Uutiset

Työkoneet

Volvo R100E -kiviauto – laatuaan ensimmäinen

Kainuun Lavettikuljetus oy sai viime vuoden lopulla käyttöönsä Volvo R100E -kiviauton, maansiirtoautoksikin kutsutun. Kyseessä on Volvon tuoreen mallisarjan suurin kiviauto, jonka maksimi kapasiteetti on 95 tonnia. Autoa käytetään Terrafame oy:n Sotkamon kaivoksella erilaisissa palvelutehtävissä, mutta tarpeen vaatiessa otetaan mukaan myös malmin ja sivukiven ajoon. Se tulee ensi kesää varten saamaan lavalleen vesisäiliön, jonka vedellä ajoteiden pölyä sidotaan kuivaan aikaan.

Maailman ensimmäinen, marraskuussa 2018 toimitettu Volvo R100E -kiviauto tekee töitä nyt Terrafame oy:n Sotkamon kaivoksella. Kainuun lavettikuljetuksen hankkima auto kuljettaa maksimissaan lähes 100 tonnin kuormaa. Kuvissa autoa ajaa Volvo Construction Equipment Finland oy:n käyttökouluttaja Timo Siironen.

Terrafame tuottaa tällä hetkellä nikkeliä, sinkkiä, kobolttia ja kuparia. Kaivosyhtiön tuoreimpia uutisia on 240 miljoonan euron akkukemikaalitehtaan rakentaminen Sotkamoon. Näin kaivosyhtiö nostaa tuotteidensa jalostusastetta. Suunnitelmana on, että sähköautojen akkuvalmistajille päästään myymään nikkeli- ja kobolttisulfaattia vuonna 2021. Kaivoksella on käytössä melko massiivista konekalustoa, niin kaivosyhtiöllä kuin ulkopuolisilla urakoitsijoilla. Kainuun Lavettikuljetuksella on eri tehtävissä Sotkamossa sekä kaivu- ja puskukoneita että pyöräkuormaajiakin. Kun Volvoista on hyviä kokemuksia jo ennestään, niin Suomen ensimmäinen Volvo-kiviauto oli yritykselle luonnollinen jatkumo.

Timo Siironen.

Volvo osti vuoden 2013 lopulla Terexin kiviauto- ja dumpperivalmistuksen vajaan 120 miljoonan euron kauppasummalla. Skotlannissa sijaitsevalla Motherwellin tehtaalla valmistetut kiviautomallit lanseerattiin Volvon värein ja logoin noin vuosi sitten. Sotkamoon myyty Volvo R100E on täysin uusi jäsen neljä eri kokoluokkaa käsittävään mallistoon. Kaksi suurinta on myynnissä meilläkin eli 95-tonnisen lisäksi myös R70D, jonka kapasiteetti on 65 tonnia. Kaksi pienintä on tällä hetkellä tarkoitettu alempien päästörajoitusten maihin. Volvo Construction Equipment Finland oy:n käyttökouluttaja Timo Siironen kävi kaivoksella tutustuttamassa kuljettaja Julius Leinosen Volvo R100E -kiviauton ajoon ja hallintaan.

”Tämä on maailman ensimmäinen asiakkaalle toimitettu Volvo R100E. Volvo Construction Finlandin puolelta asian hoiti tyylikkäästi maaliin Jani Tolonen”, toteaa Siironen.

Volvo R100E lyhyesti

Volvo R100E nojaa Terexin pitkään kiviautoperinteeseen, mutta sen suunnittelussa ja tekniikassa sanotaan olevan myös vahva Volvon kädenjälki.  Moottorina on 12-sylinterinen, 30,5 litran iskutilavuuden omaava Cummins QST 30. Valmistajan ilmoittama teholukema on 783 kilowattia eli hevosia moottorin uumenissa laukkaa yli 1 000.

Auton hydrauliikkajärjestelmässä on kaikkiaan kolme hydrauliikkapumppua, yksi mäntä- ja kaksi hammaspyöräpumppua, jotka hoitavat eri tehtäviä. Edelleen järjestelmä pitää sisällään kolme painevaraajaa, jotka on esitäytetty typpikaasulla. Kaksi niistä on varattu etu- ja takajarruille ja yksi ohjausjärjestelmälle.

Auton ohjaus on hydrostaattinen, jossa painevaraaja varmistaa ohjauksen moottorin kierrosluvusta riippumatta. Jos moottorin teho häviää, on kuljettajalla silti mahdollisuus tehdä kaksi kääntöliikettä ohjauspyörän ääriasennosta toiseen. Voimansiirrossa (Volvo Dynamic Shift Control) on planeettapyörästö ja kiinteä momentinmuunnin. Erikoisuutena muuntimessa on voimansiirron hidastin, joka perustuu öljyvirtauksen kuristamiseen. Se säästää kuljettajaa jarrujen käyttämiseltä.

Hydraulinen jousitus on hoidettu neljän öljyllä ja painetta säätelevällä typpikaasulla täytetyn sylinterin avulla. Kaksi niistä on etu- ja toiset kaksi taka-akselilla. Lava on hyvän tyhjentymisen varmistamiseksi tehty V-muotoon. Kaivoksella lava vahvistettiin Hardoxilla.

Voimansiirto ja moottori keskustelevat keskenään canbus-väylän avulla. Automaattisesti vaihtamisajankohdan maaston ja kuorman mukaan valitsevassa vaihteistossa on niin ikään automaattinen lockup-toiminto kaikille vaihteille, joita on kuusi. Maksiminopeus on valmistajan mukaan 50 kilometriä tunnissa. Hydraulinen jousitus on hoidettu neljän öljyllä ja painetta säätelevällä, typpikaasulla täytetyn sylinterin avulla. Ohjaamo on asennettu nestevaimennettujen komponenttien päälle, mikä edesauttaa kuljettajan viihtyvyyttä sekin.

Video Volvo Days 2018, missä kiviautot olivat näyttävästi esillä:

Jarrut ovat voimansiirron ohella erittäin tärkeä ja kriittinen osa kiviauton tekniikkaa. Käyttöjarru on hydraulinen. Vaihteistoon asennettu paineentasauspumppu toimittaa hydrauliikkaöljyä jarruille ja ohjausjärjestelmälle. Takana ja edessä ovat erilliset piirit. Molemmissa piireissä on edellä mainittu typpivaraaja, johon varastoituva energia varmistaa jatkuvan tehon jarruille.

Hydraulikäyttöinen seisontajarru sijaitsee taka-akselilla ja on jousipalautteinen levyjarru. Hätäjarru kytkeytyy automaattisesti päälle moottorin sammuessa. V-muotoisen lavan kukkutilavuus on noin 60 ja laitojen tasalle 41 kuutiota. Kippausajaksi ilmoitetaan 11 sekuntia. Auton tyhjäpaino on 70 ja kapasiteetti 95 tonnia. Kokonaispaino maksimissaan on siis noin 165 tonnia.

Tilavassa ja valoisassa ohjaamossa on mukava tehdä töitä. Mittaristot varoitusvaloineen sijaitsevat ohjauspyörän takana ja sivukonsolissa oikealla on muun muassa vaihdevipu sekä kippauksen hallinta.

Autoon saa lisävarusteena jo tehtaalta myös punnitusjärjestelmän (On-Board Weighing, OBW). Lavan reunan korkeus on 4,38 metriä ja sen leveys 5,7 metriä. Auton kokonaispituus lähes 11 metriä. Peilit lisäävät leveyttä noin 0,7 metriä. Ohjaamo on paineistettu ja kahdella istuimella varustettu. Kuljettajan työskentelyä helpottaa iso, automaattisesti käynnistyksen yhteydessä aktivoituva 360-asteen kameranäyttö. Se antaa lintuperspektiivikuvan auton ympäriltä.

Kuljettajalta kuultua

Julius Leinonen on uuden kiviauton ensimmäinen kuljettaja. Jatkossa autolla työskennellään kolmessa vuorossa ja pari muuta kuljettajaa on jo rekrytoitu. Ensimmäisinä viikkoina Volvo R100E on ollut malmin ja raakun ajossa.

Kainuun Lavettikuljetus oy:n Julius Leinonen on kiviauton ensimmäinen kuljettaja. Hänen jälkeensä sille on rekrytoitu kaksi muutakin, jotka ovat aloittaneet äskettäin. Tammikuun alussa puhelimesta tavoitettu Leinonen kertoi, että autolla oli parissa kuukaudessa ajettu vasta 500 tuntia/3 000 kilometriä, koska sillä on ollut tähän asti vain yksi kuljettaja.

Auton lavaa vahvistettiin vuoden alussa Hardox 500:lla ja kahden lisäkuljettajan rekrytointien jälkeen sillä alkoi kolmivuorotyö. Tuntimittari raksuttaa sitten aivan eri tahtiin.

”Olen ollut tällä pääasiassa malmin ja sivukiven ajossa. Ajomatkat vaihtelevat oman arvioni mukaan lastauspaikasta riippuen kilometristä neljään. Vähitellen olen oppinut sinuksi vaihteiston kanssa. Aluksi täyskaasulla, kuorma päällä jyrkissä nousuissa automaattivaiheet vähän jahtasivat pykälältä toiselle. Olen oppinut vaihtamaan manuaalilla tarpeen tullen ja pelaamaan kaasulla tätä jahtaamista estäen. Jousitus pelaa hienosti, täysi kuorma päällä auto kulkee erittäin vakaasti”, aloittaa Leinonen.

”Voimansiirto toimii aivan älyttömän hyvin ja varsinkin sen hidastin on ehdoton keksintö. Se toimii kuten pitääkin ja säästää varmasti komponentteja, etenkin jarruja. Hidastinta käytetään ohjauspyörän viiksestä ja se, kumpaa hidastinta käyttää valitaan keinukatkaisimella. Toinen hidastin vaikuttaa taka-akselin jarruihin, sitä en ole juurikaan käyttänyt”, ohjeistaa Leinonen.

”Viime viikkoina lunta ja myrskyäkin on riittänyt ihan tarpeeksi. Teiden auraus ja sepelöinti on täällä jatkuvaa. Ajourat eivät voi olla liukkaita, kun näillä raskailla kiviautoilla vedetään jatkuvaa rallia.”

”Tällä autolla on helppo ajaa. Voima ei lopu pitkissäkään nousuissa. Ohjaamokin on hiljainen ja viihtyisä. 360-asteen kamerajärjestelmää ei ole kovin paljon päässyt hyödyntämään lumen ja jään takia. Peilejä aiomme myös lisätä, varsinkin koneen oikealle sivulle”, jatkaa Leinonen.

Lopuksi mies kertoo todella nauttivansa ajosta uudella, maailman ensimmäisellä Volvo R100E -kiviautolla.

Volvo R100E -kiviauton lanseerausvideo:

Lue seuraavaksi