Uutiset

Työkoneet

VS-Purku Oy: Fortress-betonileikkuri koekäytössä

VS-Purku Oy on tunnettu purkutöitä tekevä yritys, joka Konepörssin sivuiltakin muistetaan parin vuoden takaa turkulaisen Hamburger Börs -hotellin purusta kertovasta artikkelista. Liedon Tuulissuolla yrityksellä on Recikla Oy:n nimellä toimiva käsittelylaitos, jossa muun muassa oma, ja myös muilta toimijoilta kertyvä betoni murskataan. Lopputuotteelle on hankittu CE-merkki, joka edellyttää omaa laatujärjestelmää sekä jatkuvan laadunvalvonnan omassa laboratoriossa takaamaan tasaisen lopputuotteen. Laadukkaalle murskatulle betonille olisi kysyntää enemmän kuin Liedossa ehditään murskata.

Vielä tällä hetkellä alueella käsitellään ainoastaan betonia, mutta suunnitelmissa on ottaa jatkossa vastaan myös rakennusjätettä. Laajennettu ympäristölupa toiminnalle on jo haettu ja saatu.

”Saimme hankittua hieman lisämaata olemassa olevan kuuden hehtaarin jatkoksi ja rakennamme nyt lisää käsittelykenttiä. Tällä hetkellä jo noin 50 infrarakentajaa toimittaa meille betonia murskattavaksi, ja omilta purkutyömailta kertyvä betoni murskataan myös tietenkin täällä. Tilanne tällä hetkellä on se, että 0–90 jaekokoon murskattua lopputuotetta menisi jakavien kerrosten rakenteisiin enemmänkin. Vaikka murskaamme nyt koko ajan, hupenee varastokasa nopeasti”, toteaa toimitusjohtaja Petri Alander heinäkuun lopussa.

Murskattua betonia käytetään jakaviin kerroksiin muun muassa kevyen liikenteen väylillä ja hallien pihoilla.

”Yhteenkin kevyen liikenteen hankkeeseen toimitimme noin 16 000 tonnia murskattua betonia”, valistaa Alander.

Vierailuhetkellä Liedossa oli valtava kasa betonisia ratapölkkyjä, jotka oli tuotu Turku-Helsinki-radalta Salosta, Paimiosta ja Piikkiöstä. Parhaimmaksi menetelmäksi ratapölkkyjen hienontamiseen on todettu kaivukoneeseen kiinnitetty pulveroija/leikkuri. Mobiilimurskaimellakin pölkkyjä voi murskata, mutta kuljettimien matot tahtovat Alanderin mukaan tällöin rikkoutua nopeasti.

”Alun perin tässä oli noin 40 000 pölkkyä, joista nyt on murskattu muutama tuhat. Kaivukoneeseen kiinnitetty pulveroija on meillä jo olemassa, mutta nyt saimme koekäyttöön Marakonilta järeän Fortress-betonileikkurin. Se on kiinnitettynä uuteen Hyundai HX300A L -kaivukoneeseen, joka on varusteltu purkutöihin sopivaksi muun muassa täydellisin purkusuojauksin ja Dynasetin korkeapaineisella pölynsidontajärjestelmällä. Merkittävimmän muutoksen peruskoneeseen teki Auraosa Oy. Pääpuomi katkaistiin ja suoristettiin. Näin saatiin lisää ulottuvuutta, mikä on tärkeää, kun kone viedään primääripurkutyömaalle. Myös kaikki lajittelu on helpompaa puomimuutoksen ansiosta. Uuden yhdistelmän maksimi työkorkeus on hieman alle 11 metriä ja kokonaispaino ilman työlaitetta noin 35 tonnia”, tietää Alander. Hyundain vastapainoa on kasvatettu noin kolmella tonnilla.

”Olemme myös hylkäämässä NTP-kiinnikkeet. Vaihto Steelwristin S-kiinnikkeisiin on parhaillaan menossa neljään koneeseen. Tuolla on tusina työlaitekiinnikettä odottamassa asennusta”, jatkaa Alander.

VS-Purku on ollut viime vuodet hyvin kiireinen. Purkutyöt lisääntyvät ja yhä tuoreempaa rakennuskantaa väistyy uusien tieltä. Asuinrakentaminen etenkin suurissa kasvukeskuksissa on ollut vilkasta ja usein liikerakennuksia puretaan juuri kerrostalojen tieltä.

”Aloitamme juuri Herttoniemessä Grönblomin päärakennuksen purun ja Turun keskustassa lähestyy yksi urakka loppuaan. Useita urakoita on allekirjoitusta vaille valmiina. Työllisyystilanne on hyvä”, päättää Alander.

Fortress-leikkurit

VS-Purku kokeili uutta tuttavuutta eli pyörityksellä varustettua Fortress FC-25R -betonileikkuria ensiksi edellä mainittuja betonipölkkyjä murskaten. Pitkän linjan purkumies Niki Koivunen Hyundain ohjaamossa oli pölkkykasalla työn touhussa.


VS-Purku Oy/Recikla Oy kokeili hyvän puristusvoiman omaavaa Fortress FC-25R -betonileikkuria Liedon käsittelyasemallaan. Noin 40 000 betonista ratapölkkyä on murskattavana uusiokäyttöön. Niki Koivunen koneen puikoissa kehui leikkurin puristusvoimaa.

”Ensivaikutelma on lupaava. Kyseessä on aika kevyt, mutta puristusvoimaltaan varsin tehokas laite. Toki parhaimmillaan tämäntyyppinen laite on varmasti ylöspäin tapahtuvassa primääripurussa. Kidan muoto tässä on myös käypänen. Pölkky ei luiskahda pois, vaan puristuu tiukasti sisään. Kaksikin pölkkyä pysyy kerralla leukojen välissä. Tästä leikkuri viedään vielä purkutyömaalle Turun keskustaan”, toteaa Koivunen.

”Amerikkalaiset, vuonna 2014 perustetun ShearCoren valmistamat Fortress-betonileikkurit on tehty kestämään ja siksi annammekin rungolle kolmen vuoden takuun. Voimaa löytyy, sillä puristusliikkeen tekevä sylinteri on varsin järeä. Sivulevyt ovat 76 millimetriä paksut, yhdestä teräslevystä tehdyt. Puristava leuka on sekin tehty yhdestä 152 millimetriä paksusta levystä. Hitsaussaumoja siinäkään ei ole. Kulutusosat leukojen kärjissä ovat pulttikiinnitteiset. Tämä VS-Purun koekäyttämä FC-25R on malliston pienin. Sen paino on 2 767 kilogrammaa ja se soveltuu noin 40 tonnia painaviin peruskoneisiin. Kaksi muuta mallia ovat FC35R ja FC45R”, toteaa Marakon Oy:n Juhani Rannikko.

Marakon Oy tunnetaan perinteisenä iskuvasaratalona, mutta viime vuosina valikoima on kasvanut useilla eri tuotteilla. Purkualan edustus, italialainen VTN on ollut monipuolisella valikoimallaan Marakonilla jo pitkään. Fortress täydentää tätä purku- ja materiaalinkäsittelylaitteiden valikoimaa.

Marakon Oy:n Juhani Rannikko (etualalla), VS-Purku Oy:n toimitusjohtaja Petri Alander sekä Suomen Telakone Oy:n Jarmo Urpo poseeraavat uuden, nimenomaan purkutöihin varustellun ja Fortress-betonileikkurin peruskoneena toimivan Hyundai HX300A L -kaivukoneen koristaessa taustaa.

Paitsi ratapölkkyjen murskauksessa, Fortress FC-25R -betonileikkuria kokeiltiin myös primääripurkutyömaalla Turun keskustassa. Hyundain suoraksi konstruoitu puomi antaa lisäsenttejä ulottuvuuteen.
Liedossa käsitellään paitsi omilta purkutyömailta kertyvää, myös muiden toimijoiden betonia.

Lue seuraavaksi