Uutiset

Työkoneet

Vahva ja vanttera voimapussi – Doosan DX140LCR

”Doosan DX140LCR on esimerkki tämän päivän teknologian mahdollistamasta hallittavuudesta, suorituskyvystä ja käyttömukavuudesta”, kertoo Doosanin esite. Dae-Tek Oy:n Keravan toimipisteessä oli tehty esittelykone edellä mainitusta kaivukoneesta asiakkaiden testattavaksi, joten mekin pääsimme kokeilemaan pitääkö mainosteksti paikkansa ja pitihän se. Testasimme Doosanin lyhytperäistä 14-tonnista kaivukonetta sekä todella kovassa kivisen moreenin eli paikallisesti sanottuna ”mäkimuran” irrotustyössä että hieman kevyemmässä lastaus- ja seulontatyössä kuuden päivän ajan kesän kovimmissa helteissä.

 

Ohjaamossa huomioitu kuljettajan tarpeet ja jaksaminen

Oikeanlainen ohjaamo ja ergonomisesti sijoitetut hallintalaitteet vaikuttavat suoraan kuljettajan työsuoritukseen sekä jaksamiseen ja sitä kautta koko kaivukoneen työtehokkuuteen. Doosanissa nämä asiat on otettu huomioon jo suunnitteluvaiheessa.

Ohjaamo on tilava, hyvin varusteltu, hiljainen ja näkyvyys ohjaamosta on hyvä. Ohjaamon mitat ovat: pituus 1600 mm, leveys 980 mm ja korkeus 1680 mm. Myös oviaukko on riittävän leveä ja reilunkokoisten nousukahvojen sekä astinlaudan ansiosta ohjaamoon ja sieltä pois on helppo kiivetä. Istuin on varustettu monipuolisilla säädöillä, samoin kuin hallintavipujen korkeutta voidaan säätää ohjausmoduulin avulla, joten sopiva työasento löytyy helposti. Lämmityslaitetta emme +32° C helteessä testanneet, mutta ilmastointilaite tuntui varsin tehokkaalta, joten sitä ei tarvinnut pitää läheskään maksimiasennossa. Ilmastointilaitteessa on viisi eri käyttötilaa ja ilmavirran määrää säädellään elektronisesti. Eri toimintojen käyttökytkimet kuten ilmastoinninkin säätimet oli kerätty kuljettajan oikealla puolella olevaan käyttöpaneeliin. Ohjaamon melutaso Doosanissa on myös alhainen (72 db), joten radiota ei tarvinnut soittaa kovinkaan kovalla.

Myös säilytystilat ovat kohtuulliset ohjaamon kokoon suhteutettuna ja esimerkiksi juomapulloteline, mikä koeajohelteissä oli kovassa käytössä, on kuljettajan käden ulottuvilla.

 

Laaja 7” TFT LCD –näyttöpaneeli

Doosanin laajasta monitoimintaisesta 7”-näyttöpaneelista (nestekidenäyttö) kuljettajan on helppo seurata koneen toimintoja, kuten kierroslukua, polttoaineen määrää, hydrauliöljyn virtauksia, jäähdytysnesteen lämpötilaa, suodatin- / öljytietoja sekä tietenkin peruutuskameran kuvaa. Lisäksi ohjauspaneelissa on varkaudenestotoiminto, koneen toimintahistoriatiedot sekä kontrastinsäätö.

 

Taloudellinen ja tehokas Cummins QSB 4,5 -moottori 

Doosan DX140LCR:n voimanlähteenä on Cumminsin 4,5-litrainen, 95-hevosvoimainen (71 kW), turboahdettu ja välijäähdytetty Common Rail –moottori eli suoralla elektronisesti ohjatulla polttoaineen ruiskutuksella. Moottorin päästöarvot ovat selvästi alle asetettujen Euro III-tason vaatimusten. Lisäksi moottorissa on kaksi käyttötilaa; normaali ja taloudellinen.

Doosanin entistä vääntävämpi moottori yhdessä elektronisen e-EPOS-ohjausjärjestelmän kanssa optimoi koneen tehokkuuden ja moottorin polttoaineenkulutuksen. CAN-tiedonsiirtojärjestelmä mahdollistaa jatkuvan tiedonsiirron moottorin ja hydrauliikkajärjestelmän välillä täysin synkronoidusti.

e-EPOS-järjestelmän etuja on useita. Tehotilan tai normaalin käyttötilan valinta takaa optimaalisen tehokkuuden kaikissa olosuhteissa. Elektroninen polttoainekulutuksenohjaus optimoi tehokkuuden samoin kuin automaattinen moottorin tyhjäkäynnin pudotus, joka palautuu kaivuvipuun koskemalla. Myös lisävarusteiden vaatiman virtausnopeuden tarkka säätö kuuluu vakiovarusteisiin. Itsetestaustoiminnon ansiosta tekniset ongelmat voidaan ratkaista nopeasti ja käyttömuisti näyttää graafisesti koneen tilan sekä huolto- ja öljynvaihtovälit näkyvät näytöllä.

 

Lyhytperäinen, mutta silti vakaa

DX140LCR ei ole aivan 100 %:sti lyhytperäinen, mutta se on suunniteltu kuitenkin työskentelemään ahtaissa olosuhteissa. Perän kääntösäde on 1480 mm, jolloin peräylitys on vain 135 mm 700 mm teloilla, mikä on 33 % pienempi kuin perinteisellä ylävaunun rakenteella. Vaikka lyhytperäisyys ei ollutkaan testissämme ihan ykkösasia, helpotti se kuitenkin työskentelyä siten, että ei tarvinnut koko ajan katsoa kuinka lähellä se puu tai kivenjärkäle takana oli.

Kokoonsa nähden Doosan tuntui ominaisuuksiltaan tasapainoiselta koneelta. Voimaa koneessa tuntui olevan riittävästi, vaikka ihan täysillä ei kiviä väännettykään, koska koneessa oli Indexatorin Rototiltti. Myös koneen vakavuus oli erinomainen lyhytperäiselle koneelle, jossa on kolmen tonnin vastapaino. Koeajo Doosanissa oli 2,5 metriä pitkä kaivuvarsi, Rototiltti (460 kg) ja 1,6-metrinen luiskakauha (510 kg) ja silti sillä sai pistellä täysiä kauhallisia soraa niin pitkälle kuin ylettyi koneen pysyessä tiiviisti maassa.

Tarkka ja pehmeä kaivuliikkeiden hallittavuus tuntui myös mukavalta heti alkumetreiltä lähtien.

Kaivukoneen käyttötilojen valinta tapahtui näyttöpaneelista. Tehotiloja oli kolme erilaista käytön mukaan: Power, Standard ja Economy. Pwr-asennossa moottorin teho on sataprosenttisesti käytössä kierrosluvun ollessa 1900 r/min. Tämä asento oli sopiva esimerkiksi moreenin irrotustyössä, jossa tarvittiin tehoa oikeasti. Std-asennossa kierrosluku on 1850 r/min ja maksimitehosta on käytössä noin 80 prosenttia. Tämä asento on sopiva varmasti aika monessa työssä, kuten soran ja kivien kuormaamisessa tuli testattua. ECO-tilassa kierrosluku on 1750 r/min ja käytössä on pienennetty liikenopeus. Tämä taloudellinen tehotila sopii parhaiten erityistä tarkkuutta vaativaan työskentelyyn, kuten esimerkiksi pihamultien tasoitteluun ja erilaisiin nostotehtäviin. Power Boost –toiminto lisää koneen kaivuvoimaa 6 % katkaisijaa painettaessa ja toimintoa voi käyttää 10 sekunnin ajan kerrallaan. Yksi positiivinen kokemus oli Doosan DX140LCR:n ajomoottoreiden teho. Kone tuntui kääntyvän paikallaan minkälaisella alustalla tahansa ja voimaa tuntui olevan enemmän kuin riittävästi.

 

Huollettavuus ja kunnossapito

Doosan on panostanut huoltojen helppouteen ja lyhytkestoisuuteen sekä pidennettyihin huoltoväleihin, koska nämä lisäävät koneen käyttöikää sekä vähentävät koneen poissaoloa työstä. Huollettavuuden kannalta on huoltokohteisiin pääsyä helpotettu ja suodattimien laatua parantamalla on sekä suodattimien että öljyjen vaihtovälejä saatu pidennettyä. Moottorin öljynvaihtoväli on muun muassa pidennetty 500 tuntiin.

Tietokoneohjaus mahdollistaa lisäksi yhteyden e-EPOS-järjestelmään, jolloin huollon yhteydessä tarkistettavat parametrit, kuten pumpun paineet ja moottorin kierrosnopeus voidaan tallentaa ja tulostaa analyysia varten.

 

Varusteet

Varusteina Doosanin DX140 LCR:ssä oli ruotsalaisen Indexatorin valmistama Rototilt RT 60B propo-ohjauksella ja Peräseinäjoella toimivan Eurosteelin 600-litrainen luiskakauha. Moreenin irrotuksessa Rototilt ei ollut ihan paikallaan, mutta pisteltäessä soraa auton päällä olevalle seulalle sai sen ansiosta soran kaadettua lähelle seulan pintaa eikä tarvinnut pudotella isoja kiviä korkealta. Myös siirrettäessä kiviä montusta pois Rototilt oli paikallaan, kivet sai vieritettyä kauemmaksi kuin tavallisesti.

 
 
 
Tekniset tiedot:                                       Doosan DX140LCR
Maahantuoja                                           Dae-Tek Oy
Moottori                                                 
Merkki ja malli                                           Cummins QSB 4,5
Teho kW(hv)                                             71 (95) / 1900 r/min
Maksimivääntö Nm                                    441 1400 r/min
Syl.luku / tilavuus cm3                                           4 / 4 500 cm3
Syl.halk x iskunpituus mm                           102 x 138     
Sähköjärjestelmä
Akku V                                                     2×12
Laturi V / A                                               24 / 60
Hydrauliikka
Pumput 2 kpl, kaksoissäätötilav. l / min       2 x 114
Esiohjaus 1 kpl, hammaspyörä l / min         27,75
Työpaine kaivu / ajo / kääntö bar               324 (343) / 343 / 265
Mitat
Ajonopeudet km / h                                   5 ja 3
Ylävaunun käännön nopeus r / min              10,8
Suurin kaivu-ulottuvuus maanpinnan           
tasossa mm                                                8300
Suurin kaivusyvyys mm                              5500
Suurin kaivukorkeus mm                            9280
Koneen leveys telojen ulkol. mm                2590
Koneen korkeus ohj.kattoon mm               2710
Telaston pituus mm                                    3035
Telojen leveys mm                                     700
Kauhan tilavuus m3                                     0,6
Kauhan leveys mm                                     1600
Minimikääntösäde edessä mm                    2500
Perän kääntösäde mm                                1480             
Kuljetuskorkeus mm                                  2710
Kuljetuspituus                      7230
Maavara mm                                             410
Työpaino kg                                               14360
Voimat
Vetovoima kN                                           118
Maksimi kaivuvoima kN                            22,6
Kauhan murtovoima kN                             39,9
Nostokyky 3 metrin etäisyydellä
maantasossa edessä/sivulla kg                    3200 / 1300                                             
Täyttötilavuudet
Polttoainesäiliö l                                         234
Hydrauliikkaöljysäiliö l                               93,5
Moottoriöljy l                       11
Jäähdytysjärjestelmä l                                 18
 
 
Miika Nyrö
 
 

Dae-Tek Oy täytti 20 vuotta

Aluksi Daewoo ja sittemmin Doosan merkillä kaivukoneita Suomeen maahantuonut ja myynyt Dae-Tek Oy täytti 20 vuotta. Merkkipäiviä vietettiin asiakkaiden kanssa 20. ja 21. elokuuta Dae-Tek Oy:n toimitiloissa Keravalla.

Dae-Tek Oy:n perustivat Osmo Lappalainen ja Timo Toivonen vuonna 1990 ja mukaan tuli myös Riitta Asikainen, joka oli yrityksen ensimmäinen palkattu työntekijä ja on edelleen mukana toiminnassa. Tänä päivänä Dae-Tek on perheyhtiö, jonka omistaa Osmo Lappalainen (hpj.) ja jonka toimitusjohtajana toimii hänen poikansa Markku Lappalainen. Työntekijöitä Dae-Tek Oy:ssä on kaikkiaan tällä hetkellä 32.

Ensimmäisen kerran Daewoo kaivukoneet olivat Suomessa esillä Vermossa järjestetyillä Maxpo-messuilla syksyllä 1990. Paljon on kuitenkin tapahtunut 20 vuoden aikana, ja tänä päivänä Doosan (Daewoo) kaivukoneiden kanta Suomessa ylittää 3000 konetta. Jatkossa Dae-Tek Oy:n tuotevalikoima tulee monipuolistumaan entisestään.

 

Lue seuraavaksi