Uutiset

Työkoneet

Viisi Bobcattia arkeologisissa kaivauksissa Roomassa

Viiden Bobcatin laivue suorittaa parhaillaan kaivuutöitä Augustuksen mausoleumissa. Pienet ja ketterät koneet ovat ideaalinen valinta tähän arkeologisesti arvokkaaseen projektiin, joka sijaitsee Rooman sydämessä.

Rooma on ainutlaatuinen kaupunki koko maailmankin mittakaavassa. Sen alle on haudattuna mittaamattoman arvokas arkeologinen museo, joka pitää sisällään 2 800 vuoden historian. Suurin osa vanhaa kaupunkia makaa edelleen nykyisen kaupungin alla. Kaivauksissa paljastuu koko ajan uutta nähtävää. Tarkoituksena on tutkia tarkemmin muinaisen Rooman sivilaatiota.

Yksi vaikuttavimmista arkeologisista kohteista on Augustuksen mausoleumi, joka on Rooman keisari Augustuksen itselleen ja perheelleen rakennuttama hautakappeli. Rooman historiallisessa keskustassa sijaitseva mausoleumi on yksi kaupungin tärkeimmistä muistomerkeistä sekä myös yksi maailman vaikuttavimmista pyöreistä hautaholveista.

Bobcatit Euroopan laajimmilla arkeologisilla kaivauksilla

Työmaalla, joka on ollut Euroopan laajin arkeologinen kaivuupaikka toisesta maailman sodasta tähän päivään asti, on nyt työskennellyt jo kaksi vuotta viisi Bobcat-konetta; E17-, E35-, E45- ja E85-minikaivukoneet ja T590-telakuormaaja.

Arkeologisten kaivauksien lisäksi koneet osallistuvat mausoleumin eteen rakennettavan Piazza Augusto Imperatore -torin muokkaukseen. Torista tulee julkista aluetta, jossa sijaitsee mausoleumin lipunmyynti sekä kahvila. Tori liitetään katutasoon kaksilla vaikuttavilla portailla; toiset Ara Pacis -museon puolella ja toiset kohti San Carlo al Corso -kirkkoa. Pyrkimyksenä on muodostaa amfiteatterimainen rakennelma, jossa on tarkoitus järjestää tulevaisuudessa ulkoilmatapahtumia.  

Projektissa pyritään pääsemään lähemmäs kaupungin historiaa. Uuden alueen pinta-ala on 7 000 neliömetriä, josta 1 600 on samalla tasolla, jossa arkeologisia kaivauksia nyt tehdään mukaan lukien 350 neliömetriä alkuperäistä ensimmäisen vuosisadan lattiatasoa.   

Arkeologiset kaivaukset ovat erittäin hidasta ja pikkutarkkaa työtä. Minikaivukoneet soveltuvat hyvin tähän työhön, koska ne eivät aiheuta riskiä muinaisen Rooman kalleuksille. Arkeologit tutkivat kaivettavat kohteet tarkasti ennen varsinaisia kaivutöitä. Ensimmäisen vaiheen kaivuutyöt tehtiin varsin nopeasti. Kun tietty syvyys oli saavutettu, siirryttiin vaiheeseen, jossa vaaditaan pikkutarkkuutta, kärsivällisyyttä ja taitoa. Työ on hidasta ja kunkin kaivukoneen parina työskentelee arkeologi, joka tutkii jokaisen paljastuneen kiven tai muun palasen.

Bobcatin kaivukoneissa käytetään kynnettömiä kauhoja, jotta ei vahingoiteta mitään löytöjä. Lisäksi käytössä on seulakauha mahdollisten arkeologisten aarteiden erittelyyn. Lopuksi materiaalit siirretään lavoille trukkipiikeillä.   

Kaivukoneilla on kaivettu maata 16 000 kuutiometriä kerros kerrokselta seitsemän metriä katutasosta alaspäin. Työnteossa on pitänyt noudattaa koko ajan äärimmäistä varovaisuutta. Kaivukoneet tekivät työn aikana monia löytöjä, kuten hedelmäpuutarhan kivipaaseja sekä yli kaksi metrisiä karikatyyreja, joiden on todettu olevan vuodelta 49 jälkeen Kristuksen. Tuolloin ne määrittelivät kaupungin laidan. Nyt ne ovat esillä Ara Pacis -museossa.   

VM Ecologica tyytäväinen Bobcattien tehoon ja luotettavuuteen

Kaivuutyöt suorittaa VM Ecologica, joka on roomalainen yritys. Toimenkuvaan kuuluvat kuljetus, maarakennus, purku ja rakennusjätteen kierrätys. Yritys on erikoistunut myös arkeologisiin kaivauksiin. Siitä kiitos kuuluu omistajalle, Marco Vitalle, joka on työskennellyt monissa tärkeissä arkeologisissa projekteissa Rooman kaupungin alueella.

“Olemme ylpeitä, että olemme saaneet olla mukana monissa tärkeissä arkeologisissa kaivauksissa Rooman alueella”, sanoo Marco Vita. “Bobcatin koneet ovat vastanneet odotuksiimme, erityisesti tehokkuudessa ja luotettavuudessa. Ne ovat erittäin hyviä laitteita. Olen aina ostanut Bobcatteja, eikä minulla ole mitään aikomusta vaihtaa merkkiä tulevaisuudessa. Kilpailijoiden koneet tarjoavat toki hyvää suorituskykyä, mutta minulla on täydellinen luottamus Bobcattiin. Seuraava hankintani tulee olemaan Bobcatin E10e-sähköminikaivukone tietylle työmaalle Roomaan.”

“Työmaillamme on aina ollut Bobcatin laitteita. Ne tarjoavat kaivuutehoa, tasapainoa sekä tarkkaa ja jouheaa hallintaa. Lisäksi varaosia on aina helposti saatavilla ja niiden vaihto onnistuu helposti. Koneet täyttävät kaikki työmaiden normit”, sanoo puolestaan VM Ecologican Angelo Petti.

“Konehankinnoissa käännymme aina MCI Lazion Raffaele Proiettin puoleen. Hän on taannut meille aina hyvän koneiden kunnossapidon sekä vastannut nopeasti tarpeisiimme”, jatkaa Marco Vita.

“Olemme tehneet yhteistyötä jo pitkään VM Ecologican kanssa. Luottamus toisiimme on vahvistunut työmaa työmaalta. Myynnin lisäksi tarjoamme apua koneiden valinnassa sekä teknistä tukea ennen ja jälkeen ostopäätöksen. Se on taannut pitkän yhteistyön sekä keskinäisen luottamuksen”, sanoo lopuksi MCI Lazion Raffaele Proietti.  

Taitelijan näkemys tulevasta Piazza Augusto Imperatore -torista.


Bobcatit tuo maahan ja jälleenmyy Wihuri Oy Tekninen Kauppa.


Lue seuraavaksi