98 prosenttia pienempiä hiilidioksidipäästöjä ja 70 prosenttia alentuneita polttoainekustannuksia. Noin 40 prosentin säästö saavutettiin myös työvoimakustannuksissa, kun kivenajo esimurskaimelta jälkimurskaimella tehtiin edellä mainituilla miehittämättömillä HX02-dumppereilla.

Hiilijalanjälki minimiin

Minkälaisia tuloksia sitten saatiin? Volvon mukaan hiilidioksidipäästöissä mentiin 98 prosenttia alaspäin, kun vertailukohtana on louhoksen normikalusto dieselkäyttöisine koneineen. Polttoainekulut pienenivät 70 ja palkkakustannukset 40 prosenttia. Melkoisia lukuja siis lyötiin pöytään.

Kolme kiviautoa korvattiin louhoksella kahdeksalla pienemmällä, täysin automaattisella, akkukäyttöisellä HX02-dumpperilla

Volvolta korostetaan, että koska kyseessä on vielä tässä vaiheessa prototyyppimallit kaikista koneista, niin lukemia kannattaa pitää suuntaa antavina. Kyseessä on tutkimusprojekti, joka palvelee myöhemmän sarjatuotannon aloittamista.

”Olemme viimeisten 10 viikon aikana oppineet paljon ja edenneet huimasti. Näemme suunnattomat mahdollisuudet säästää ympäristöä ja energiaa tämän projektin puitteissa. Ja siksi olemmekin päättäneet jatkaa Skanskan kanssa yhteistyötä täällä Vikan Krossissa vuoden loppuun saakka. Tähän asti kerätyt tulokset rohkaisevat jatkamaan”, sanoo Volvon Electric Site -projektivastaava Uwe Müller.

”Ilmastonmuutos on otettava tosissaan kaikilla yhteiskunnan aloilla. Tavoitteemme on tässä projektissa Volvon kanssa yhteistyössä auttaa meitä vähentämään hiilijalanjälkeämme”, jatkaa Skanskan pääjohtaja Anders Danielsson.

”Teemme Volvolla kaikkemme luodaksemme omalta osaltamme maailman, jossa haluamme tulevaisuudessa elää. Tämä ”Electric Site” on osa tätä pyrkimystä. Pyrimme löytämään uusia tapoja tehdä työtä ja yhdessä asiakkaittemme kanssa nopeutamme uusien teknologioiden käyttöönottoa”, tiivistää Volvon pääjohtaja Melker Jernberg.

Kaiken kaikkiaan kyseessä on erittäin mielenkiintoinen pään avaus, joka viitoittaa tietä tulevaisuuteen ja osoittaa kirkkaasti sen, mihin koneiden ja työmenetelmien kehitys on menossa.

Lue seuraavaksi