Uutiset

Työkoneet

Wirtgen W 100 CFi – jyrsii nyt myös syvältä

Erittäin nopeita tietoliikenneyhteyksiä halutaan rakentaa yhä laajenevassa määrin. Tästä syystä leveätä kaistaa tarjoavia valokuitukaapeleitakin upotetaan maan poveen yhä enemmän. Ja konstit on monet. Kuka auraa, kuka kaivaa. Wirtgenillä on mietitty toisenlaisen lähestymistapa. Kylmäjyrsimet on alunperin kehitetty asfaltti- ja betonipinnoitteiden nopeaan poistamiseen, esimerkiksi tien pintojen uusimisen yhteydessä. Nyt mennään syvemmälle.

Wirtgen on nimittäin kehittänyt uuden sukupolven kylmäjyrsimiinsä lisälaitteen (deep milling unit) juuri tähän lisääntyneeseen kaapeliojien tarpeeseen. Kaapeliojia kaivetaan usein muun tienrakennuksen tai korjauksen yhteydessä, joten on kätevää, että yhdellä koneella voidaan hoitaa useampaa työtehtävää.

Itävallan Schärdingissä Linzistä kotoisin oleva urakoitsija Hemmelmair Frästechnik GmbH valjasti Wirtgen W 100 Cfi -kylmäjyrsimensä juuri tällaiseen työhön. Tarkoituksena oli alunperin, että jyrsin voidaan nopeasti muuttaa kaapeliojien jyrsinnästä tavalliseen pintajyrsintään.

Kaapelijyrsimeen saa kolme erilevyistä jyrsinrumpua. Kuvassa 100 millimetrin versio.

”Meillä on kaikkiaan 15 Wirtgenin valmistamaa kylmäjyrsintä. Kokemukset niistä ja Wirtgen-Itävallan toiminnasta ovat olleet erittäin positiiviset ja siksi käännyimme tässäkin asiassa heidän puoleensa. Tavoitteena oli, että valokuitukaapelit saataisiin maahan samalla peruskoneella kuin millä pintajyrsintää tehdään”, aloittaa Hemmelmairin toimitusjohtaja Manfred Grössing.

“Hemmelmairin toivomukset käyttää kylmäjyrsintä joustavammin esitettiin suunnitteluosastollemme ja tuotespesialisteillemme Saksassa. Päävaatimuksena oli alunperin, että jyrsin pitäisi voida nopeasti muuttaa kaapeliojien jyrsinnästä tavalliseen pintajyrsintään”, jatkaa Wirtgen-Itävallan asiakaspalvelussa työskentelvä johtaja Manfred Stiegler.

Flexible Cutter System” tarkoittaa nopeasti vaihdettavia, erilevyisiä jyrsimen rumpuja.

Jyrsimen taakse, oikealle sivustalle asennettava lisälaite voidaan varustaa kolmella eri levyisellä (100, 200 tai 300 mm) jyrsinpyörällä, jonka halkaisija on aina 1 620 millimetriä. Maksimi kaivusyvyys on peräti 600 millimetriä eli näin kaapelit saadaan oikeaan ja turvalliseen syvyyteen. Putket meillä Suomessa tosin pitää yleensä asentaa syvemmälle roudalta piiloon. Jyrsinpyörällä käytetään samoja W6-piikkejä kuin pintajyrsimienkin rummuilla. Maa-aines nousee kaivannosta siististi penkalle kaivannon oikealle puolelle.

Lisälaitetta hallitaan jysimen näyttöruudulta samaan tapaan kuin pintajyrsimenkin rumpua.

“Koska syväjyrsinnän lisälaite on meillä kehitetty, se merkitsee, että kuljettaja voi hallita ja ohjata sitä samaan tuttuun tapaan kuin pintoja jyrsiessään”, jatkaa Stiegler.

“Kun olimme jyrsineet tarvittavat kaapelikaivannot, siirtyi kylmäjyrsin nopeasti perinteiseen tien pintojen jyrsintään. Lisälaitteen kiinnitys ja irroittaminen onnistuukin erittäin nopeasti.”

“Olemme jo pitkään kyselleet tehtaalta tämän kaltaista lisälaitetta kylmäjyrsimiin tänne Suomeenkin. Kun työmaalla on kylmäjyrsin jo pintojen poistossa, on kätevää, että samalla koneella voidaan nyt tehdä kaapelikaivantoja. Kaivavaa kalustoa ei siihen ole tarvis valjastaa. Tälle on ehdoton tarve olemassa. Lisälaite sopii tällä hetkellä kylmäjyrsinmalleihin W100CFi, W120CFi ja W130CFi”, kertoo myyntipäällikkö Ari Tulus Wirtgen Finlandilta.

Kaapelijyrsintä hallitaan kuten pintajyrsintäkin.

Tela-alustaisessa kylmäjyrsimessä W 100 CFi (17 800 kg) on Wirtgenin kehittämä “Flexible Cutter System”, joka tarkoittaa erilaisia ja erilevyisiä jyrsimen rumpuja. Mallissa 100 on tietenkin metrin työleveys. Jyrsintäsyvyys on ilman edellä esiteltyä syväjyrsintään tarkoitettua lisälaitetta 0-330 millimetriä.

Jyrsinrumpu voidaan Wirtgenin mukaan vaihtaa puolen-puolentoista tunnin aikana. Näin voidaan joustavasti siirtyä esimerkiksi karkeasta hienoon jyrsintään. Erilaisia rumpuvaihtoehtoja on useita. Mallimerkinnän i-kirjain tarkoittaa dieselmoottorin päästöluokkaa eli Stage IV-vaihetta (SCR). Kuusisylinterisen dieselmoottorin merkki on Cummins (248 kW). Jyrsinrummulle on hihnaveto.

Lue seuraavaksi