Uutiset

Työkoneet

Wirtgenin MillAssist automatisoi jyrsinnän

Kolme Wirtgenin 210 Fi -kylmäjyrsintä osoitti Italiassa teknologisten innovaatioidensa hyödyllisyyden A 31-moottoritien kunnostamisen yhteydessä.

A 31 yhdistää Milano-Venetsia A4-moottoritien Alppeihin. Vicenzan maakunnassa, lähellä Thienen poistumistietä, 1,4 kilometrin pituisella osuudella tehtävänä oli jyrsiä vanha pinta pois 220 millimetrin syvyyteen. Alempi pohjakerros stabiloitiin sementillä Wirtgen WR 250 -stabilointijyrsimen avulla. Stabiloitava alue oli 15 000 neliömetrin kokoinen ja myöhemmin se tiivistettttiin Hamm-jyrillä. Teiden päällystys hoidettiin Vögele-asfalttikoneilla.

Kylmäjyrsimet poistivat ensin pintakerroksen 40 millimetrin syvyyteen. Toisessa vaiheessa ne jyrsivät 180 millimetriä paksun asfaltin sideainekerroksen sekä asfaltin pohjakerroksen. Näin vaiheittain jyrsimällä erilliset rakennekerrokset saatiin uudelleen kiertoon. Jyrsimet ajoivat rinnakkain ja syöttivät katkeamattomasti yhteensä 45 kuorma-autoa.

Uuden sukupolven koneet tekivät vaikutuksen kokeneeseenkin jyrsinkoneiden käyttäjään Valentino Pivottoon.

”W 210 Fi -kylmäjyrsimessä kehitys ohjauksen, suorituskyvyn ja tuottavuuden suhteen on valtava”, totesi Pivotto.

Wirtgenin kehittämän koneohjausjärjestelmä Mill Assist ohjaa automaattisesti Powershift-voimansiirron nopeutta. Se mahdollistaa valmistajan mukaan nyt paljon suuremman jyrsinrummun nopeusalueen. Dieselmoottorin korkea vääntömomentti on nyt saavutettavissa jo 1 300 kierroksella minuutissa. Tämä vähentää Wirtgenin lupausten mukaan dieselin kulutusta ja melupäästöjä. Parempi säädettävyys säästää myös kulutusosia.

Gabriele Martin.

WPT tarjoaa lukuisia lisäetuja

Jyrsinkoneen kuljettaja Gabriele Martin selittää, että jyrsintä Wirtgenin kylmäjyrsimillä on erittäin tehokasta. ”Konsepti eroaa ehdottomasti muista kylmäjyrsinkoneista. Varsinkin kun kyse on polttoaineenkulutuksesta, joka on kokemukseni mukaan todella pienentynyt ilman häviöitä jyrsintätehossa. Toinen mielenkiintoinen ominaisuus on WPT-järjestelmä, joka tarjoaa runsaasti työn kannalta tärkeää informaatiota”.

Wirtgenin mukaan tämä on totta, sillä Wirtgen Performance Tracker (WPT) mahdollistaa nyt ensimmäistä kertaa tarkkaan määritetyn jyrsinnän, mikä poistaa ennen vain manuaalisäätöihin perustuvia epävarmuuksia projektin parametreista. Koneen suorituskyky- ja kulutustiedot ovat myös erittäin arvokkaita Martinille.

”Voin lähettää kaikki nämä tiedot suoraan koneelta konttorille, mikä tarkoittaa, että saamme heti vertailun kustannuksista ja tuottavuudesta. Tämä tekee työpaikan kustannusanalyysin paljon helpommaksi.”

WPT (Performance Tracker) -järjestelmän avulla jyrsintätpahtuman dokumentointi onnistuu tarkasti.

”Raportit tehokkuudesta ovat myös arvokas päätöksentekoperuste tuleville hankinnoille. Tarkoista raporteista voi nähdä, mikä jyrsin on tehokkain ratkaisu mihinkin työvaiheeseen. ”

Kaikki kuljettajat projektissa olivat sitä mieltä, että MillAssist -palvelu vapauttaa kuljettajat keskittymään entistä paremmin juuri jyrsintätapahtumaan.

Aiemmin kuljettajan piti asettaa joukko parametreja kokemukseensa nojaten. Esimerkiksi dieselmoottorin kierrosluku, jyrsinrummun nopeus, etenemisnopeus ja vaikkapa terien jäähdytykseen tarvittava veden määrä piti syöttää manuaalisesti. Kun olosuhteet vaihtelivat, piti edellä mainittuja arvoja taas säätää. Nyt jyrsintää avustava MillAssist -järjestelmä peilaa noin 60 signaalia koko ajan.

210 Fi -kylmäjyrsin ja MillAssist ensiesittelyssä Baumassa.

Näiden perusteella jyrsinnän ja koneen eri toiminnot säätyvät automaattisesti. MillAssist pitää sisällään kolme eri työskentelytilaa. Ensimmäinen tarjoaa maksimi tehon silloin kun asfalttikerros on poistettava mahdollisimman tehokkaasti mahdollisimman lyhyessä ajassa. Toinen ”kustannusoptimoitu” -työtila sorittaa jyrsinnän esimerkiksi teriä ja polttoainetta säästäen. Kolmas valinta priorisoi laadun eli sillä saavutetaan mahdollisimman hieno pinta.

Wirtgen Finlandin sivuille tästä.

Lue myös: Wirtgen W 100 CFi – jyrsii nyt myös syvältä.

Lue seuraavaksi