Uutiset

Työkoneet

Trukkikoulutusta Itämeren laineilla

Laivakoulutusidean idean isä on Roclan kouluttaja Martti Pehkonen, joka kehitteli mallin oman kokemuksensa pohjalta.

– Olen itse ajanut yli kymmenen vuotta Eurooppaan odotellen laivassa matkan etenemistä. Siitä syntyi idea luppoajan hyödylliseen käyttämiseen. Ja samalla voi vielä vaivattomasti suorittaa ammatttipätevyyskoulutusta, Pehkonen luettelee.

Rocla Professional -trukinkuljettajakurssilla opiskelijoita perehdytetään erilaisiin trukkityyppeihin, kuljettajan vastuisiin, velvollisuuksiin ja oikeuksiin, yleiseen turvallisuuteen työympäristössä, trukin käyttäytymiseen sekä oikeisiin käyttötapoihin.

Roclan kurssille osallistuvat saavat trukinajokortin ja todistuksen osallistumisestaan. Roclan trukinkuljettajakoulutus voidaan lukea myös osaksi ammattipätevyysdirektiivin edellyttämää jatkokoulutusta ja kurssin käyneet henkilöt merkitään AKE:n ylläpitämään rekisteriin.

Ammattipätevyyskoulutus tulee pakolliseksi kaikille ammattilaiskuljettajille. 35 tuntia kestävä lisäkoulutusrupeama muodostuu viidestä päivän mittaisesta jaksosta. Niistä yhden voi kuitata Roclan trukinkuljettajakoulutuksella joko laivakoulutuksena tai Roclan muilla kurssipaikoilla.

– Trukin käsittelytaito on kuorma-autonkuljettajalle hyödyllinen, sillä kuljettajan vastuulla on monesti autojen purkaminen ja lastaaminen. Usein se tehdään yksin ja kiireessä, jolloin tapaturmien riski lisääntyy. Siksi ammattipätevyyteen liitettävä työturvallisuus- ja trukinkäsittelykoulutus on hyvinkin hyödyllinen, Roclan koulutuspäällikkö Jouni Sikanen selventää.

Tämän vuoden alusta alkaen työnantajia on velvoitettu valvomaan, että jokaisella trukkia ajavalla henkilöllä on riittävä ammattitaito ja työantajan kirjallinen lupa. Edes satunnaisesti trukinpuikkoihin ei saa ilman niitä tarttua.

Lue seuraavaksi