Uutiset

Työkoneet

Uusi henkilönostin – Leguan 130

Leguan Lifts on haasteellisista ajoista huolimatta jatkanut rohkeasti tuotekehitystä ja tulevan vuoden markkinoille Leguan Lifts lähtee kokonaan uusiutuneella mallistolla. Nyt esitellyn 130-mallin ”isoveli” Leguan 160 tuotiin markkinoille vuosi sitten. Nykyiset mallit ovat pitkälle samoista peruskomponenteista tehtyjä, kun taas Leguan 125 on rakenteellisesti erilainen kone.

Yhtenä syynä malliston uudistamiselle juuri nyt on konedirektiivin tyyppitarkastuksen muutos vuoden vaihteessa, jonka mukaan tarkastus on määräaikainen ja voimassa viisi vuotta. Tämän jälkeen tyyppitarkastus tulee tehdä myös vanhoihin, edelleen valmistettaviin malleihin. ”Tästä syystä tarjonnasta poistuvat Leguanin 125 ja 80 -mallit. Tarkastus tosin koskee vain EU:n markkinoita ja mahdollisesti teemme 125-mallia vielä jatkossakin vientiin EU:n ulkopuolelle”, sanoo myyntipäällikkö Antti Sareela.

Leguan on alansa edelläkävijä. Vuonna 1994 Ylöjärvellä tehtiin maailman ensimmäiset itsekulkevat henkilönostimet tähän kokoluokkaan. Nostin kehittyi ideasta hyödyntää Avantin hyvää maastokelpoisuutta myös tässä tarkoituksessa.

Varmatoiminen uutuus

Leguan 130:n työskentelykorkeus on 13 metriä ja sivu-ulottumaa sillä on 6,3 metriä. Puomistossa käytetään tukevaa nivelrakennetta, yläpuomissa on teleskooppi ja kiinteä taittopuomi. Keskeisin ero 130 ja 160-mallien kesken on juuri tässä puomirakenteessa. Leguan 160 on varustettu kolmipuomisella puomistolla, kun 130:ssa on kaksipuomirakenne. Lisäksi 160-mallissa on hydraulinen taittopuomi, eli jibi.

Puomisto on jämäkkä ja suoran hydrauliohjauksen vuoksi hyvä ajaa. Kaikki liikenopeudet ovat portaattomia ja puomiston kaikkia liikkeitä voidaan ajaa samaan aikaan. ”Suoran hydrauliohjauksen ansiosta eivät kylmät olosuhteet ole ongelma. Myös kuormanvalvonta on rakenteeltaan järeä eikä ole herkkä jäätymiselle. Sen rakenne mahdollistaa myös täyden kuorman sijoittamisen mihin kohtaan koria tahansa”, huomauttaa Sareela.

Kaksi korivaihtoehtoa

Korivarustuksena on joko yhden tai kahden hengen kori. Suurin korikuorma on kahden hengen korilla 200 kg ja yhden hengen korilla 130 kg. Kooltaan 1,3 metriä kertaa 0,75 metriä oleva kahden hengen kori on varustettu lisäksi sähköisellä käännöllä. Yhden hengen kori on kooltaan 0,85 x 0,7 metriä ja silloin korissa ei ole kuormanvalvontaa eikä kääntöä.

”Turvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Yksi tärkeimmistä asioista on se, että koneessa on jatkuva puomiston asennosta riippumaton korikuorman valvonta. Käyttäjän ei tarvitse miettiä korikuorma-alueita, vaan saa ohjata puomiston liikkeitä riskittömästi täysin vapaasti. Puomistossa ei ole ensimmäistäkään rajakytkintä. Täysi korikuorma on käytettävissä koko työalueella eikä laite ole herkkä heilunnalle”, sanoo Sareela.
Käyttövoimansa Leguan 130 saa joko poltto- tai sähkömoottorista.

Polttomoottorivaihtoehtoja on kaksi: nestejäähdytteinen, kaksisylinterinen Kubota-diesel tai 13-hevosvoimainen Honda-bensiinimoottori. Erityisesti rakennusten sisällä käytettäessä hyvä varuste on sähkökäyttömahdollisuus. Sen avulla nostinta voidaan käyttää kytkemällä se tavalliseen yksivaiheiseen verkkovirtapistorasiaan.

Varustuksesta riippuen Leguan 130 painaa 1800 – 2100 kg. Kuljetus ja käyttö onnistuu Leguan Leguan kärryltä.

Maastokelpoinen

Leguan 130 on kooltaan varsin kompakti. Siirtoajossa leveys on kapeimmillaan metri ja korkeus alle kaksi metriä, joten se sopii kulkemaan jopa reilusta oviaukosta. ”Emme ole lähteneet hakemaan äärimmäistä kapeutta, sillä se huonontaisi maasto-ominaisuuksia”, mainitsee Sareela.

Leguanin maasto-ominaisuuksien taustalla on Avant Tecnon kehittämä ajotekniikka, joiden ansiosta etenemiskyky on kokoluokassa erinomainen. Nelivetoinen pyöräalusta sopii yleiskäyttöön niin ulkona kuin sisälläkin. Erittäin pehmeillä alustoilla tai vaativissa maasto-olosuhteissa käytettäviin koneisiin kannattaa valita tela-alusta.

Leguan on paitsi etenemiskyvyltään, myös pystytysmahdollisuuksiltaan maastokelpoinen. Paineen tunnistavilla tukijaloilla nostin voidaan pystyttää hyvinkin hankalaan paikkaan.
Avant Tecnon muiden tuotteiden kanssa yhteisten komponenttien lisäksi nostinten rungot valmistetaan samalla kokoonpanolinjalla Avant-pienkuormainten kanssa. Samoin maalaukseen käytetään samaa automaattista pulverimaalauslinjaa. ”Jauhemaalauksen etuna on, että pinta ei ime likaa, se on helppo puhdistaa ja on kestävä korroosiota vastaan”, tarkentaa Sareela.

Varustelumahdollisuuksia

Leguaneihin on saatavana monipuolisesti varusteita, joilla nostimet voidaan varustella työtehtäviin soveltuviksi. Sareela kertoo, että nostinten räätälöinti asiakkaan tarpeisiin on varustelua ”Nostinten tyyppihyväksynnän takia ei ole mahdollista tehdä yksittäisiä rakenteellisia muutoksia. Erikoisratkaisuina olemme tehneet muun muassa meriolosuhteisiin nostimia, joihin on tehty erikoismaalaus ja esimerkiksi ruostumattomat liittimet.”

Lisävarusteena on muun muassa erilaisia rengastuksia, teloja, sähkö- ja paineilmavientejä, turvallisuusvarusteita ja niin edelleen. Varustukset on mietitty hyvin soveltuviksi nostinten käyttökohteisiin. Esimerkiksi lohkolämmittimessä on termostaattivalvonta, jonka ansiosta lohko pysyy +10 asteen lämpötilassa ja lämmitys voi olla päällä jatkuvasti. Leguaneille on tehty myös kuljetusperävaunu, jonka päältä nostinta voidaan myös käyttää. Tämä on kätevää esimerkiksi katuvalaistuksen kunnossapitotöissä.

Aivan uusinta lisävarusteissa on GPS-paikannus. Sen avulla tiedetään tarkasti nostimen sijainti joka hetki. Paikannus sisältää myös tiedonsiirron, joten valvoja saa tietoja esimerkiksi käyttötunneista polttoaineen määrästä, akun tilasta ja niin edelleen. Nostin voidaan myös sammuttaa kauko-ohjauksella. Näistä ominaisuuksista on varmasti suuri apu erityisesti vuokraamokäytössä.

”Lisävarusteet ovat pitkälti samat sekä 130- että 160-mallissa”, sanoo Sareela. ”Hintahaitari 130:lla on 33-37 tuhatta euroa ja 160 liikkuu välillä 41-46 tuhatta euroa verottomina hintoina.”

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi