Uutiset

Työkoneet

Yhdellä kädellä

Sitech Finlandin osastolla Cat 320E -kaivukoneeseen asennettu Trimble Earthworks 3D -koneohjausjärjestelmä tarjoiltiin yleisölle kaikilla herkuilla. Jarttu Oy:lle myyty järjestelmä on ensimmäinen asiakkaalle mennyt näin kattava kokonaisuus.

3D-järjestelmään on nimittäin lisätty kauhan kallistusautomatiikka sekä ennen kaikkea kaivuliikkeitä avustava järjestelmä. Tämä oikean käden käyttövapaata tarjoava järjestelmä oli esillä jo edellisessäkin Maxpossa, mutta vasta nyt sellainen meni asiakaskäyttöön.

Automatiikka on toteutettu siten, kaivupuomin ja kauhan liikkeet tapahtuvat mallin mukaisesti. Järjestelmään määritetään taso/kaltevuus/pintamalli, joka osoitetaan kauhalla lähtöpisteeksi. Tämän jälkeen kuljettaja painaa vasemman kaivuvivun varteen asennettua katkaisijaa. Kun nyt kuljettaja vetää vasenta vipua eli kauhanvartta sisään, voidaan oikea käsi irrottaa kaivuvivulta. Kaivupuomin ja kauhan liikkeet toimivat automaattisesti asetettuun pintamalliin. Tämä nähtiin käytännössä aina, kun demokone starttasi koeajopilttuussa.

”Tällä järjestelmällä kyetään vähentämään kuljettajan stressiä, kun automatiikka hoitaa osan kaivutyöstä”, kertoi osastopäällikkö Janne Paitsola Maxpossa.

Jarttu Oy:n Cat 320E on varustettu kaivuautomatiikalla, joka tekee kaivamisesta ”puoliautomaattista”, kun oikea käsi voidaan irrottaa vivulta. Kaivupuomin ja kauhan liikkeet mukautuvat 3D-malliin automaattisesti.

Osastopäällikkö Janne Paitsola esitteli uutta ominaisuutta Trimblen maastomittalaitteeseen. Lisävarusteena saa kallistuksen kompensoinnin, jolloin älyantennia ei tarvitse enää säätää vesivaakakuplien avulla suoraan. Kun pisteet ja linjat saa merkittyä antennin asennosta riippumatta, nopeutuu mittaustyö huomattavasti.

 

 

 

 

 

Lue seuraavaksi