Uutiset

Työkoneet

Bobcat T7X – ei dieseliä, ei hydrauliikkaa

Muun muassa minikaivukoneita, pyöräkuormaajia ja liukuohjattuja pienkuormaajia sekä pyörillä että teloilla valmistava Doosan Bobcat esitteli Las Vegasin CES 2022 -tapahtumassa varsin innovatiivisen konemallin, joka sai myös juryltä kaksi palkintoa. Tela-alustainen liukuohjattu Bobcat T7X on riisuttu perinteisistä komponenteista ja kaikki toimii sähköllä.

Bobcatin mukaan koneessa ei ole dieselmoottoria eikä perinteisiä hydraulikomponentteja. Rakenne ei tästä johtuen sisällä käytännössä katsoen juurikaan nesteitä. Jäähdytykseen riittää alle yhden litran tilavuus, kun dieselversiossa se on 216 litraa .Voimansiirrosta huolehtii sähköinen ajolinja ja kuormaajan hydraulisylinterit on korvattu sähköisillä. Näin ollen ollaan aika tärinättömästi, hiljaisesti, puhtaasti ja päästöttömästi toimivassa konseptissa.

Litiumioniakuston teho on 62 kilowattia ja sen on kehittänyt Doosan Bobcatin yhteistyökumppani Green Machine Equipment, Inc.

Uusi T7X on alkuvaiheessa tarkoitettu Pohjois-Amerikan markkinoille, mutta asiakkaiden suorittamien testausten jälkeen sen potentaalia tutkitaan myös Eurooppaan

“Doosan Bobcat kulkee eturintamassa, mitä tulee innovaatioihin. Nyt olemme varsin ylpeitä esitellessämme tämän aivan uuden konseptin sisällään pitävän pienkuormaajan. Tähtäimessämme on aina kehittää asiakkaille tuotteita ja ratkaisuja, joiden avulla työn tehokkuus kasvaa. Haluamme olla rakentamassa parempaa maailmaa”, toteaa Doosan Bobcatin toimitusjohtaja Scott Park.

Bobcatin mukaan täyssähköisyys tarkoittaa sitä, että T7X on suorituskykyisempi ja voimakkaampi kuin dieselkäyttöiset samassa painoluokassa.

“Haastoimme olemassaolevan teknologian ja kehitimme täyssähkökäyttöisen koneen, jonka suorituskyky ja ympäristöystävällisyys on omaa luokkaansa. Nyt haluamme jakaa innostuksemme kohteen, joka on ennen realisoitumistaan vaatinut paljon työtä”, jatkaa innovaatiojohtaja Joel Honeyman.

Kone soveltuu erinomaisesti työmaille, joissa ei saa aiheuttaa meteliä. Myös sisätiloihin se on omiaan. Bobcatin mukaan kaikki huoltokustannukset alentuvat merkittävästi, sillä perinteiset dieselkoneen komponentit puuttuvat.

Yhtäjaksoiseksi käyttöajaksi täydellä akkujen varauksella luvataan nelisen tuntia. Kun työhön sisältyy seisokkeja ja vaikkapa lyhyitä välilatauksia, on kahdeksan tunnin työpäivä hyvinkin mahdollinen. Automatiikka haistaa koneen kuormitusta ja vähentää tai lisää tehon tarvetta sen mukaan.

CES 2022-tapahtumassa Bobat kertoi myös yhteistyökuvioistaan Sunbelt Rentals -yrityksen kanssa. Pohjois-Amerikassa, Iso-Britanniassa, Saksassa ja Ranskassa yhteensä 1 025 toimipisteessä vuokraustoimintaa harjoittava Sunbelt Rentals investoi vuoden 2022 aikana sekä siitä eteenpäin suuren summan täyssähkökäyttöisiin Bobcat-koneisiin. T7X:n lisäksi täyssähökäyttöisiä minikaivukoneita on ostoslistalla.

Bobcatit tuo maahan ja jälleenmyy Wihuri Oy Tekninen Kauppa.


Lue seuraavaksi