Uutiset

Työkoneet

Uuden sukupolven ympäripyöriviä kurottajia Bobcatilta

Bobcat julkisti uusi tuotteita Next is Now -kampanjan puitteissa. Magnin kanssa tehdyn OEM-yhteistyön tuloksena lanseerattiin uusi ympäripyörivien kurottajien mallisto. Koneet on suunniteltu Euroopan, Lähi-idän, Afrikan ja Venäjän sekä IVY-maiden markkinoille.

Bobcatin uusi ympäripyörivien kurottajien mallisto koostuu kymmenestä Stage V -moottorilla varustetusta mallista Euroopan markkinoille. Nostokorkeudet vaihtelevat välillä 18–39 metriä ja nostokapasiteetit neljästä seitsemään tonniin. Muille edellä mainituille markkinoille toimitettavat uudet kurottajat ovat Stage IIIA -päästönormit täyttäviä koneita. Niiden nostokorkeudet ovat 18–25 metriä ja nostokapasiteetit 4–6 tonnia. Uusien mallien myötä Bobcatin kurottajatarjonta on valmistajan mukaan markkinoiden monipuolisin.  

”Uudet ympäripyörivät kurottajamme tarjoavat kasvaneita nostokorkeuksia sekä nostokapasiteetteja. Koneet sisältävät paljon uutta teknologiaa Next is Now -filosofian mukaisesti. Täysympyrän pyörivä ylävaunu (360ᵒ) mahdollistaa monipuolistenkin töiden suorittamisen. Yli 20 erilaisen työlaitteen valikoima sekä monipuolinen lisävarustetarjonta tekee ylhäällä työskentelystä ennennäkemättömän tehokasta, mukavaa ja ennen kaikkea turvallista, myös maasto-olosuhteissa”, sanoo Bobcat-kurottajien tuotepäällikkö Olivier Traccucci.

Ympäripyörivien kurottajien markkinat kasvussa

Ympäripyörivien kurottajien kysyntä jatkaa kasvuaan maailmanlaajuisesti. Euroopassa niiden myynti on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana 23 prosenttia. Vuonna 2019 saavutettiin ensi kertaa 3 000 myydyn koneen rajapyykki.
85 prosenttia koko maailman ympäripyörivien kaupasta tehdään EMEA-alueella (Eurooppa, Lähi-itä ja Afrikka). Myös Bobcat haluaa olla mukana tarjoamassa tällaisia koneita.   

1990-luvun alussa kehitetyssä ympäripyörivässä kurottajassa on pyörivä ylävaunu ja neljä tukijalkaa. Niiden myötä voidaan operoida vakaasti ja tehokkaasti mitä moninaisimmissa paikoissa. Ympäripyörivä ylävaunu vähentää koneen siirtelyä työskentelyn aikana. Tämä ominaisuus mahdollistaa toimimisen ahtaissakin paikoissa.

Koneella pystyy usein hoitamaan kaikki nostot yhdestä pisteestä. Lisäksi ympäripyörivälle kurottajalle luvataan löytyvän töitä rakennusprojektin jokaisena päivänä. Nämä seikat tekevät koneista varmasti haluttuja kaikille rakennustyömaille.
Ympäripyörivissä kurottajissa yhdistyy kolme ominaisuutta. Ne ovat ikään kuin kurottajan, henkilönostimen ja nosturin yhdistelmiä. Käyttökohteet ovat valtaosin rakennustyömailla, mutta teollisuuden kunnossapito on myös merkittävä työllistäjä ympäripyöriville koneille.

Mukava ohjaamo

Kuten kaikissa muissakin Bobcatin koneissa, kuljettajan mukava työympäristö on etusijalla uusissa ympäripyörivissä kurottajissa. Ohjaamo tarjoaa turvalliset työolosuhteet sisältäen:

  • Ylipaineistetun tilan
  • 100-prosenttisesti suodatetun sisäilman
  • Lämmitys- ja ilmastointilaitteen (paitsi mallissa TR40.180)
  • Laajat ikkunapinnat, hyvä näkyvyys
  • ROPS/FOPS-hyväksynnät
  • Helposti säädettävän ohjauspylvään
  • Mukavan ja runsain säädöin varustetun istuimen

Bobcatin kaikki ympäripyörivät kurottajat on varustettu suurella ja kirkkaalla kosketusnäytöllä, jonka avulla hoidetaan paljon koneen asetuksia. Niitä hallitaan viiden eri valikkosivun kautta. Liikkuminen sivujen välillä tapahtuu helposti kosketusnäytön tai pyöritettävän rullaohjaimen avulla.

Paljon työlaitteita

Kurottajan työlaitteet ovat lähes yhtä tärkeitä kuin peruskone itse. Ne tekevät koneesta monikäyttöisen. Kurottajan mukana tulevat yleensä vakiona trukkipiikit. Muita paljon käytettyjä lisälaitteita ovat jibit, vinssit, kauhat ja nostokorit.

Suurimmassa osassa Bobcatin uusia ympäripyöriviä kurottajia on mahdollisuus käyttää konetta kauko-ohjaimella. Näin kurottajaa voi ohjata nostokorissa seisten. Kauko-ohjaus helpottaa myös käyttöä ahtaissa paikoissa, kun kuljettaja voi seistä ulkona.

Helppokäyttöinen ja turvallinen

Bobcatin uudet ympäripyörivät kurottajat tunnistavat automaattisesti koneeseen kytketyn työlaitteen RFID-tekniikkaa hyödyntäen. Samalla koneen näyttöön tulee kytkettyä laitetta vastaava nostokaavio. Näin kone on heti valmis turvalliseen nostoon, ja näyttö kertoo selkeästi painopisteen sijainnin noston aikana. Petaus voidaan tehdä liikuttamalla vain yhtä tukijalkaa kerrallaan tai kaikkia neljää yhtä aikaa. Kone myös tasaa itse itsensä automaattisesti.

Järjestelmään pystyy myös tekemään liikkeille rajoja kolmiuloitteisesti, sekä rajoittamaan liikkeiden nopeuksia. Näin saavutetaan hyvä hallittavuus sekä turvallisuus. Ominaisuuksista on hyötyä työskenneltäessä sisätiloissa tai voimalinjojen läheisyydessä.
Kaikki puomin päähän menevät hydrauliikkaletkut ovat suojassa itse teleskooppipuomin sisällä. Näin ne ovat aina suojassa kolhuilta.    

Runsaasti lisävarusteita

Bobcat tarjoaa runsaan valikoiman lisävarusteita, joiden avulla kurottajan käyttö tehostuu.

Ajotoiminnolla varustettu kauko-ohjain mahdollistaa kurottajan käytön vaikka nostokorissa seisten. Kauko-ohjaimessa on näyttö, joka näyttää käyttäjälle samat nostokaaviot, jotka ovat nähtävissä ohjaamon kosketusnäytöllä.

Twin Power -ominaisuus mahdollistaa kurottajan käytön polttomoottori sammutettuna. Näin saavutetaan paikallisesti päästötön käyttö sekä alhainen melutaso. Twin Powerilla varustettuun koneeseen kytketään ulkoinen virransyöttö (380 V), jolloin kaikki nostotoiminnot tapahtuvat sähköllä. 15 kilowatin sähkömoottori pyörittää 90 litraa minuutissa tuottavaa hydrauliikkapumppua. Hydrauliikkajärjestelmä on kuormantunteva (LS).

Malliston nimeäminen

Ympäripyörivien kurottajien mallimerkinnässä TR60.250 T tarkoittaa, että Telescopic (eli kurottaja) ja R, että Rotary (eli pyörivä). 60 tarkoittaa kuuden tonnin nostokapasiteettia ja 250 nostokorkeutta 25 metriä.

Bobcatin ympäripyörivien kurottajien Euroopan uusi mallisto koostuu kymmenestä mallista; TR40.180, TR50.180, TR50.210, TR50.250, TR60.210, TR60.250, TR70.260, TR60.300, TR60.350 ja TR60.390.


Bobcatin ympäripyörivät kurottajat myy Suomessa RealMachinery Oy.Lue seuraavaksi