Uutiset

Työkoneet

Zürich sulattaa lunta suolalla – lumen poisajoa ei tehdä

Zürichin kaupungin kunnossapito-osasto vastaa mm. katujen, jalkakäytävien ja puistojen sekä kesä- että talvikunnossapidosta. Katuverkkoa kaupunkialueella on 766 ja jalkakäytäviä 1080 kilometriä. Kaupunki hoitaa kaikkia talojenkin edustoilla olevia jalkakäytäviä ja pyöräteitä. Kiinteistönomistajalla ei Sveitsissä ole vastuuta jalkakäytävästä oman tonttinsa kohdalla.

”Vuosina 2009-2010 meillä oli paljon lunta. Yli kolmen senttimetrin lumikerroksen hälytyksiä oli kaikkiaan 59, kun esimerkiksi viime vuonna vastaava luku oli vain 13. Suolaa kylvettiin kaupungissa vastaavasti 4800 tonnia (2009-2010) ja viime vuonna vain 2300 tonnia. Eivät ole talvet veljiä keskenään”, kertoo työnjohtaja Peter Bernhard.

Kaupungin kunnossapito-osasto vastaa mm. katujen, jalkakäytävien ja puistojen sekä kesä- että talvikunnossapidosta. Katuverkkoa kaupunkialueella on 766 ja jalkakäytäviä 1080 kilometriä. Kaupunki hoitaa kaikkia talojenkin edustoilla olevia jalkakäytäviä ja pyöräteitä. Kiinteistönomistajalla ei Sveitsissä ole vastuuta jalkakäytävästä oman tonttinsa kohdalla.

Zürichin kaupungin pohjoisen alueen konevarikolla on käytössään mm. viitisentoista erikokoista lakaisukonetta. Rungon muodostavat yhdeksän Bucher CityCat 2020-mallia.

Vaikka Sveitsin pääkaupunki Zürich sijaitsee aika korkealla merenpinnasta (397-670 m), ei pitkiä rankkoja pakkauskausia juuri kaupungissa koeta. Tyypillinen ilmasto on nopeasti vaihtuvaa ja lämpötilat vaihtelevat reilusti plussan puolelta muutamaan pakkasasteeseen.  Joskus elohopea voi laskea 15-20 miinusasteeseen, mutta tämä on tuiki harvinaista. Lumi sulatetaan kaduilta suolaamalla ja hiekkaa käytetään ainoastaan harvinaisina, kovina pakkaspäivinä. Ydinkeskustastakaan lunta ei tarvitse koskaan ajaa pois.

Ahtaissa kaupunkioloissa käyttöä on myös vanhanajan luudalla. Kuljettaja siis jalkautuu lakaisukoneestaan tarpeen mukaan ja tarttuu harjan varteen.

Suolan käytön vaikeudesta hieman suuremmassa mittakaavassa puhuu myös Zürichin kantonin kone- ja autokalustosta vastaava Jeannot Wagner Winterthurin varikolla, kymmenisen kilometrin päässä Zürichin keskustasta. Zürichin kantoni on Sveitsin 26:sta kantonista suurin lähes 1,4 miljoonan väkiluvullaan. Koko Sveitsin asukasluku on 7,8 miljoonaa.

Jeannot Wagner kertoo myös, että moottoriteillä työkoneet ja kuljettajansa ovat kuin lainsuojattomia. Autoilijat eivät kunnioita työssä olevia ja onnettomuuksiakin tapahtuu. Turvallisuutta on parannettu mm. muuttamalla autojen väritys huomiota herättäväksi.

Törmäyssuojien käyttö kuorma-autojen perässä on pakollista. Eikä turhaan, sillä viime vuonna näihin törmäyssuojiin kolaroitiin kantonin alueella 12 kertaa.

Tällainen ajoneuvoyhdistelmä ei Suomessa tule vastaan. Unimogin päälle rakennettu keräävä kelamurskain on käytössä tienvarsien siivoukseen. Kaikki ruoho ja vesakkojäte kerätään kahden vuotuisen leikkuukerran aikana. Uusi ruoho kasvaa hitaammin, kun vanha kaadettu ruoho on poissa. Eläinkanta teiden varsilla pysyy myös pienempänä. Syntyvä ruoho ei vain tahdo kelvata kompostoitavaksi, koska sisältää kaikkea pullojen ja polkupyörän osien väliltä.

Zürichin kantonin konevarikon omaa keksintöpajaa edustaa sähkötoiminen hidastelaattojen asennus- ja keräyslaite. Tämä edistää myös turvallisuutta, kun kuljettaja voi asentaa hidasteet ohjaamosta nousematta.

Zürichin kantonin hoitoyksikön vastuulla on 174 kilometriä moottoritietä, 1385 kilometriä valtion teitä ja lähes 1400 kilometriä pyöräteitä. Omaakin autokalustoa on nelisenkymmentä, mutta esimerkiksi auraustyöt hoituvat pääasiassa 120 yksityisen autoilijan voimin. Erikoista kuitenkin on, että kantoni omistaa kaikki työlaitteet eli antaa aurat, suolanlevittimet ym. autoilijan käyttöön.

Lue koko juttu Konepörssistä 12/2012 tai Lehtiluukusta.

Lue seuraavaksi