Uutiset

Työkoneet

Työlaitteiden sujuvaa käsittelyä

Sölvesborgissa ja Karlshamnissa sijaitseva Elleholms Maskin on kasvava yritys, joka työllistää parhaillaan 60 henkeä. Yksi heistä on Jonny Lindblom, joka on vuodesta 2014 työskennellyt yrityksessä kaivukoneen kuljettajana. Hän käyttää päivittäisessä työssään Volvo-kaivukonetta ja siihen asennettua kallistuvaa kauhanpyörittäjää muine Rototiltin työlaitteineen.

”Sain mahdollisuuden vaihtaa konetta, joten testasin Rototiltin luiskakauhaa ja siihen kuuluvaa pikaliitintä. Pidin niistä, ja olen ollut todella tyytyväinen. 10 000 tunnin käyttöajan kuluessa meidän on tarvinnut vaihtaa vain muutama satunnainen letku”, Jonny sanoo.

Nyt hän on nostanut tasoa lisää ottamalla käyttöön R5-mallin kauhanpyörittäjän ja varustanut lisäksi kaivukoneensa QuickChange-järjestelmällä.

”Oli hämmästyttävää, kuinka sujuvaa työlaitteiden käsittelystä tuli. Ja minusta tuntui luontevalta jatkaa Rototilt-tuotteiden käyttöä. Vaikutti selkeimmältä varustaa järjestelmä yhtenäisesti Rototilt-tuotteilla alusta loppuun”, Jonny jatkaa.

”Tärkeää on myös, että pystyn ottamaan yhteyttä samoihin ihmisiin ja pohtimaan ongelmia niiden Rototiltin ihmisten kanssa, joihin minulla oli jo hyvät yhteydet. Se auttoi tekemään päätöksen.”

Täryllä tarkasti

Yksi Jonnyn suosikkityölaitteista on Rototiltin täry.

”Tavallista, 500 kilogrammaa painavaa täryä on hankala nostaa autosta sisään ja ulos. Koneeseen kiinnitetty täry toimii paljon paremmin ja sen avulla voin työstää luiskia. Myös tarkkuus on aivan omaa luokkaansa. Usein on varauduttava työskentelemään erityisen huolellisesti, mutta nyt näen tarkalleen, millä korkeudella toimin, sillä koneeseen kiinnitetty täry on osa kaivujärjestelmää”, Jonny toteaa.

Hän kertoo selviytyvänsä työstä puolta nopeammin verrattuna siihen, että käytössä olisi tavallinen, manuaalisesti ohjattava tärylätkä.

”Meidän ei tarvitse myöskään koko ajan kuljettaa mukana monia työlaitteita. Koneeseen kiinnitettävä täry säästää meille paljon aikaa ja tilaa. Aika on rahaa, ja lisäksi mahdollisuus vaihtaa työlaitetta nopeasti ja sujuvasti QuickChangen ansiosta on erittäin hyödyllinen”, Jonny sanoo.

Hankkeiden monipuolisuus

Elleholms Maskinin viimeisimpiin urakointeihin esimerkiksi kuuluvat aliurakoitsijana toimiminen seuraavissa hankkeissa: Kockums Maskinin laajentaminen Kallingessa ja Lyckebyn tärkkelystehtaan rakentaminen Mjällbyhyn.

”Viime aikoina on tehty myös suuri joukko padel-kenttiä. Vasta vähän aikaa sitten olin mukana myös erään leikkipuiston ja ostoskeskuksen rakennusprojekteissa. Kohteet vaihtelevat aika paljon”, Jonny lopettaa.

Ajansäästöä omissa töissä

Yrityksen perustajalle ja toimitusjohtajalle Johannes Henrikssonille QuickChange-järjestelmä tuo selkeää etua. Hän ei myöskään pidä mahdottomana, että sama systeemi otettaisiin käyttöön vielä useammissa koneissa. Hänellä on tällä hetkellä noin 25 kaivukonetta, joiden koko vaihtelee välillä 2–32 tonnia.

”Trendi tuntuu olevan menossa kohti tehokkaampaa, turvallisempaa ja mukavampaa työntekoa. Lähinnä näemme sen mahdollisuutena tehdä omasta työstämme entistä kannattavampaa. Näin Rototiltin tuotteiden käyttöönottoa on helpompi perustella tehokkuutta lisäävänä valintana. Vähemmän helppoa on perustella alihankintatyön kohonneita kustannuksia, vaikka uskon, että asiakkaat ymmärtävät lopulta myös siitä koituvat ajansäästöt”, Johannes sanoo.

Osaavat ihmiset menestystekijänä

Työnantajan näkökulmasta hän näkee vahvuutena myös konekannan pitämisen nykyaikaisena ja teknologialtaan tasokkaana.

”Se on tuonut meille etua ja helpottanut osaavien ja taitavien työntekijöiden rekrytointia. Jos käytettävissä on nykyaikaiset työvälineet ja uudet koneet, tieto leviää ja yritys myy itse itseään. Suuri menestystekijämme on ollut osaava henkilöstö. Sen ansiosta olemme voineet kasvaa nopeasti”, Johannes sanoo.

Hän perusti yrityksen vuonna 2009 ja muutti sen osakeyhtiöksi vuonna 2011. Liikevaihto tänä vuonna on 120 miljoonaa Ruotsin kruunua.

”Ensimmäisenä vuonna ajoin itse koneita ja liikevaihto oli 1,5 miljoonaa Ruotsin kruunua, joten tietysti kehitystä on tapahtunut. Sitä on vähän vaikea huomata, kun on itse keskellä kaikkea. Tänään meillä on monia kunnallisia sopimuksia ja työskentelemme suurille maarakennus- ja rakennusyrityksille sekä itse suoraan hankkimissamme urakoissa. Odotan kuitenkin, että tahti hidastuu hieman ensi vuonna ja tasaantumista tapahtuu. Se tuntuu itse asiassa vähän mukavalta”, Johannes lopettaa.
Lue seuraavaksi