Uutiset

Työkoneet

Totaalipurku Oy investoi neljä OilQuick-pikakiinnitintä kerralla

Uusikaupunkilainen Totaalipurku Oy päätti viime vuoden lopulla isosta investoinnista purkutöissä käytettäviin kaivukoneisiinsa. Yrityksen omistaja Lauri Uussaari nimittäin hankki kerralla neljä OilQuick-pikakiinnitintä 30–45 tonnin kaivukoneisiin sekä adapterit noin 25 työlaitteeseen yhteensopivuuden varmistamiseksi. NTP-kiinnittimet saivat näin väistyä kätevän, myös hydrauliikan liittimet automaattisesti kytkevän OilQuickin tieltä.

Purku-urakoitsijat tiedetään perinteisesti OilQuickin suureksi käyttäjäryhmäksi. Erilaisissa purkutöissä työlaitteiden vaihtorumba on jatkuvaa ja päivän aikana tarvetta on jumpata esimerkiksi pulveroijasta kouraan tai iskuvasarasta leikkuriin. Ohjaamosta kapuaminen jää pois, kun letkutkin napsahtavat liittimiinsä kätevästi.

Petteri Uussaari on tyytyväinen uusiin vermeisiin. Totaalipurku hankki useampaan kaivukoneeseen kerralla OilQuick-pikakinniittimen sekä isoon joukkoon työlaitteita adapterin. Petterin mukaan purkutyömaalla voi päivässä tulla kymmeniä työlaitevaihtoja.

Lauri Uussaari perusti yrityksensä vuonna 2013 ja erikoistui heti alusta purkutöihin. Toiminta on laajentunut ja nyt yrityksen kalustossa on kuusi purkutöihin soveltuvaa kaivukonetta, joista neljässä on nyt OilQuick.

”Purkutöiden tarve on lisääntynyt muun muassa sisäilmaongelmien takia. Yhä nuorempaa rakennuskantaa joutuu jo purkutuomion alle. Joissain purkamissamme rakennuksissa on voitu muutamia vuosia sitten tehdä mittavat ja kalliit remontit, mutta ongelmat eivät ole poistuneet ja purku on tosiasia”, aloittaa Uussaari.

Nykyään jo lähes sata prosenttia (painosta laskettuna) purkutyön seurauksena kertyvistä materiaaleista lajitellaan ja kierrätetään. Haastatteluhetkellä käynnissä oli vanhan, 70-luvulla rakennetun kirjaston purkaminen Herttoniemessä Helsingissä. Työmaan vieressä sijaitsee sairaala, joka asetti omat haasteensa pölyn ja tärinän suhteen. Alueelle nousee uusia kerrostaloja, joita urakoi NCC.

”Betonia puretaan noin 6 000 tonnia ja pulveroimme sen 0–300 millimetrin raekokoon paikan päällä. Metallit erotellaan magneetilla. Betonimurske menee täältä hyötykäyttöön. Kaikkiaan koko purkuun on varattu aikaa kolmisen kuukautta”, jatkaa Uussaari.

AIlpo Ellonen (kesk.) ja Lauri Uussaari (oik.) toteavat, että on järkevää valjastaa use-ampi peruskone kerralla OilQuickillä, jotta työlaitteiden vaihto koneesta toiseen on joustavaa. Investointi on merkittävä, mutta tehokkuus työmaalla kasvaa. Kuvassa mukana myös Allulle CRM-koordinaattoriksi hiljattain rekrytoitu Frank Berenschot.

Herttoniemen työmaalla oli kolmessa kaivukoneessa äskettäin asennetut OilQuickit. Tämän lisäksi vielä yksi varakone oli tuotu paikan päälle. Yhden koneen puikoissa istui Laurin isä Petteri Uussaari.

”Onhan tämä OilQuick nyt helpottunut elämää hirveän paljon. Nappeja painamalla hoituvat hommat. Tänäänkin olen vaihtanut työkaluja jo toistakymmentä kertaa. Välillä puomin päässä on kauha kuormaamista varten, sitten koura lajitteluun ja välillä pulveroidaan sekä erotellaan magneetilla rautoja. Nyt kun yksi kone on tuossa halvaantuneena, niin se vaan kiihdyttää tätä vaihtorumbaa. Tuollaisen rakennuksen toki voisi ”ajaa” kasaan nopeastikin, mutta nykyinen eri materiaalien lajittelutarve tietää juuri tätä työlaitesulkeista. Kaikki etenee hyvässä purkujärjestyksessä, jolloin lajittelu helpottuu. En enää vaihtaisi vanhaan NTP:hen. Huono puoli tässä on, että taukojumppa jää pois, sillä nyt istun tiiviisti ohjaamossa koko ajan”, virnistää vanhempi Uussaari.

Samalla hän toteaa työtehon kasvaneen juuri tästä nopeasta työlaitteen vaihdosta johtuen. Purkutöissä Uussaaren peruskoneiden painot ovat 30–45 tonnia. Yrityksen kalustossa on myös pienemmän kokoluokan koneita. Esimerkiksi sisäpurkuja tehdään Bobcateilla. Kaikki kaivukoneet ovat normipuomilla varustettuja.

”Meillä työmaat ovat pääasiallisesti 300 kilometrin säteellä Uudestakaupungista Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Toki pistoja tehdään tarpeen mukaan muuallekin. Saimme juuri valmiiksi koulun purun Lohjalla ja tällä hetkellä esimerkiksi Sastamalassa on menossa yksi hallin purku”, päättää Lauri Uussaari.

Laaja mallisto

Harva tietää, että ensimmäinen OilQuick-pikakiinnitin tehtiin kaivurikuormaajaan jo vuonna 1993. Kaivukone- ja pyöräkuormaajasovitteiset laitteet seurasivat nopeasti perästä, joten historia on jo lähes 30 vuoden mittainen.

Kaikissa Uussaaren koneissa on 320 kilogrammaa painava OilQuick-malli OQ 80, joka on tarkoitettu 25–40 tonnin koneisiin. Se on varustettu kuudella hydrauliikan läpiviennillä.

Suurin valmistuksessa oleva laite OQ 120 painaa 1 200 kilogrammaa. Se voidaan asentaa jopa 120 tonnin painoiseen koneeseen. Edellä mainittujen välissä on yksi malli eli OQ 90 (40–70 t). OQ 80:n alapuolella on mallistossa vielä kaikkiaan kuusi eri kokoluokkaa siten, että pienin, 30 kilogrammaa painava malli OQ 40/24 voidaan asentaa minikaivukoneisiin 1–5 tonnia.

OilQuickeissä tappikoot ovat suuret. Hydrauliikan linjoja yhdistelemällä yhteen suuntaan saadaan kulkemaan öljyä jopa 500 litraa minuutissa. Läpivientejäkin saadaan maksimissaan yhdeksän. Tosin yleensä tarvitaan vain neljää.

”Viimeisimpänä mallistoon on tullut mahdollisuus kytkeä myös kallistuva kauhanpyörittäjä OilQuickiin. Turvalukitus on myös nykyisissä malleissa takaamassa sen, että työlaite ei missään olosuhteissa pääse putoamaan. Nykyään OilQuick tekee tiivistä yhteistyötä myös Engconin kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki Engconin kallistuvat kauhanpyörittäjät ovat saatavilla OilQuickin kanssa. Ja myös toisinpäin, OilQuick voi tarjota pikakiinnittimensä yhdessä Engcon-kauhanpyörittäjän kanssa”, kertoo aluemyyntipäällikkö Ilpo Ellonen Allu Finland Oy:stä.

OilQuick-pikakiinnittimiä on toimitettu jo yli 30 000 kappaletta ympäri maailmaa.




Lue seuraavaksi