Uutiset

Työkoneet

Umacon Oy purkaa legendaarisen TV-studion

Helsingin Ilmalaan valettiin Pöllölaakson peruskivi kesäkuussa vuonna 1966 ja presidentti Urho Kekkonen kävi painamassa tilojen starttinappia vuotta myöhemmin. Mainos-TV aloitti tuolloin vaatimattomana osana Yleisradion kanavia. Moni muistaa myös vuoden 1986, jolloin Ylen kanavien rinnalla ohjelmia eetteriin alkoi puskea Suomen ensimmäinen mainosrahoitteinen kanava MTV3. Monenlaisia Pöllölaaksosta lähetettyjä ohjelmia on tuon jälkeen töllötetty niin pienessä mummon mökissä Pihtiputaalla kuin Helsingin herrojen kabineteissa.

Toiminta Pöllölaaksossa on jatkunut näihin päiviin saakka. Uudet MTV Oy:n toimitilat sijaitsevat Helsingin Vallilassa ja nyt yli 50 vuotta vanha Pöllölaakso häviää Skanskan tekemien asuinrakennusten tieltä maailman- tai ainakin Helsingin kartalta. Umacon Oy on aloittanut purkutyön.


Umaconin hienon mustavihreän värityksen saanut, purkutöihin varustettu Doosan DX380LC-7 sai kunnian aloittaa Umaconin purku-urakan Helsingin Pöllölaaksossa, mistä MTV Oy on työntänyt ilmoille erilaisia ohjelmia 60-luvun lopulta lähtien. Doosanin kaivupuomi on oikaistu suoraksi, jolloin ulottuvuus maantasossa ja yläilmoihin paranee huomattavasti. Pöllölaakso on historiaa tämän vuoden loppuun mennessä.

Työmaavierailu sattui noin kahdeksan kuukautta kestävän projektin alkuaskelille. Pöllölaakso koostuu neljästä eri rakennuksesta ja yhden rakennuksen sisällä tehtiin vierailuhetkellä jo ensimmäisiä sisäpurkuja minikoneilla. Ulkona parkkihallin kattoa pulveroi palasiksi Umaconin uusi, reilut 40 tonnia painava Doosan DX380LC-7, joka on varusteltu Umaconille nimenomaan purkutöihin. Onhan Umacon juuri erikoistunut erilaisiin teollisuuden ja rakennusten purkuihin.

Ensimmäiseksi uudessa Doosanissa huomio kiinnittyy perusoranssista väristä eroavaan habitukseen. Umacon on ottanut käyttöön yhtenäistä mustavihreää väritystä kalustossaan, mikä näyttääkin varsin tyylikkäältä ja massasta erottuvalta. Maalaus tehtiin RealMachinery Oy:n varustelussa ja teipit koneen kylkiin liimasi TT-Teippi Oy Lahdesta. Lopputuloksena siis varsin hieno ulkoasu, joka kertoo heti kenen koneesta on kysymys.

Noin 3 000 kilogrammaa painava Demarec DRP45 -pulveroija murentaa betonia ripeään tahtiin. Maksimi puristusvoima on lähes 200 tonnia, joten sille kovinkin, paljon rautaa sisältävä betoni häviää taistelun vääjäämättä. Kaikki purkujäte lajitellaan tarkkaan työmaalla ja jatkokäytetään. Nykyisin purkutyömailta ei varsinaista kaatopaikkajätettä juurikaan kerry.

Puomit suoraksi

Toinen silmiinpistävä asia on suora kaivupuomi. Hollannissa suoritetussa operaatiossa kaivupuomin mutkasta on leikattu pois pala ja uusilla teräsosilla koko ruoto on oikaistu paremmin purkutöihin soveltuvaksi. Silmämääräisesti tutkailemalla ei saumakohtia edes kunnolla erota. Työn jälki on erinomaisen siistiä.

”Suora kaivupuomi on aivan ehdoton purkutöissä. Maantasossa saavutetaan noin puoli metriä lisää ulottuvuutta ja ylöspäin vaikutus on merkittävä. Sitä ulottuvuutta kerroksiin kun ei koskaan ole liikaa. Kauhanvarsi on pituudeltaan 3,2 metriä eli se on keskimmäinen niistä, joita koneeseen on saatavilla. Muut vaihtoehtoiset mitat ovat 2,6 ja 3,95 metriä. Kaivuhommiin perinteinen puomi on toki parempi”, valistaa RealMachineryn myyntipäällikkö Vesa Hietala.

Umacon on käyttänyt purkukaivukoneissaan jo reilun kymmenen vuoden ajan OilQuick-pikakiinnitintä. Jo vuonna 2011 yrittäjäveljeksistä toinen eli Tuomas Salonen totesi Konepörssille:

”OilQuickillä työvaiheita saadaan tiivistettyä ja rationalisoitua. Sen avulla saadaan yhdellä koneella tehtyä tavallaan puolentoista koneen työt. Ja aina oikealla työlaitteella, kun vaihto on nopeaa ja vaivatonta.”

Tästä ei filosofia ole mihinkään muuttunut. Uudessa Doosanissa oleva, noin 320 kilogrammaa painava OilQuick OQ80 on sekin tuore hankinta. Usein OilQuick siirtyy myös vanhasta koneesta uuteen eikä sisälly vaihtokauppaan.

Kohtuullinen kulutus

Ohjaamon FOPS-suojaus koneeseen on rakennettu jo tehtaalla. Laseihin on tehty tummennukset. Samoin kumiset helmasuojat ovat alkuperäisvarustelua. Kauhansylinterinen vankka suojaus on rakennettu RealMachineryllä. Telaohjurit koneessa ovat täyspitkät. Ja tietenkin varusteluun kuuluvat myös Eberspächer-lämmitin, Lincoln-keskusvoitelujärjestelmä ja LA-puhelinkin löytyy.

”Otamme kaikki järeät kaivukoneet jo tehtaalta hälyttävällä tutkajärjestelmällä varustettuna ja lintuperspektiivinäytön tarjoavalla kameranäytöllä. Purkutöissäkin ne lisäävät työmaan turvallisuutta ja kuljettajan mukavuutta”, jatkaa Hietala.

Koneen kuljettajana Pöllölaaksossa on Pekka Ilvonen, joka kertoo ensitöikseen ajaneensa purkutöissä useita eri merkkejä pitkän työrupeamansa aikana. Umaconin palveluksessa miehellä on takana jo yksi kuuden vuoden pituinen putki. Muualla käynnin jälkeen mies teki paluumuuton viime vuoden marraskuussa.

”Tämä on paras kone, mitä olen purkuhommissa käyttänyt”, pudottaa Iivonen heti aluksi. Hietalan kasvoille ilmestyy metrin levyinen hymy. Eikä mies myönnä, että kommentti olisi etukäteen sovittu esimerkiksi pitkällä lounaalla. Aika reilusti sanottu, kysyn mitä perusteita näinkin kovalle väittämälle sitten löytyy?

”Tämä hydrauliikka on omaa luokkaansa tarkkuuden ja voiman osalta. Kone on myös vakaa, vaikka pulveroijan työntää kauas peruskoneesta. Tämä ei vaapu eikä keinu. Suora puomi antaa hyvän ulottuvuuden ja näkyvyyden ylöspäinkin”, summaa vajaat 200 tuntia uudella Doosanilla ajanut Iivonen.

Kuljettaja Pekka Ilvonen sanoo vaatimattomasti Doosanin olevan parhaan koneen, mitä hän on pitkän purku-uransa aikana ajanut. Kiitosta saa etenkin tarkka hydrauliikka. Vesa Hietala toteaa 40 tonnin painoisen Doosan DX380LC-7 -kaivukoneen olevan yksi RealMachineryn menestysmalleista, jolla on suuri markkinaosuus kokoluokassaan.

Rexroth ja Scania

Hydrauliikka Doosanissa on Rexrothin valmistama e-EPOS. Se optimoi hydrauliikan tehontarvetta viisisylinteriseltä Scania DC09 -dieselmoottorilta (240 kW). Pääpumpuilta saadaan maksimivirtaus 2×350 litraa minuutissa. Työlaitteille maksimi paine on 380 baaria.

”Eikä Scania tunnu olevan mikään kauhean perso löpölle. Kouralla lajitellessa käytän standardi työalueen esiasetusta, jolloin polttoaineen kulutus on ollut noin 13 litraa tunnissa. Tehokaampi työalue on käytössä paksun betonin pulveroinnissa ja silloin kulutus nousee joitain litroja. Sanoisin, että sellaiset 17–18 litraa tunnissa on ollut tähän asti keskikulutus”, tietää Iivonen.

Iso kameranäyttö Doosanin ohjaamossa tarjoaa perinteisten kuvakulmien lisäksi lintuperspektiivin näkymän. Edelleen työmaan turvallisuutta parantaa tutkajärjestelmä, joka hälyttää kuljettajalle, jos joku satunnainen hortoilija eksyy liian lähelle. OilQuickin oman hallintapaneelin avulla kuljettaja varmistuu, että työlaitteen ”telakoituminen” on onnistunut.

Kaivualueita on valittavana kaikkiaan neljä, joissa moottorilta tuleva teho ja kierrosluku on säädetty tehontarpeen mukaan. Myös eri työlaitteiden muistiin tallennetut asetukset virtauksen ja paineen suhteen saadaan käyttöön yhdellä napin painalluksella.

Seuraamme Iivosen työskentelyä parkkihallin katon purussa. Kantavuus katolle on vain nelisen tonnia, joten homma pitää hoitaa alhaalta käsin. Maksimissaan 185 tonnin voimalla puristava, pyörittäjällä varustettu Demarec DRP45 -pulveroija on varsin suosittu purkutyömailla. Se soveltuu sekä primääri- että sekundääripurkuihin ja näyttääkin narskuttavan betonia melkoisen ripeään tahtiin. Umaconillakin laite on todettu käyttökelpoiseksi ja niitä on useita käytössä.

Demarecin suosio perustuu Hietalan mukaan niihin kahteen asiaan, mitä purkutöissä kaivataan eli voimaan ja nopeuteen. DemaPower-sylinteriteknologia tarjoaa neljä öljykammiota perinteisen kahden sijaan. Tämän tekniikan avulla saadaan lisää voimaa leuoille, jotka ovat myös nopeat. Keskimääräinen sulkeutuminen vie noin 2,5 sekuntia ja avautuminen tapahtuu kahdessa sekunnissa. Työn tehokkuus kasvaa, kun leukojen liikettä ei tarvitse odotella.

Satatonninen tarjottu

Doosan valmistaa myös sekä pyörä- että tela-alustaisia korkealle ulottuvia purkukoneita, joita Suomeen ei vielä ole uutena myyty. Umaconilla on yksi käytettynä hankittu DX340LC. Se on varustettu kolmiosaisella purkupuomilla, jonka ulottuvuus on 20 metriä. Pöllölaaksossakin osa rakennuksista on niin korkeita, että pidempipuomista konettakin jossain vaiheessa tarvitaan.

”Puolalaiset ovat jo tehneet asiakkaalleen tarjouksen järeimmästä, sadan tonnin Doosan DX1000 -koneestakin, johon Kocurek tekisi 55 metrin purkupuomin. Sillä pystytään käsittelemään neljä tonnia painavaa työlaitetta. Yksin puomivarusteluun kuluisi aikaa 12 kuukautta ja koneen hinta nousee noin kolmeen miljoonaan euroon”, päättää Hietala.

Sellaista ei vielä Umaconillakaan ole, mutta Doosaneita yrityksellä on jo kahdeksan. Se onkin nyt valtamerkki Umaconin työmailla.

Lopuksi yritän katsella ja kuunnella tarkkaan, josko Pöllölaakson jossain sopukassa vielä viipyilisi Spede Pasasen, Vesku Loirin, Ere Kokkosen, Matti Kuuslan tai muiden Suomiviihteen uranuurtajien kaikuja. Mitään ei ainakaan näin päiväsaikaan näy eikä kuulu, lienevät haamut pelästyneet pulveroijan narskutusta. Pasasen taajaan viljellyt sloganit ”voi rähmä” tai ”nimittäin” jäävät nyt kuulematta. Onneksi on Youtube.


Lue seuraavaksi