Uutiset
Volvo Days 2018: Automatiikkaa ja avustajia
Perinteinen Volvo Days 2018 vietiin läpi Volvon Eskilstunan Customer Centerissä vajaan kolmen viikon aikana kesäkuussa (14.-30.6.2018). Maarakennuskoneisiin ja Volvon palveluihin pääsi tuona ajanjaksona tutustumaan 2 300 asiakasta ja jälleenmyyjää 75:stä eri maasta sekä myös noin 50 ammattilehtien toimittajaa. Erilaisia maarakennuskoneita ja -autoja oli näytillä 72 kappaletta, joista suurin osa myös koeajettavissa. Kirsikkana kakun päällä ehdottomasti uudet Volvon kiviautot.
Nykyään kaikki merkittävät valmistajat panostavat työmaan kokonaishallintaan, etävalvontaan ja automatiikkaan entistä enemmän. Pelkkä koneiden toimittaminen
asiakkaille ei enää riitä, vaan nyt pyritään tarjoamaan keinot valvoa ja tehostaa maarakennustyömaiden prosesseja, olipa kyseessä sitten louhos, kaivos tai rakennustyömaa.
Volvo CE:n uusi pääjohtaja Melker Jernberg valotti tilaisuuden alussa eteen tulevia haasteita konevalmistajan kantilta.
”Isot muutokset ovat käynnissä. Ilmastonmuutos on tosiasia, urbanisaatio jatkuu kiihtyvällä vauhdilla ja tekniset läpimurrot useilla aloilla tulevat yhä nopeammalla syklillä. Edelleen konevalmistajille haasteita tuovat ympäristölainsäädännön tiukentuminen, turvallisuusvaatimusten kasvu ja kustannusten yhä tarkempi seuraaminen. Ja nämä muutokset ovat todella nopeita”, sanoo Jernberg.
Nopean teknisen kehityskaaren esimerkkinä Jernberg mainitsee etähallintajärjestelmän kysynnän muutokset. Lyhyessä ajassa Volvon CareTrack-järjestelmään on kytketty jo noin 700 000 konetta, joista vajaat 200 000 on Euroopassa.
Avustajat parantavat taloudellisuutta
Volvo on kerännyt erilaista dataa koneistaan jo yli 10 vuoden ajan CareTrack-järjestelmällään. Asiaan liittyvä tämän vuoden uutuus on Volvo Co-Pilot, joka tarjoaa tämän saman informaation heti kuljettajalle ohjaamoon. Näin kuljettaja voi välittömästi muuttaa työskentelytapojaan, mikäli tarve vaatii. Näyttö on 10 tuuman kokoinen ja Android-järjestelmä kerää tietoa huipputarkoilta antureilta niin moottorista, voimansiirrosta kuin hydrauliikasta. Järjestelmä syöttää tiedot myös pilveen, jolloin sitä voidaan tarkastella etänäkin. Jälleenmyyjät voivat myös aktivoida konttoriltaan tarvittaessa asiakkailleen uusia toimintoja.
Co-Pilot toimii yhdessä myös erilaisten Volvo-avustajien kanssa (assist). Eri konetyypeille onkin olemassa omat avustajaohjelmansa. Esimerkiksi pyöräkuormaajissa on niin sanottu ”Load Assist” -järjestelmä. Se pitää sisällään muun muassa kuormavaa’an, jonka tarkkuudeksi Volvo lupaa +/- yksi prosenttia. Kuljettaja näkee Co-Pilot-näytöltään reaaliajassa kauhassa olevan lastin painon.
Tieto kuormaustapahtumasta välittyy CareTrack-järjestelmään ja pilveen. Missä tahansa voidaan tarkastella muun muassa lastattuja massoja sekä polttoaineen kulutusta. Kun dataa kerätään tarkasti talteen, voidaan edistää taloudellista käyttöä ja myös estää koneen liiallista rasitusta. Tela-alustaisista kaivukoneista malleihin EC220E, EC250E ja EC300E on saatavilla ”Dig Assist” -nimellä kulkeva koneohjausjärjestelmä. Pyöräalustaisissa se voidaan asentaa malleihin EW160E, EWR150E ja EWR170E.
Järjestelmästä on olemassa kolme eri tasoa: 2D, InField Design ja 3D. 3D-vaihtoehto on nyt saatavana Topcon-teknologialla varustettuna ja se tulee tulevaisuudessa saataville myös Trimblen versiona. Tehdasasenteiset järjestelmät tulevat asiakkaalle täydellä Volvo CE -takuulla. Myös joihinkin dumppereihin, jyriin ja asfaltinlevittimiin on saatavilla omat avustajansa.
Oma työmaa simulaattoriin
Volvo tarjoaa myös työmaan hallintaan ja suunnitteluun hienoja työkaluja. Esimerkiksi Site Simulation -sovelluksella työmaan, kuten kaivoksen tai louhoksen ajo- ja lastaava kalusto, voidaan mitoittaa oikeankokoiseksi niin työpainojen kuin lukumääränkin suhteen. Simulaattorin avulla voidaan asiakkaan oman työmaan oloja jäljitellä hyvinkin tarkasti. Konetyyppejä ja kokoja voidaan vaihtaa virtuaalisesti ja nähdä muutosten vaikutukset heti tuottavuudessa ja taloudellisuudessa.
Järjestelmään voidaan syöttää jopa dronella otettuja 3D-kuvia asiakkaan omasta työmaasta, jolloin kalustoa voidaan ajaa virtuaalisesti oikeassa ympäristössä. Simulaattorilla voidaan turvallisesti kouluttaa myös tulevia kuljettajia juuri siinä omassa työympäristössä. Volvo esitteli ensimmäiset omat simulaattorinsa pyöräkuormaajille, kaivukoneille ja dumppereille jo vuonna 2011. Myöhemmin ohjelmistoja on täydennetty materiaali- ja jopa putkenlaskukoneilla.
Volvo-simulaattoreita on käytössä jo runsaasti jälleenmyyjien tiloissa ja myös asiakkailla ympäri maailmaa. Volvolta muistutetaan, että simulointi ei ole vain suurten kaivosten ja louhosten asia, vaan Site Simulation -sovellusta kannattaa hyödyntää pienemmilläkin työmailla. Volvo tarjoaa nyt myös uudenlaista raportointia asiakkailleen (insight reports). Se kerää erilaista dataa kuten siirretyt massat, polttoaineen kulutukset, tyhjäkäyntiajat, koneiden mahdolliset häiriöt ym. yhteen ja eliminoi asiakkaalta tarpeen yhdistellä eri lähteistä saatua tietoa. Raportti toimitetaan vaikkapa PDF-muodossa asiakkaan sähköpostiin.
”Kaikkien uusien järjestelmien avulla asiakkaan on helppo nähdä mihin rahat kuluvat. Jos esimerkiksi raportti näyttää satojen tuntien tyhjäkäyntiä tai pitkiä odotusaikoja, niin jotain on pielessä kaluston mitoituksessa tai työmaan järjestelyissä”, tiivistää insinööri Stefan Pettersson.
Volvolta kerrotaan edelleen, että erilaiset valvonta- ja hallintajärjestelmät lisäävät suosiotaan tällä hetkellä nopeasti. Kustannusten pienentäminen ja tehokkuuden kasvattaminen nähdään ensisijaisen tärkeäksi oman yrityksen kilpailukyvyn säilyttämiseksi.
Koneet kertakäynnillä kuntoon
Yksi Volvo Days -päivien puheenaihe oli koneiden käyttöaste eli ”uptime”. Yksinkertainen Volvon tunnustama totuus on, että asiakkaat tekevät rahaa vain silloin, kun puomit liikkuvat ja pyörät pyörivät.
Konevalmistaja voi vaikuttaa asiaan esimerkiksi optimoimalla yhdessä jälleenmyyjiensä kanssa huoltomiesten käynnit asiakkaalla. Kaikki edellä mainitut, dataa keräävät järjestelmät ovat yksi osa ennaltaehkäisevää toimintaa. Kun huollot ennakoidaan tarkasti, voidaan ehkäistä varsinaisia rikkoja.
Yksi Volvon asettama tavoite onkin juuri tarttua asioihin ennen kuin mitään yllättävää tapahtuu. Kun asiakaskäynti tulee, niin huoltomies halutaan varustaa juuri oikeanlaisilla varaosilla ja työkaluilla. Pyrkimyksenä on, että vain yksi käynti asiakkaalla riittää saattamaan ongelma kuntoon. Tälle onkin Volvolla annettu termi: ”First Time Fix”.
Huoltohenkilöstölle ja jälkimarkkinoinnille on Volvolla kehitetty uusi älypuhelimella käytettävä sovellus, jonka avulla jälleenmyyjän huoltomies saa nopeasti apua valmistajan organisaatiolta vaikka suoraan työmaakäynnillä. Asentaja ottaa esimerkiksi kuvat ongelmasta puhelimella ja syöttää ne ja kaiken mahdollisen informaation sovellukseen, josta sitä voivat tutkia niin jälleenmyyjän tuotetuki kuin viime kädessä myös valmistajan spesialistit.
Järjestelmää testataan parhaillaan muutaman jälleenmyyjän toimesta ja täydessä käytössä EMEA-alueella se tulee olemaan Volvon mukaan syyskuun loppupuolella.
Volvo Days 2018 osoitti vahvasti sen, että maarakennusala on muuttumassa edelleen vauhdilla. Perstuntuma alkaa olla katoavaa kansanperinnettä, kun nykytekniikka antaa mahdollisuudet mitata ja analysoida kaikkea vaikkapa toiselta puolelta maapalloa. Järjestelmät voivat tuntua ylimitoitetulta ja jossain määrin turhiltakin. Mutta varsinkin kohteissa, missä on käytössä kymmenittäin ajo- ja lastauskalustoa, tarkka analysointi kannattaa varmasti. Kaikki edellä esitellyt järjestelmät ja työkalut tähtäävät koneen elinikäisten kustannusten minimoimiseen. TCO (Total Cost Of Ownership) on termi, jota kaikki konevalmistajat nykyään korostavat.
Kiviautot kiinnostivat
Tällä kertaa Volvo Days ei tarjonnut sellaisia uutuusmalleja, joita ei Konepörssin sivuilla olisi esitelty jo aiemmin. Tämän vuoden uutuuksista kuten lyhytperäisestä tela-alustaisesta ECR355E-kaivukoneesta (35 t) ja pyöräalustaisista malleista EW220E (22 t) ja EWR170E (18 t) löytyy artikkeli tästä. Myös pyöräkuormaaja L350H (50–56 t) on tämän vuoden uutuuksia.
Pyöräkuormaajiin L60H (122 kW/11–13,6 t), L70H (127 kW/12,7–15,5 t) ja L90H (137 kW/14,5–17,3 t) on tehty joitain päivityksiä.
Polttoainetaloutta on pystytty Volvon mukaan parantamaan 20 prosenttia muun muassa voimansiirron muutoksien avulla. Lisävarusteena voimansiirtoon saa nyt lock-up-toiminnon, mikä nostaa maksiminopeuden 50 kilometriin tunnissa. Kuormaajan aisastoa on optimoitu ja muun muassa mallissa 90H maksimikuormauskorkeus on kasvanut 73 millimetriä. Uusi vastapaino parantaa osaltaan kaatokuormia ja edellä mainitussa 90H-pyöräkuormaajassa kaatokuormaa on tullut lisää 310 kiloa. Myös sivupeilit ovat uudet ja antavat paremman näkyvyyden sivuille ja taakse. Peruutuskamera on sekin uusi ja myös eteen saa lisävarusteena kameran.
Jäähdyttimen puhdistusta on Volvon mukaan helpotettu siten, että se liukuu esiin sivulle. Konepeiton avaaminen ja sulkeminen onnistuu nyt sähkön avulla. Suurin asiakkaiden mielenkiinto kohdistui tällä kertaa kuitenkin uusiin kiviautoihin, jotka valmistetaan Motherwellin tehtaalla Skotlannissa. Ne olivat liikkeellä koeajolenkillä jatkuvasti. Järein 100 tonnin lippulaiva R100E (783 kW) on aivan uusi malli, muut jäsenet R45D, R60D and R70D pohjautuvat Terexin TR-mallistoon. Kaksi suurinta mallia R70D ja R100E ovat myytävissä meillä ja ensimmäinen kiviauto on jo myytykin Suomeen.