Uutiset

Työkoneet

Volvo 220DL korotetulla ohjaamolla

Ab Stormossen Oy kulkee jätteiden hyötykäytön eturintamassa. Kuuden kunnan jätehuollon hoitava yritys on panostanut viime vuosina runsaasti loppusijoitettavan jätteen vähentämiseen. Ja varsin onnistuneesti. Viime vuonna jo 61 prosenttia alueella syntyvästä yhdyskuntajätteestä hyödynnettiin materiaalina ja 34 prosenttia muutettiin energiaksi. Vain viisi prosenttia kaikesta Stormossenille tuotavasta yhdyskuntajätteestä menee enää loppusijoitukseen. Luku on valtakunnan ehdotonta kärkeä. Stormossenin alueen yhteyteen on rakennettu myös  jätteenpolttolaitos. Laitos otetiin käyttöön viime vuonna ja Stormossen omistaa 32,95 prosenttia siitä, yhtenä viidestä omistajasta. Kaikki omistajat ovat kunnallisia jäteyhtiöitä.

”Olemme välivarastoineet kahden vuoden ajan lajiteltua, polttoon kelpaavaa  yhdyskuntajätettä alueelle ja nyt syötämme sitä jätteenpolttolaitokseen. Kaikkiaan jätettä kertyi ajanjakson aikana 80 000 tonnia. Kyseessä on siis kohtalaisen kokoinen vuori, joka tosin on jo pienentynyt melkoisesti tämän vuoden aikana. Jätettä saa varastoida kolmen vuoden ajan, jonka jälkeen siitä on maksettava jätevero. Se on suuruudeltaan 50 euroa tonnilta. Joka päivä ajammekin nyt jatkuvalla syötöllä sellaisia 15-17 tonnin painoisia kuormia kasalta laitoksen kitaan. Päivässä noin 25 lavallista”, kertoo Stormossenin osastopäällikkö Per-Olof Holm.

Uudella Volvo 220 DL -kaivukoneella tehdään lajittelua lajitteluasemalla (kuva) sekä lastataan varastoitua jätettä polttolaitokseen”, valottaa Holm uuden kaivukoneen työsarkaa.

Kaivukoneessa  on normaali 5,7 metrin pääpuomi ja 3,5 metrin kauhanvarsi. Mikään jätteenkäsittelyyn tarkoitettu, pitkä puominen vaihtoehto ei tullut kysymykseen, sillä kasalta lastaaminen on normaalia kaivutyötä. Nousevaa ohjaamoa tarvitaan erityisesti lajittelukentällä. Korkeus ohjaamoon kattoon on 5,47 metriä, kun koppi on aivan yläasennossaan.

Stormossenin osastopäällikkö Per-Olof Holm (oik.) ja Volvon piiripäällikkö Jörgen Råholm kertovat, että taustalla lastaava Volvo220DL on ensimmäinen nousevalla ohjaamolla varustettu tela-alustainen D-sarjalainen Suomessa. 60 asteinen jätevuori höyryää ja talviaikaan höyryn muodostus on vielä paljon suurempaa kasaa pöyhittäessä.

Jätteen jatkokäytön kannalta on tärkeää, että polttoalaitos on lähellä. Lajitteluasema (12) ja jätteiden varastointialue (13) ovatkin aivan polttolaitoksen (14) vierssä. Ajomatka on minimoitu. Ab Westenergy Oy:n omistama laitos on ollut toiminnassa viime vuodesta lähtien.

Ab Stormossen Oy Koivulahdesta hyötykäyttää jo noin 95 prosenttia laitokseen tuotavasta materiaalista. Volvo 220DL –kaivukone korotetulla ohjaamolla lastaa lavoihin parisen vuotta varastossa ollutta, lajiteltua jätettä polttolaitokseen ajettavaksi. Kaksi metriä leveä luiskakauha on varustettu hampailla, sillä tiivistetty jäte on sitkeää ja vaikeasti irroitettavaa.

Lue koko juttu tulevasta Konepörssistä 10/2013 (ilmestyy 8.10.)

Lue seuraavaksi