Uutiset

Työkoneet

Trombia Free Espooseen

Espoon kaupungin ja kuopiolaisen Trombia Technologiesin pilottisopimuksen myötä maailman ensimmäinen täysitehoinen robotisoitu lakaisukone pääsee tositoimiin Espoon Mankkaalla. Suomalaisen katujen puhdistuksen kehitysyhtiön Trombia Technologiesin viime elokuussa lanseerattu Trombia Free on maailman ensimmäinen täysitehoinen robotisoitu lakaisukone. Laitteen kehitystyö on nyt edennyt kaupalliseen pilottivaiheeseen, jossa Espoon kaupunki on ensimmäinen sopimuskumppani.

Antti Nikkanen

”Katupöly on jokakeväinen riesa hengitykselle, mutta lisäksi pölyä poistavat perinteiseen teknologiaan perustuvat imulakaisukoneet puksuttavat yli kolme miljoona tonnia hiiidioksidipäästöjä ilmakehään. On hienoa päästä tositoimiin Espoon kaupungin kanssa, sillä ympäristötietoisilla kaupungeilla on mahdollisuus omalla toiminnallaan vähentää merkittävästi katujen puhdistuksen päästöjä, toimitusjohtaja Antti Nikkanen Trombia Technologiesilta kertoo.

Imulakaisukoneet ovat perinteisesti yksi raskaimpia dieselkäyttöisiä huoltokoneita kaupunkiympäristöissä maailmalla. Trombia Free -puhdistuskoneet kuluttavat valmistajansa mukaan vain 15 prosenttia energiaa nykyisiin imulakaisuautoihin verrattuna.

”Espoo haluaa tarjota testialustan uudelle tekniikalle, jonka kehitys tukee tavoitteitamme. Työkoneiden Green Deal -sopimuksen mukaisesti edistämme vähäpäästöistä ja päästötöntä tekniikkaa. Liikenteen autonomia
kehittyy ja Espoossa kehitettyä tekniikkaa hyödyntävä Trombia Free on hieno avaus tällä rintamalla. Kun uusi tekniikka mahdollistaa vielä aiempaa paremman lopputuloksen hiekoitushiekan poistossa ja katupölyn
vähentämisessä, oli selvää, että haluamme olla kokeilussa mukana”, toteaa kaupunkitekniikan johtaja Harri Tanska.

Maaliskuussa viikon kestävän pilottijakson aikana testataan autonomisia toimintoja ja konenäköä, sekä suunnitellaan autonomisen lakaisukoneen integroimista muuhun logistiikkaan. Espoon Mankkaalla toteutettavan puhdistustyön tulokset tullaan julkistamaan avoimesti, ja niitä hyödynnetään tuotekehityksessä.

Trombia Technologies kertoo julkistavansa useita uusia pilottisopimuksia pitkin kevättä Euroopan kohteissa ja syksyllä myös Euroopan ulkopuolella.

Trombia Free esiteltiin lehdistölle Helsingin Kansalaistorilla syyskuussa 2020.

Lue seuraavaksi