Uutiset

Työkoneet

Varavoimalla omaa sähköä

Vaikka sähköverkkoja kaivetaan vauhdilla maan poveen, on myrskyille alttiiden ilmajohtojen osuus edelleen maassamme suuri. Nykyään sähköyhtiöiden asiakkailla on oikeus korvauksiin, jos sähkökatko kestää taajamissa yli kuusi ja haja-asutusalueella yli 12 tuntia. Juuri nämä lakisääteiset sähköverkolle määrätyt keskeytysajat ajavat sähköverkon maakaapelointia eteenpäin. Myrskytuulet eivät maan povessa makaaviin sähkökaapeleihin pysty.

Energiateollisuuden tekemien laskelmien mukaan koko Suomen yli 400 000 kilometrin sähkön verkoista maan alle on kaapeloitu tänä vuonna noin 29 prosenttia. Vuoteen 2019 mennessä prosentti tulee nousemaan noin 44:ään. Maakaapeloinnin tarve siis jatkuu varsin nousujohteisena lähivuosinakin.

Haavoittuvia, ilmassa kulkevia linjoja on siis edelleen valtaosa maamme verkosta. Monille muutaman tunninkin sähkökatko saattaa merkitä jos nyt ei aivan elämää ja kuolemaa, niin suunnattomia vaikeuksia ainakin. Oma varavoimala on varma vaihtoehto taata sähköenergiaa silloinkin, kun valtakunnan verkko lamaantuu.

Tarvasjoella Länsi-Suomessa  karjatilaansa pitävä Kalle Nikula (33 v.) asuu aavan ja puuttoman peltoaukean keskellä, eikä tilalle sähköä tuova ilmajohto kuulu niihin kaikkein uhanalaisimpiin linjoihin. Lähimmälle muuntajallekin kun on vain kaksi tolpanväliä. Sähkökatkoista mies on kuitenkin saanut osansa. Muutaman vuoden takainen Tapanin myrsky piti pitkään tilan sähköttömänä ja tämän kesän  juhannuksenakin pistorasiat pysyivät useita tunteja mykkänä kovan ukkosmyrskyn tuloksena.

Nyt tilalla on vajaan vuoden ikäinen uusi navetta lypsyrobotteineen. Karunan (entinen Fortum) verkon mahdolliset sähkökatkokset eivät enää huoleta.  Oma, kesällä 2014 hankittu 51 kVA:n varavoimayksikkö starttaa sähköntuotantoon heti, kun valtakunnallinen verkko halvaantuu. Nikulan mukaan hieman vähempitehoinenkin generaattori olisi ehkä riittänyt, mutta parempi yli- kuin alimitoitettu ratkaisu. Täyttä tehoa ei tarvitse huudattaa.

”Esimerkiksi lypsyrobotti kestää lyheyn sähkökatkon ongelmitta, mutta pidemmän katkoksen jälkeen käynnistys on työläämpää ja vaatii järjestelmän resetointia. Sama pätee lantaraappaan. Mitä lyhyempi katkos, sen parempi”, aloittaa Nikula. Tilan sähkön vuosikulutus on ollut 50 000-60 000 kWh:n luokkaa.

Varavoimalaksi valikoitui Turun Konekeskus Oy:n maahantuoma ja myymä italialainen Mosa-sähkögeneraattori, jonka vaihtovirtageneraattoria pyörittää 62 hevosvoiman (45,6 kW) tehoinen, kolmisylinterinen Perkinsin 1100-sarjan dieselmoottori. Turboahdettu moottori on kehitetty juuri generaattorikäyttöä silmälläpitäen.

”Kyseessä on laite, jolle ei toivo hirveästi käyttötunteja. Huoltovälit dieselille määräytyäkin tulevaisuudessa varmasti aikaperusteisesti, ei käyttötuntien mukaan. Koekäytin juuri eilen generaattoria katkaisemalla pääkatkaismesta ulkopuolelta tulevan sähkönsyötön. Ehdin laskea 20:een, kun diesel pärähti käymään. Siitä meni toinen mokoma, kun sähköt tulivat taas päälle. Sähkökatkos siis kesti alle minuutin. Ja niin valmistaja lupaakin asian olevan”, jatkaa Nikula.

Mosan koteloitu, 940 kiloa painava generaattoripaketti on Nikulan tilalla sijoitettu vanhan vintinsillan alle omaan huonetilaansa. Kytkennät suoritti paikallinen sähkömies. Valtakunnallisen verkon tilaa haistava ja generaattorin käynnistystä ja sammutusta ohjaava yksikkö on sijoitettu seinälle generaattorihuoneeseen.

Yksikön näyttötaulusta voi lukea monipuolista dataa. Sitä kautta välittyvät myös varoitukset muun muassa kohonneesta dieselmoottorin jäähdytysnesteen lämpötilasta tai polttoaineen vähäisestä määrästä. Valmistaja ilmoittaa Perkinsin kulutukseksi 100 prosentin teholla reilut 10 litraa tunnissa. 75 prosentin teholla lukema on kahdeksan litraa. Oman säiliön koko on 65 litraa.

Italialainen Mosa valmistaa hitsaus- ja sähkögeneraattoreita sekä omalla voimanlähteellä olevia valotorneja useassa eri kokoluokassa. Ohjauskeskus on sekin omaa suunnittelua ja valmistetta. Italiassa, Milanon esikaupungilla sijaitseva tehdas on toiminut jo vuodesta 1963 lähtien. Perustamisensa jälkeen Mosa on toimittanut satoja tuhansia generaattoreita ympäri maailmaa. Mosa tekee useat vaihtovirtageneraattorinsa itse, kuten myös yksikköjen rungot ja kotelot. Dieselmoottoreina käytetään muun muassa Perkinsiä, Yanmaria ja VM:ää.

Tehtaalla on käytössä ISO 9001-sertifikaatti, joka asettaa esimerkiksi laadun tarkkailulle omat kovat kriteerinsä. Jokaista tehtaalta lähtevää yksikköä muun muassa koekäytetään 1-2 tuntia.

Lue seuraavaksi