Uutiset

Työkoneet

Purkupiha Oy – kahden Allun taktiikalla

Jo 30 vuotta seulakauhoja maailmanlaajuisille markkinoille valmistanut Allu esitteli keväällä Crusher-murskainkauhat 10–33 tonnin peruskoneisiin (Konepörssi 4/2020). Niissä on leukarakenne, joka on säädettävissä 13 eri jaekokoon. Niiden myötä syntyi myös idea aivan uudenlaisesta, purkutyömaille sopivasta työmenetelmästä.

Purkupiha Oy kokeili seula- ja murskainkauhan ketjua Paimiossa pulveroidun betonin käsittelyssä. Tässä kohteessa 80 prosenttia seulottiin ja myös osaltaan murskattiin hienoksi seulakauhan (Allu Transformer DH 3-17 XHD) läpi ja ylite murskattiin murskainkauhalla (Allu Crusher AC 25-37).

Purkupiha Oy:n työmaalla Paimiossa purkubetonin käsittely tehtiin pulveroinnin jälkeen kahdella Allulla. Takana näkyvältä seulakauhalta saatu ylite murskattiin 90 millimetrin jakeeksi murskainkauhalla. Kaikkiaan noin 5 000 tonnia kulki siis kahden kauhan läp

Kahden kaksikerroksisen (alempi kerros maan alla) asuntolarakennuksen purku tuotti yhteensä noin 5 000 tonnia betonia. Pulveroinnissa saavutettu maksimi jaekoko oli 400 millimetriä, joka on Allun murskainkauhalle se maksimi syötteen koko.

”Kita-aukko on kaikissa kolmessa murskainkauhamallissamme maksimissaan 370 millimetriä, mutta 400 millimetrinen syöte sieltä läpi täälläkin meni. Leukaa voidaan käyttää molempiin suuntiin, mikä nopeuttaa mahdollisten tukkeutumisien avaamista”, aloittaa aluemyyntipäällikkö Ilpo Ellonen Allu Finland Oy:stä.

Aluemyyntipäällikkö Ilpo Ellonen (Allu Finland Oy) antaa mittakaavaa materiaalikasalle, joka jäi jäljelle toisesta kaksikerroksisesta asuntolarakennuksesta. MARA-asetuksen mukaisesti tehty betonimurske kulkeutuu Paimiosta metsätien pohjaan lähialueelle korvaamaan neitseellistä kiviainesta.

Purkupihan työmaan purkuvaihe kesti kaikkiaan kolmisen viikkoa. Vierailuhetkellä käsittelemättä oli vielä noin 600–700 tonnia betonijätettä. Seuraavalla eli neljännellä viikolla edessä oli vielä murskatun betonin poisajo käytettäväksi metsäautotien pohjalle.

”Koko prosessin tarkoituksena on jalostaa Alluilla betonijäte uusiokäyttöön kivianekseksi, jolla korvataan neitseellisen kivianeksen käyttötarpeen”, toteaa markkinointi- ja kehitysjohtaja Kati Tuominen Purkupiha Oy:stä.

Mikko Kalliokosken käskyttämä Liebherr 946 on kaksi vuotta vanha ja tunteja mittarissa 4 700. Miehen mukaan kolme hydrauliikkapumppua takaavat riittävän tuoton silloinkin, kun kaivuliikkeitä ja seulakauhan terien pyöritystä tarvitaan samaan aikaan. Myös nopeaksi mies koneen mainitsee. Purkutyömailla on kova tahti ja koneista sekä työlaitteista otetaan tehot irti.

Betonista rautaa oli eroteltu jo sekä pulverointi- että seulontavaiheessa, mutta loppuvaiheessakin sitä piti vielä ajoittain magneetilla kerätä. Seulakauhaa pyörittävässä Liebherrissä istui Purkupihan kuljettaja Mikko Kalliokoski ja murskainkauhaa käskytti Jorma Tiihonen. Molemmat pitkän linjan purkumiehiä.

”Aiemmin emme ole tällaisella systeemillä betonia käsitelleet, joten tämä on ollut opettelua. Tällä materiaalilla ja tällä rakennuspaikalla 80 prosenttia meni läpi suuren läpimenon omaavasta seulakauhasta ja loput 20 prosenttia murskattiin. Tuo varmasti vaihtelee paljon esimerkiksi sen mukaan, onko perusmaa soraa vai savea. Ylite täällä on betonilohkareita, jotka murskataan maksimissaan 90 millimetrin jaekokoon”, kertoi Kalliokoski.

Ellosen mukaan seulakauhan teho on neljäkertainen murskainkauhaan verrattuna. Valtioneuvoston vuonna 2018 antama MARA-asetus sanelee hyötykäyttöön tarkoitettuun betonijätteeseenkin liittyvät kriteerit. Yksi niistä on juuri tuo betonille säädetty 90 millimetrin maksimi jaekoko. MARA-ilmoitukset tehdään alueen ELY-keskukselle, joka arvioi sitten onko kaikki asetuksen mukaista.

Hienoaines seulomalla

”Seulakauhasta materiaalin läpimeno onkin moninkertainen murskainkauhaan verrattuna, joten tavoitteena on, että hienoaines saadaan mahdollisimman tarkkaan pois seulomalla, jotta murskattavan materiaalin määrä jää mahdollisimman vähäiseksi”, lisää Ellonen.

”Saattaa olla, että hieman liian kauan nyt olen kokeilumielessä ja terien kulumista tutkiessani jauhanut tavaraa seulakauhassa. Mutta kuten sanoin, tämä on nyt oikean suhteen hakemista. Yllättävän vähän terät ovat kuitenkin kuluneet tämän tonnimäärän aikana”, tiivistää Kalliokoski.

”Seulakauhassa on perusteräpalat 75 millimetrin rummuilla. Jatkossa kannattaakin tarkkaan tutkia, onko kestävämpien ja kalliimpien terien käytössä taloudellista perustetta. Jos terät maksavat puolet enemmän, niin niillä pitäisi sitten päästä myös ainakin tuplattuun käyttöikään. Terien vaihto Alluissa on nopeaa, joten se hoituu kyllä kätevästi työmaaoloissa”, jatkaa Ellonen.

Molemmat kuljettajat kertovat pilottihankkeen menneen hyvin ja liputtavat menetelmän puolesta. Purkutöitä tuntuu riittävän ja Paimiosta miehet suunnistivat Turkuun Schenkerin vanhaa logistiikkakeskusta purkamaan.

”Nyt puretaan yleisesti jo 80-luvun alun rakennuskantaa”, toteaa Kalliokoski lopuksi.

Lue myös: Metko 2020: AlluLue seuraavaksi