Uutiset

Työkoneet

Volvo karkuteillä

Janne Leppänen ei ollut uskoa sitä, mitä silmänsä näkivät joulun alusviikolla (21.12.) Tampereen Nekalassa. Tai oikeastaan sitä, mitä ne eivät nähneet. Edellisiltana työmaalle parkkiin jätetty pyöräalustainen Volvo 140C 649-AAV (sarjanumero=120197) oli nimittäin kadonnut. Varastettu. Pöllitty. Anastettu. Käyttääpä ikävästä tapahtumasta mitä ilmaisua tahansa, tosiasia ei siitä miksikään muutu. Joku pitkäkyntinen oli ajanut kaivukonetta jonkin matkaa pois työmaalta ja luultavammin lastannut sen sitten lavetin kyytiin. Nämä kaikki ovat tosin arvailuja, sillä silminnäkijöitä ei tapahtumalle ole ilmaantunut. Ei ainakaan vielä tätä juttua kirjoitettaessa.

Koneen omistaja on siis Janne Leppänen ja yrityksensä nimi on Mönkän Kaivin. Teille tietämättömille lähtenyt, vuosimallin 2007 Volvo on alunperin hankittu Italiasta ja tuotu sieltä Suomeen. Tuntimittarin lukema oli Janne mukaan katoamishetkellä noin 6500 tuntia.

Pienempää kalustoa kuten minikoneita, työlaitteita ja työkaluja ym. Suomessakin anastetaan varsin usein, mutta näin isojen maarakennuskoneiden vieminen luvatta on harvinaista. Päämerkkien maahantuojien haastattelu osoittaakin, että varsin harvinaisesta sattumasta on kysymys. Toki poikkeuksiakin on. Tuoreessa muistissa on pari tapausta muutaman vuoden takaa. Kaksi mobiilinosturia lähti kohti Etelä-Eurooppaa ja samoihin aikoihin Tampereelta vietiin Bobcatteja.

Sekä nosturit että Bobcatit jäljitettiin nopeasti niihin asennettujen GPS-paikantimien avulla. Kaikki olivat ehtineet jo Suomen rajojen ulkupuolelle. Jannen Volvossa ei paikanninta ollut, joten sellaisen tarjoama apu ei ollut käytettävissä. Muita koneen tuntomerkkejä ovat Alliance-renkaat, Engcon 219 -kauhanpyörittäjä ja taittopuomi. Silmiinpistävä ulkoinen tuntomerkki ovat koko ylävaunun kyljet ja perän kiertävät LED-valot.

Janne laittoi koneen tiedot nopeasti Facebook-sivuilleen anastuksen jälkeen. Linkkiä jaettiin yksityisten ihmisten ansiosta tuhansia kertoja ja esimerkiksi Facebook ryhmien kuten “Ilo irti maansiirtotekniikasta” ja “Kaivinkonekuskit” kautta tieto levisi myös kulovalkean tavoin.

Edelleen linkkiä jaettiin myös ulkomaille muun muassa suositun “Digger Man Blog” Facebook-sivun kautta.

Seurantalaitteita markkinoivat yritykset kertovat vastaavia anastustapauksia sattuvan silloin tällöin. Koneiden maahantuojien tiedossa tällaisia tapauksia ei juurikaan ole.

Poliisilla rajalliset resurssit

Rikoskomisario Jussi Pilviö toimii tutkinnan johtajana. Hän kommentoi tapausta yleisellä tasolla, sillä rikos on vasta esitutkintavaiheessa.

“Poliisin keinot ja resurssit ovat hyvin rajallisia tällaisiin varkauksiin. Normaalisti varastetut ajoneuvot ja kaikki yksilöitävissä olevat koneet tietysti kuulutetaan mahdollisimman nopeasti ja tieto menee Trafiin ym. Ongelmahan on monesti työkoneiden osalta siinä, ettei niissä välttämättä ole yksilöivää rekisterikilpeä näkyvillä ja ne kulkevat lavetilla nopeasti pidemmätkin matkat. Rajanylityskohteissa tarkastukset ovat tietenkin perusteellisempia, mutta jos tieto tulee muutaman päivän viiveellä, vaikka viikonlopun tai juhlapyhien vuoksi, niin kone on voinut mennä jo rajan yli.”

“Kun koneita tai laitteita varastetaan, niin toiminta on tietysti sama kuin kaikissa anastusrikoksissa. Kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti yksilöity ilmoitus poliisille kaikilla yksityiskohdilla. Ilmoitusvaiheessa tulisi olla jo tiedossa koneen valmistenumerot, runkonumerot ja vastaavat. Mielellään hyvät kuvat juuri anastetusta yksilöstä eli koneet kannattaa kuvata heti, kun ne ostaa. Ja myöhemmin on hyödyllistä vielä päivittää kuvia. Somen kautta kannattaa myös ilmoittaa varkaudesta, sillä Facebookia ja vastaavia luetaan nykyään hyvin paljon ja tieto leviää tehokkaasti”, päättää Pilviö.

Asiasta jotain tietävien pyydetään ottamaan yhteyttä Jannen puhelimeen 050 0626 262 tai suoraan poliisiin.

Janne Leppäsen (Mönkän Kaivin) Volvo 140C 649-AAV anastettiin Tampereelta ennen joulua. Vaikka koneen tuntomerkkejä jaettiin Facebookissa Suomessa ja ulkomailla satoja ja taas satoja kertoja, niin eri ryhmissä kuin yksityisten ihmistenkin toimesta, ei vihjeitä silti ole saatu.

Lue seuraavaksi