Uutiset

Työkoneet

Toimisto pystyyn kahdessa minuutissa – WorkmanPro

Otsikon väittämä pitää hyvinkin paikkansa muurlalaisen Trailerman Oy:n suunnittelemien ja myymien WorkmanPro-tuotteiden osalta. Ne ovat kevytperävaunualustalle rakennettuja toimisto-, sosiaali- tai wc- ja suihkutiloja. Kaikki vaunut valmistetaan yksilöllisesti asiakkaan määrittelemän erittelyn mukaisesti. Työmaavaunuksikin kutsuttu taukotupa tarjoaa aina maisemakonttorin kaltaiset olot palaverien pitoon tai taukojen viettoon työmaan välittömässä läheisyydessä.

WorkmanPro-taukotupa on päällisin puolin tavallisen umpikoppavaunun näköinen. Sisälle kätkeytyy kuitenkin hetivalmis toimisto jopa 12 henkilölle. Kuvan tapauksessa on toimintoja pitkä lista, kuten teippaus kertoo. Kaikki tapahtuu mukavasti sisätiloissa ja toimiston pystytys käy hetkessä minne vain tie vie.

Rakentaminen käy kuumana parhaillaan koko Suomessa. Maarakentajilla sekä putki- ja rakennusliikkeillä ovat työmaat usein paikoissa, joissa ei ole lähellä kiinteitä taukopaikkoja. Varsinkin maarakentajilla se Esson baari on usein kaukana. Meillä Suomessa ollaan vielä jonkin verran perässä muihin Pohjoismaihin verrattuna, kun puhutaan siirrettävistä työmaavaunuista tai taukotuvista.
Mitä lyhytaikaisempi on työmaa, sitä vaatimattomampi on koppi. Useinkin se on vain pakettiauton hytti. Wc- ja muita sosiaalitiloja ei ole. Vaatimukset olivat ennen vähäisiä. Keski-Euroopassa rakentamiseen liittyvä kulttuuri on aivan toinen. Siellä työmailla on paljon talotekniikkaa sisältäviä kevytrakenteisia vaunuja. Suuntaus on pikkuhiljaa leviämässä myös tänne Pohjolaan. Tanskassa myydään nykyisin vuosittain jo sadoittain työmaavaunutyyppisiä perävaunuja. Ruotsissakin luku on huomattava. Suomen markkinoilla puhuttiin muutama vuosi sitten noin kymmenen kappaleen myynnistä. Tähän saumaan aikoo Trailerman nyt panostaa tarjoamalla räätälintyönä valmistettuja, siirrettäviä WorkmanPro-toimisto- ja -taukotiloja kenttäoloihin. Pohjoismaissa on nyt myös alettu kiinnittää huomiota näihin lyhytaikaisiin taukopaikkoihin. Olosuhteiden valvonta on lisääntynyt.

Kevytperävaunualusta
Trailermanin ideana on tuottaa sarjavalmisteisia taukovaunuja räätälintyönä. Lähtökohtaisesti jokainen toimitettava vaunu on yksilö. Toki identtisiäkin tehdään, jos asiakkaalla on sellainen tarve.

Lämmitys hoituu sähköpattereilla, jos verkkovirtaa on käytettävissä. Tarjolla on myös kaasulämmitystä sekä polttoainekäyttöistä ilmalämmitystä. Pistorasioita on reilusti, myös usb-liittimillä varustettuja. Tuoleja varten ovat omat helppokäyttöiset kiinnikkeet. Näin vaunu saadaan muunnettua nopeasti kuljetustilaan, jolloin irtotavarat pysyvät tukevasti kiinni.

”Trailerman suunnittelee ja luonnostelee vaunun asiakkaan kanssa pitkälti puhelimitse. Nykyisin keskustelun tukena on helppo käyttää verkkosivujen kuvia ja muuta materiaalia”, sanoo Trailermanin Sauli Suomi. Ja kun konsepti on valmis, alkaa vaunun valmistus.
Se tapahtuu Tartossa, Virossa. Siellä oleva tehdas on valmistanut työmaavaunuja jo noin kymmenen vuotta, lähinnä Keski-Euroopan markkinoille. Samainen tehdas valmistaa myös Respo-tuotemerkillä myytäviä perävaunuja. Vuosittain vaunuja syntyy reilut 500, ja luku on kasvamaan päin.
Toimitusaika myyjän puhelinsoitosta tehtaalle päättyen vaunun luovutukseen asiakkaalle on keskimäärin yksi kuukausi. Tuote on tällöin täysin asiakkaan määrittelemän erittelyn mukainen ja rekisteröity.
”Parhaimmillaan saadaan räätälöity vaunu asiakkaalle viikossa”, sanoo Sauli Suomi.

Tässä kuudelle henkilölle tarkoitetun neuvottelutilan kiinteä pöytä. Sivuseinä on magneettinen, joten siihen voi kiinnittää jääkaapin ovista tuttuja magneettinappeja. Seinää voi käyttää koko alueeltaan myös piirtotauluna.

Tiivis rakenne
Myydyin työmaavaunumalli on kuudelle henkilölle tarkoitettu vaunu. Eli kullekin on oma pöytäpaikka, toki myös tuoli. Lisäksi kokoonpanossa on lähes aina pieni keittiöryhmä ja säilytystilaksi vaikkapa vaatekaappi. Lämmitysvaihtoehtoja on useita. Verkkovirtaa varten vaunuissa on melkein poikkeuksetta maasähköliitäntä, jolloin lämmitys tapahtuu

Työmaavaunuissa on aina erillinen, omalla ulko-ovella oleva käymälätila. Wc-tekniikkaa on tarjolla useita eri vaihtoehtoja. Myös kunnollinen suihkutila voidaan sovittaa mukaan asiakkaan niin halutessa.

sähköpattereilla. Vaihtoehtoisesti voidaan lämmitys hoitaa kaasulla, kuten myös jääkaapin käyttö. Myös polttoainekäyttöinen ilmalämmitin on tarjolla. Lähiaikoina on mahdollisesti odotettavissa aurinkokennotoimista lämmitysjärjestelmää.
”Takkaa ei kuitenkaan ole saatavana lämmönlähteeksi”, naurahtaa Suomi.
Työmaavaunu on aina varustettu kunnollisella wc-tilalla. Se on erillinen, oman ulko-oven takana oleva tila. Wc-tyyppejä on tarjolla useita, yhteensä kuusi Suomen mukaan. On vesivessaa ja kuivakäymälää. Vesisyöttöjä on erilaisia, omasta tankista tai vesiliittymästä, kuten myös viemäröinti omaan septitankkiin tai ulkoiseen viemäriliitäntään. Lämmintä vettäkin saadaan aikaiseksi omatoimisesti niin haluttaessa.
Seinärakenteissa käytetään materiaalina kerroslevyelementtiä paksuudeltaan 40–62 millimetriä. Elementissä on kahden lasikuitukalvon välissä uretaanieristekerros, jonka paksuus vaihtelee. Kylmiin olosuhteisiin on näin tarjolla kunnon lämmöneristystä.
Työmaavaunuissa on aina magneettinen sisäseinä eli niihin voidaan kiinnittää magneettinappeja jääkaapin tapaan. Lisäksi seinä toimii piirtotauluna, johon voi piirtää tussilla. Käytössä on siis koko sivuseinän kokoinen ”fläppitaulu” suunnitelmien ja muistiinpanojen tekemiseksi.
Kattorakenteessa on huomioitavaa sen saumaton rakenne. Samasta kerroslevystä valmistettu kattomoduuli on ikään kuin väärinpäin käännetty kaukalo, jolloin vedet ohjautuvat seinille eivätkä katon ja seinän välisiin saumoihin. Katolla ei myöskään ole läpivientejä aiheuttamassa vuotoriskejä.

Kattomoduuli on yhtenäinen, saumaton kappale. Reunoistaan se on taivutettu kaukaloksi. Vuodolle alttiita läpivientejä ei katolla ole.

Joustava pohjarakenne

Kunnolliset ulkoraput kulkevat mukana tukevasti oveen kiinnitettynä.

Suunnitteluvaiheessa asiakkaalla on lähes vapaat kädet muotoilla taukotuvan layout. Komponentteina ovat oleskelutila, wc-tila (niitä voi olla kaksikin), varastotila, keittiö, suihku, makuutila tai vaikkapa oma tekninen tila. Niistä muotoilemalla ja tarpeet huomioiden saadaan aikaiseksi juuri asiakkaan toiveiden mukainen toimisto- tai taukovaunu. Lisäksi mukaan tulee aina energiatehokas led-valaistus, reilusti pistorasioita nykyaikaisen elektroniikan ylläpitämiseksi. Siis täydelliset olosuhteet rauhallisen palaverin pitämiseksi, ja helposti. Jarrullinen työmaavaunu kulkee mukana lähes minne tahansa vetoautosta riippuen. Saatavana on myös jarruttomia malleja, jolloin riittää pienempi veturi. Tuolloin varustelutaso on painorajan vuoksi miedompi.
Varustelutasoa voi edellä mainittujen lisäksi vielä nostaa lähes kaikilla matkailuautoista tutuilla laitteilla ja varusteilla. Niistä tulee vain muistaa huomauttaa suunnitteluvaiheessa.

Muutakin liikuteltavaa
Trailerman suunnittelee ja myy WorkmanPro-taukovaunujen lisäksi laadukkaita wc- ja suihkutiloja muun muassa festivaalikäyttöön. Tämän päivän artistit eivät enää telttasuihkuun tyydy, vaan käytössä pitää olla vankka ja siisti pesutila. Sellaisia Trailerman toimittaa väliaikaiseen käyttöön. Sama pätee myös wc-tiloihin. Trailermanin toteuttamat käymälätilat edustavat ”bajamajoista” seuraavaa kategoriaa ylöspäin. Näitä moduulityyppisiä ratkaisuja on mahdollista saada monena eri versioina, yhdellä wc:llä ja yhdellä suihkulla, kahdella wc:llä ja yhdellä suihkulla ja niin edelleen. Vaihtoehtojen valikoima on loputon, ja kokoonpano on aina tilaajan päätettävissä.
Asiakaskunta näille helposti liikuteltaville tauko- ja saniteettitiloille on hyvin laaja. Käyttäjiä ovat urakoitsijat niin kone- kuin metsäalalla, kiinteistöyhtiöt esimerkiksi putkiremonttien ajaksi, erilaiset tapahtumajärjestäjät kuten urheilukisojen, näyttelyiden ja konserttien. Valikoimasta löytyy myös myynti- ja esittelyvaunuja, jollainen tullaan lähiaikoina näkemään Dynasetin käytössä konealan tapahtumissa.
Kesä on yleensä vähäluminen, mutta varmasateinen. Tuolloin lämmin ja mukava taukotila tehostaa palaverin antia tai parantaa rocktähden suorituskykyä illan keikalle. WorkmanPro-vaunut tarjoavat siihen mahdollisuuden.

 

 

Lue seuraavaksi