Uutiset

Työkoneet

X-lift-nosturiperävaunu – kevyesti korkealle

MeramaTec Oy on Jaakko Mäkisen vuonna 1982 perustama nosto-, kuljetus- sekä materiaalinkäsittelyyn erikoistunut yritys, joka on tunnettu erityisesti turvallisuusnäkökohtien edelläkävijänä maassamme. Innovatiivisena yhtiönä MeramaTec on tasaisin väliajoin tuonut markkinoille uudentyyppisiä sekä tehokkaita tuoteuutuuksia kuten X-Lift-monitoimipalkin ja nyt yritys on esitellyt uutta ulottuvuutta nostotoimintaan tuovan X-Lift Trailer -nosturiperävaunun.

MeramaTecin Jaakko Mäkinen on teknisen alan turvallisuuden pioneeri, jonka osaamisen tasosta kertovat miehen pitämät asiantuntijaluennot Euroopan komissiolle. Hän kertoo asenteiden nosturialalla parantuneen viime vuosien aikana huomattavasti, mutta silti töitä riittää runsaasti niin koulutusten kuin vastuullisten asenteiden sisäistämisessä. MeramaTec kulkee Mäkisen johdolla kaikessa esimerkkiä näyttäen vastuullisuus edellä ja uusi X-Lift-nosturiperävaunu toimii hyvänä esimerkkinä työskentelytehokkuuden ja työturvallisuuden onnistuneesta yhdistämisestä.

X-Lift-nosturiperävaunun idea syntyi yrityksen omista käyttötarpeista ja koko suunnitteluprosessissa huomioitiin erityisesti monipuolisuus ja käytön tehokkuus. Tässä on onnistuttu mainiosti, sillä nosturiperävaunun avulla voi suorittaa sekä materiaali- että henkilönostot ja samalla vaunuun jää vielä reilusti kuljetuskapasiteettia. Lavakokovaihtoehtoja on kaksi: peruslava on mitoiltaan 2000 x 3500 mm, isompi versio 2200 x 4500 mm ja kaksi kuormalavaa mahtuu mukavasti kyytiin jo pienempään versioon.  Kantavuutta vaunuun jää varustetasosta riippuen 800-1500 kiloa ja kuljetukset voi suorittaa pelkällä BE-kortilla eli ammattipätevyyskoulutuksia ei siirtämiseen tarvita.

Kuormausnosturina on Fassi F40, jonka avulla henkilökorin jalkakorkeus on 12 metriä, ulottuma sivulle 9,15 metriä ja nostotehoa on kolmeen metriin 995 kiloa. Nosturin ohjaus tapahtuu helppokäyttöisen ja tarkan radio-ohjauksen avulla ja reagoinnin herkkyyteen on valittavissa hidas henkilönosto tai nopea tavaranosto. Nostokorin kytkentä ja irrottaminen onnistuu parissa minuutissa pikaliittimen kautta, mikä takaa, että koria tullaan myös käyttämään useammin, mikä lisää työturvallisuutta. Nosturiperävaunuun voimaa voi ottaa 16A:n verkkovirralla ja lavalla tehoa jakaa 6,5 kilowatin aggregaatti, jolla sähkötyökalujen käyttö onnistuu vaikka maasto-olosuhteissa. Lisäksi vaunu on varustettu omalla akulla ja turvallisuusnäkökohdat huomioidaan seitsemällä tehokkaalla työvalolla ja viidellä majakalla. MeramaTecin toimintatavat tuntien on selvää, että myös tukijalat täyttävät reippaasti kaikki vaatimukset ja hydraulisesti toimivien jalkojen alla käytetään jämeriä maatukia.

X-Lift-nosturiperävaunu on hyvä esimerkki keksinnöstä, jonka käyttötarkoituksia vain mielikuvitus ja tietenkin tekniset rajoitukset määrittävät.  Kompakti koko yhdistettynä yhdeksän metrin ulottuvuuteen riittää useisiin työtehtäviin ja runsas tavaratilan määrä on vain plussaa. Perävaunu on myös taloudellisesti järkevä sijoitus ja sen hinta on hyvin kohtuullinen esimerkiksi henkilönostimiin verrattuna. Nopeasti ajateltuna nosturiperävaunu soveltuu mainiosti esimerkiksi rakennusliikkeiden, halkokauppiaiden, kiinteistönhoitoalan yritysten, energiahuoltojen tai pelastuslaitoksen käyttöön. Oman käyttökokemuksen jälkeen voisin kuvitella perävaunun soveltuvan loistavasti vuokrauskäyttöön, sillä sen verran helppokäyttöiseltä ja turvalliselta tuote tuntui myös amatöörin käsissä.

MeramaTec Oy:ssä uutta tuotekehitystä tapahtuu jatkuvasti ja uusimpana esimerkkinä toimii Screen-perävaunu, jolla on helppoa ja edullista saavuttaa näkyvyyttä vaikkapa messuilla tai urheilutapahtumissa. Nopeasti käyttökuntoon saatavalla led-näyttötaululla on leveyttä viisi metriä ja korkeutta kolme metriä. Taulun alustana toimivan perävaunun ja nostomekanismin ansiosta näyttökorkeus nousee jopa viiteen metriin, mikä takaa huomionarvon myös väkirikkaissa tapahtumissa.

Lue seuraavaksi