Uutiset

Työkoneet

Wacker Neuson EZ50 – näppärä viisitonninen

Uuden malliston, varusteista riippuen 5,5 tonnin molemmin puolin painava lyhytperäinen Wacker Neuson EZ50 on kaikinpuolin miellyttävä tuttavuus. Muutaman päivän koeajossa tehtiin pintojen tasoituksia, kaivettiin sadevesikanaalia ym. Edelliseen malliin verrattuna kone on kokenut muutoksia, jotka ovat tehneet siitä vieläkin ”käteensopivamman”.

Edellisen mallin EZ53:n korvaavan EZ50:n ylävaunu sopii pyörimään melkein telojen sisällä. Koeajossa ollut yksilö oli varustettu pidemmällä kauhanvarsivaihtoehdolla (1 650 mm) ja lisävastapainolla, joten sen peränylitys telalinjasta on 172 millimetriä.

Ilman lisävastapainoa lukema on vain 67 millimetriä. EZ50:n pääpuomin pituus on 2 717 ja lyhyempi kauhanvarsi on pituudeltaan 1 450 millimetriä.

Uudistetun Wacker Neusonin malliston EZ50 on lähes nollaperäinen. Lisävastapainollakin varustettuna perän ylitys telalinjasta on melko vaatimaton.

EZ50:n rinnakkaismalli ET58 on takapäästään hieman kookkaampi, joten sen vastaavat perän ylitysmitat telalinjasta ovat ilman vastapainoa 332 ja vastapainolla 437 millimetriä.

ET58 on työpainoltaan joitain satoja kiloja painavampi kuin EZ50. Takapäästään pidemmän ylävaunun ansiosta pääpuomia on voitu pidentää (2 850 mm) stabiliteetin kärsimättä ja myös kauhanvarsivaihtoehdot (1 570 ja 1 820 mm) ovat ulottuvammat kuin kuin EZ50:ssä.

Näin ollen ET58 tarjoaa hieman enemmän vakautta, ulottuvuutta ja kaivusyvyyttä sitä tarvitseville. Molemmat mallit voidaan varustaa 200 kilogrammaa painavalla vastapainolla, joka siis koeajokoneessa olikin varusteena.

Suurin eroavaisuus nähden kahden mallin välillä on juuri ala- ja ylävaunujen konstruktioissa ja perän-ylityksessä. Muutoin ne ovat hyvin identtiset esimerkiksi moottorin, voimansiirron, puskulevyn (1 960 mm) ja ohjaamojensa osalta. Hydrauliikan tuotoissa on pieni ero, sillä EZ50:n muuttuvatilavuuksinen aksiaalimäntäpumppu antaa 127 litraa minuutissa, josta 73 litraa irtoaa lisähydrauliikalle. Vastaava kokonaistuotto mallissa ET58 on 132 litraa minuutissa.

Elikä yhteenvetona edellisestä voisi sanoa, että maksimaalista ulottuvuutta hakeva valitsee ET58:n ja ketterää joka paikkaan paremmin mahtuvaa konetta tarvitseva EZ50:n.

Punaisena hehkuva vastapaino

EZ50 tarjoaa kauhaan edellistä mallia suuremman tyhjenemiskulman. Kolmella kiinnityspisteellä toteutettu kauhan vivusto antaa 200 asteen liikeradan eli lisäys on 10 astetta. Se helpottaa esimerkiksi kuormausta vaikkapa kuorma-auton lavalle. Valmistajan mukaan vipumuutos on tuonut murtovoimaankin 20 prosentin lisäyksen. Maksimi murtovoima osuu käyrällä oikeaan kohtaan esimerkiksi kiveä ojanpohjasta irti väännettäessä eli kauha on lievässä aukiasennossa.

Kaivulaitteessa uutta on myös nostosylinterin suojaus, joka on nyt valmistettu synteettisestä, taipuisasta materiaalista. Jos kauhan kärjellä tökkää vahingossa suojaukseen, antaa se periksi eikä heti rikkoonnu. Muihinkin sylintereihin voidaan asentaa samankaltainen suojaus.

Myös puomin päällä olevien hydrauliikkaputkien kiinnitys on uusittu. Päälimmäisessä puomin levyssä on levennykset niihin työstettyine reikineen putkikiinnikkeiden kiinnitystä varten. Hydrauliikkaletkujen läpivienti tyvikappaleen läpi on sekin uutta. Koeajokone oli varustettu Engconin kallistuvalla kauhanpyörittäjällä ja näin ollen asianmukaisin hydrauliikan ulosotoin.

Kuljettajalle uusittu ohjaamo antaa hyvät eväät jaksaa koko pitkä työpäivä. Pääosa hallintalaitteista on alan totuttuun tapaan keskitetty oikeanpuoleiseen sivukonsoliin.

Ohjaamo on sekin uusittu monilta osin ja on kokoluokkaansa suhteutettuna varsin mukava pitkällekin kuljettajalle. Leveys on kuljettajan hartioiden korkeudella noin 900 ja pituus noin 1 200 millimetriä. Korkeutta on puolisentoista metriä. Nousua puikkoihin helpottavat kaksi tartuntakahvaa, joista vasemmanpuoleinen on varsin pitkä. Edelliseen malliin verrattuna oviaukko on varsinkin yläosastaan leveämpi. Ahterin asettaminen istuimelle ei tuota vaikeuksia.

Tosin vaahtosammutin on sijoitettu kulkutielle, mikä kaventaa aukkoa alaosastaan. Ohjaamon sisälle asennuksen ymmärtää, sillä siten se on suojassa voroilta.

Näkyvyys joka suuntaan on hyvä, ei valittamista. Etuikkuna on ilman poikkisaumaa, vaikka koostuukin kahdesta osasta. Lasinpyyhkimen kiinnitys on kulmapilarissa ja pyyhkimissuunta ylhäältä alas.

Etuikkunan konstruktio sallii neljä eri aukipitotapaa. Ylempi osa voidaan kallistaa lievästi, jolloin yläreunassa on pieni rako ilmanvaihtoa varten. Ylä- ja alaosat voidaan aukaista erikseen tai sitten molemmat yhdessä. Sivuikkuna voidaan avata joko etu- tai takareunastaan.

Wacker Neuson on liittänyt turvaportin eli vasemman kaivuvipukonsolin mekanismiin peräpuntin led-valosarjan. Valot palavat punaisena aina kun vipukonsoli on alhaalla. Se pyytää osaltaan ympärillä olevia ihmisiä pysymään loitompana.

Ohjaamossa on säilytyspaikka kännykälle ja sen lataamiseksi usb-pistoke. Kännykkäkotelon vieressä on paikka myös mukille tai juomapullolle. Istuimen takaa löytyy myös lokero.

Hiljaista menoa

Käsivarsille on molemminpuolin korkeussuunnassa säädettävät tuet.

Engconin omat kaivuvivut kallistuvat eteenpäin ehkä vielä Wacker Neusonin omiakin enemmän, joten pituussuuntainen säätökin saisi olla olemassa. Ihmisillä kun tuppaa olemaan eripituisia käsiä. Ajon ja tyvitaiton jalkapolkimissa on taittuva rakenne, joka antaa tarvittaessa lisätilaa ja parempaa tukea jaloille.

Näyttöruutu on vakiona kolmen tuuman kokoinen ja lisävarusteena sen kokoa voi kasvattaa seitsemään tuumaan. Perusnäyttö on integroitu oikeanpuoleisen kaivuvivun eteen. Sen alla on lämmityslaitteen hallinta ja myös puskulevyn sähköinen minivipu on kaivuvivun vieressä oikealla.

Kääntörulla tarjoaa hitaasti kääntämällä kierroslukuun 60 minuuttikierroksen portaat ja nopea kiertäminen saa aikaan maksimi- tai minimikierrokset rullan kiertosuunnasta riippuen. Keskeltä painamalla kuitataan näytön menun valinnat. Rullan ympärillä on sekä näytön hallintaan että muun muassa auto-stop -toimintoon liittyviä nappeja. Power- ja Eco-tilat ovat nekin valittavissa.

Hallintalaitteistaan Wacker Neuson on selkeä eikä mitään ihmeellisyyksiä niihin sisälly. Kun symbolitkin katkaisimissa ovat tunnettuja, on kaikki omaksuttavissa nopeasti.

Kuljettajalle uusi Wacker Neusonin ohjaamo tarjoaa kokoluokassaan varsin miellyttävän toimiston.

Tyhjäkäyntimeluksi mitattiin 67 desibeliä (A) ja kaivutyöskentelyn aikana kymmenisen desibeliä enemmän. Siirtoajossa taso nousee 80 desibelin tuntumaan.

Perkinsin kolmesylinterinen dieselmoottori (36 kW/Power-asetus) on poikittain ohjaamon takana, ei enää sivulla. Voimansiirron kaksi nopeusaluetta antoivat GPS-mittauksella kolmen ja viiden kilometrin tuntinopeudet. Nopeusalue vaihtuu kätevästi puskulevyn hllintavivun päästä.

Polttoaine-, moottori-ilman ja -öljyn suodattimet ovat tarjottimella. Sivuluukun takaa paljastuu sekä polttoainesäiliö tankkauspumppuineen että hydrauliikkaöljyn ja jäähdytysnesteen ”tarkistussilmät”.

Pakokaasujen jälkikäsittely Stage V -tasoon hoituu partikkelisuodattimen avustamana.

Wacker Neusonin uusi mallisto jatkaa valmistajan taattua linjaa. Edeco-Tools Oy:n edustama merkki on varma valinta kaikenlaisiin minikaivukoneille soveltuviin töihin.

Kaivaminen sillä on miellyttävää. Wacker Neuson EZ50 on kaiken kaikkiaan järkevästi toteutettu kokonaisuus. Konevalinnassaan Wacker Neusoniin päätyvä tuskin pettyy.

Lue seuraavaksi