Uutiset

Työkoneet

Valtasiirto Oy – tehdasympäristö vaatii logistiikalta paljon

Vuonna 1999 Outokumpu Oy:stä erilleen yhtiöitetty Valtasiirto Oy on logistiikan ja tehtaiden prosessien kuljetusratkaisujen huippuammattilainen. Yrityksellä on hoidettavanaan kolme eri tehdasaluetta Satakunnassa; suurteollisuuspuisto Harjavallassa, kupariteollisuuspuisto Porissa ja Kaanaan teollisuuspuisto Meri-Porissa.

Volvoja yritykseltä löytyy kalustosta useita ja uusimpien hankintojen joukossa Boliden Harjavalta Oy:n kupari- ja nikkelirikasteita sulattavalle tehtaalle on kylmien materiaalien käsittelyyn tarkoitettu kaivukone Volvo EC300DL (kuvassa).  Sen varusteina ova Marttiinin kallistuva liitin, haponkestäviä putkituksia rasvarilinjassa sekä iskuvasarasuojaus.

Konekohtainen materiaalin punnitus lisääntyy Harjavallan Bolidenin prosesseissa koko ajan ja koneisiin tulee lisää vaakoja. Valtasiirrossa seurataan myös koneiden käyttöä, polttoaineen kulutusta, tyhjäkäyntiaikoja ym. entistä huolellisemmin. Polttoaineen kulutuksen tarkkailua varten koneissa on omat polttoainetankkauskortit, joiden kautta saadaan tankatut litramäärät selville. Lähiaikoina hankituissa Volvoissakin on jo Care-Track-järjestelmä, jonka hyödyntäminen on kuitenkin vasta alkuvaiheessa. Tehtaalla koneralli on ympärivuorokautista ja yksi pyöräkuormaaja voi kantaa 3500 tonnia eri materiaaleja vuorokaudessa.

”Materiaalisiirtopalvelut ovat ominta alaamme. Toimimme kumppanuussopimus periaatteella ja siirrämme prosessimateriaaleja tehdasalueella. Rikaste tulee junilla satamasta ja sen tyhjentäminen on iso työvaihe. Myös syöttöseokset sulattoon tehdään koneilla. Koska kyseessä on ns. suljettu prosessi, niin kaikki metallit otetaan talteen. Me murskaamme ja seulomme ne käytettäväksi uudestaan prosessiin”, valistaa Valtasiirron logistiikkapäällikkö Tommi Salmi.

”Koska kalustoa on paljon ja sen pitää olla prosessia syöttämässä eli liikkeessä, niin huollolla on suuri merkitys. Omassa korjaamossa työskenteleekin seitsemän asentajaa kahdessa vuorossa. Ilman varakoneita lähdemme siitä olettamuksesta, että kalusto on luotettavaa ja ajokunnossa. Oman haasteensa huollolle tuo se, että lähes kaikille koneille on monta kuljettajaa”, jatkaa Salmi.

Valtasiirrolla on käytössä olevat neljä kuonankuljetustrukkia muodostavat poikkeuksen muuten omassa kalustoarmeijassa. Ne omistaa Boliden Harjavalta Oy.  Niidenkin käyttö ja kunnossapito ovat kuitenkin Valtasiirron vastuulla.

Koneissa  on omat niihin koulutetut kuljettajansa, eikä sijaisia voi käyttää. Padoissa kuljetetaan 1300 asteista sulaa kuonaa sulatolta jäähdytysalueelle. Vuorokaudessa yksi kone kuljettaa 60 padallista kuonaa ja yksi lenkki kestää vartin. Tämäkin ralli on siis jatkuvaa, eikä saa keskeytyä.

Valtasiirron miehistöä Harjavallassa vasemmalta oikealle: Jouko Markkula, Kari Vainio, Petri Aalto, Kari Anttila, Hannu Puolakka, Tommi Salmi  ja Raine Sinkko.

Koukkulavalaitteilla varustettu dumpperi on harvinaisuus, mutta Valtasiirrolta sellaisiakin löytyy kaksi. Niillä tyhjennetään tehdasalueen lavoilta erilaisia materiaaleja kymmeniä kertoja vuorokaudessa. Näiden lisäksi yksi kiinteälavainen dumpperi on vielä kuonan ajossa.

Vaikka kuvassa näyttää siltä, että apu tulee ylhäältä, niin tosiasiassa keskustelun aiheet ovat aika maalliset. Volvo Construction Finland Oy:n myyjä Pasi Lehtinen (vas.) kertoo Valtasiirron Hannu Puolakalle, Tommi Salmelle ja Raine Sinkolle, että uusissa Volvoissa on nyt myös hiukkassuodattimen regenerointi. Pyöräkuormaajissa kuljettajan täytyy kuitata sen aloittaminen. Kaivukoneissa kuljettajalle tulee näyttöön ilmoitus asiasta. Kuittausta ei tarvita. Mikäli kuljettaja ei estä toimintoa, se alkaa automaattisesti.

Lue koko juttu Konepörssistä 1/2013 tai Lehtiluukusta.

Lue seuraavaksi