Uutiset

Työkoneet

Terex Construction vahvistaa jalansijaansa Euroopassa

Huhtikuun alussa rakennuskonesektorin asiakaskokoontuminen pidettiin Saksan Crailsheimissa. Suomen Terex –maahantuoja Fintractor Oy vei tapahtumaan joukon asiakkaitaan ja Konepörssi liittyi seurueeseen myös. Crailsheimissa sijaitsee myös Terexin minikaivukone- ja pyöräkuormaajatehdas. Muita rakennuskalustoa valmistavia tehdaspaikkakuntia Euroopassa ovat mm. Motherwell (Englanti – dumpperit), Coventry (Englanti (kaivurikuormaajat, pienet dumpperit) ja Bad Schönborn (Saksa – materiaalikoneet). Tela-alustaiset pienkuormaajat tehdään Amerikan Minnesotassa. Rakennuskonesektori tosin on vain yksi osa jättiyhtiön toimintaa.
”16.000 ihmistä työllistävällä Terexillä on toimintaa yli 170 maassa ja tehtaita on kaikkiaan noin 40. Nostokalusto on tärkein divisioonamme 46 prosentin osuudella ja rakennuskoneet toisena noin 22 prosentilla. Henkilönostimet ovat lähes samansuuruinen osa kuin rakennuskoneet ja materiaalikoneille jää noin 11 prosentin osuus. Amerikassa ja Kanadassa tehdään 33 ja Euroopassa 28 prosenttia koko konsernin myynnistä. Muulle maailmalle jää 39 prosentin osuus”, kertoo pääjohtaja Ron DeFeo tilaisuuden avauspuheessaan.
Vaikka maailman talouden käyrä onkin jälleen noususuuntainen, on lasku ollut Terexilläkin kova muutaman viime vuoden aikana. Kun yrityksen liikevaihto vuonna 2008 vielä oli yli kahdeksan miljardia dollaria, niin tilikausi 6/2009- 6/2010 osoitti puolta pienempää vaihtoa. Tosin edellisestä tilikaudesta nousua oli jo havaittavissa. Tämän vuoden kesäkuussa päättyvä tilikausi osoittaa Terexin johtajien mukaan jo huomattavaa kasvua.
”Rakennuskoneiden myynti on vahvinta Euroopassa, minne menee 37 prosenttia kaikista valmistetuista koneista. Suurin syy tähän taitaa olla, että kyseiset konetyypit valmistetaankin pääasiassa Euroopassa liukuohjattuja pienkuormaajia lukuun ottamatta. Tosin Terexillä on kaivurikuormaintehdas myös Intiassa, missä tehdään koneita paikallisille markkinoille”, lopettaa DeFeo.

Crailsheim kompaktilinjalla

Kaikki kompaktikoneiden valmistus on Saksassa keskitetty nyt Crailsheimin tehtaaseen. Tehtaan valmistuohjelmassa on yhdeksän tela-alustaista minikaivukonetta työpainoilla 1,7 – 5,7 tonnia. Kolme malleista on lyhytperäisiä. Midiluokan tela-alustaisia kaivukonemalleja on kolme eli 5,7-12,5 tonnia. Kaikki kolme ovat lyhytperäisiä.
Euroopassa suosittuja koneita ovat Crailsheimin valmistuslinjan pyöräalustaiset mallit, joita on kolme. TW70 6,7 t), TW85 (8,4 t) ja TW110 (11 t).
Kompakti pyöräkuormaajaperhe on osoittautunut äkkiä suosituksi myös Suomessa ja malleja on kuusi (3,9-6,9 t). Yksi malleista (TL70S) on kääntyvällä kuormaaja-aisastolla varustettu ja yksi on nelipyöräohjattu (TL80AS). Muut neljä ovat runko-ohjattuja.
Edelleen Saksan tehtaalla tehdään neljää suurinta pyöräkuormaajamallia eli näillä katetaan työpainot 9,2-17,6 tonnia.
Terex keskitti koko kompaktikonetuotannon Crailsheimiin, vaikka tuotantolaitos alueella on aika vanha. Tontilla on laajenemismahdollisuutta vieläkin reilusti ja tämä vaikutti päätöksessä lopettaa esimerkiksi Rothenburgin aiempi tehdas. 30 –luvulla rakennettu lentokonehalli vanhoine lennonjohtotorneineen muodostaa tuotannon ydinalueen. Viimeisin, noin neljä miljoonaa euroa maksanut laajennus valmistui viime vuonna ja nyt tuotantoa on katon alla 63.000 neliömetrin alueella. Vaikka seinät ovatkin lentokonehallin osalta vanhat, on tuotantolaitos nykyaikaistettu reilujen investointien avulla huippumoderniksi. Mm. maalauslinja on upouusi ja yliopistojen kanssa yhteistyössä kehitetty maalausjärjestelmä tähtää nollapäästöihin.
Kapasiteetti on tulevaisuudessa kasvatettavissa 5000 koneeseen vuodessa. Kaivukoneiden valmistuslinjoja on tuotantoa järkeistettäessä vähennetty viidestä kolmeen ja pyöräkuormaajalinjoja vastaavasti viidestä kahteen. Tästä huolimatta tuotantokyky on kasvanut huomattavasti, kerrotaan tehtaalla. Tällä hetkellä tehtaalla on työntekijöitä 320.

Suomipoika Terexiä tutkimassa

Fintractorin matkaseurueeseen kuului kymmenkunta Terex –asiakasta tai käyttäjää  ympäri Suomen. Osalla oli jo Terex tallissa, osa odotti vielä omaansa ja olipa joukossa joku hankintaa vakavasti miettiväkin. Ja joku kauppa käteltiin Saksan auringon allakin. Fintractorin isäntiä matkassa oli neljä.
Nokialainen Janne Leppänen (Mönkän Kaivin Oy) on tuttu mies Konepörssin lukijoillekin. Meriitit erilaisissa kuljettajakilpailuissa eivät unohdu. Kaksinkertainen Caterpillarin Euroopan kuljettajakisan voittaja sekä seitsenkertainen Suomen kisojen ykkönen Janne tekee nykyään monipuolisia maarakennustöitä Pirkanmaalla. Tela-alustainen New Holland E70B on vaihtumassa pyöräalustaiseen, vajaat yhdeksän tonnia painavaan Terex TW 85 –kaivukoneeseen. Kauppaa on hierottu Fintractorin Henry Leinon kanssa.
”Minun työni on lähes sataprosenttisesti sellaisilla alustoilla, että pyöräalustainen kone on tela-alustaista parempi. Oikeastaan pyöräalustaiseen olisi pitänyt ryhtyä jo aiemmin. Näillä näkymin saan koneen käyttööni toukokuun aikana. Koneeseen tulee Engconin kauhanpyörittäjä, jonka myötä kaivuvivut vaihtuu. Samalla saan ohjauksen propona toiseen vipuun. Näin rattia ei tarvitse vääntää työtilanteessa. Webasto asennetaan jo tehtaalla”, selventää Leppänen.
”Vetämässä on tällä hetkellä iso kaukolämpöurakka, jossa laajennetaan runkoverkkoa keskustassa sekä vedetään talolinjoja. Jos kyseinen homma tarttuu kiinni, niin siihen taidan tarvita toisenkin pyöräalustaisen, vähän isomman koneen”, lopettaa Leppänen.
Kankaanpääläinen Pasi Kiviharju (Konepalvelu Kiviharju) paiskaa kättä Fintractorin Kaj Pihlajan ja Terexin Marcus Rosenkranzin kanssa kahden koneen kaupan sinetiksi. Etelä-Suomessa maarakennustöitä tekevä Kiviharju hankki ensimmäisenä Suomessa minikaivukone Terex TC 16 Twin Drive –mallin. Nimensä mukaisesti kyseessä on sekä sähköllä (7,5 kW) että dieselmoottorilla (Mitsubishi 13 kW) käyvä minikone. Ensi kertaa se esiteltiin viime vuoden Baumassa – tosin prototyyppinä. Kone painaa rapiat 1700 kiloa ja sähkökaapelia ohjaamon taakse kiinnitetyssä kelassa on 15 metriä.
”Toinen nyt tilattu kone on kaivurikuormain Terex TLB840 (7,2 t). Molemmat on luvattu minulle kesäkuun loppupuolella. Sähkökäyttöinen minikaivukone kiinnosti, koska teemme sisätiloissa purkua ja saneerausta jonkin verran. Ja kun sitä ei riitä koko ajaksi, niin sitten koneen voi laittaa välillä vaikka salaojia kaivamaan ulos. Monikäyttöisyyttä sillä on haettu.  Kaivurikuormaimessa on pystytassut, jolloin tilantarve sivusuunnassa on pieni. Varusteina on kauhojen lisäksi mm.  trukkihaarukat ja talveksi kone laitetaan lumihommiin siipilumikauhalla varustettuna. 40 kilometrin siirtonopeus on myös hyvä”, tiivistää Kiviharju.

Halmejärvi kimppayrittäjänä

Seitsemän vuotiaana kaivukonekuviot aloittanut, lahtelainen Jukka Halmejärvi tekee Lahden seudulla monipuolisia rakennustöitä salaojituksista kaapeliojien kaivuuseen ja leikkialueiden rakennuksesta perustusten kaivutöihin. Kalusto on kompaktilinjaa.
”Itse olen ollut yrittäjänä vuodesta 2006 lähtien. Tällä hetkellä meillä on täällä Lahdessa rakennettuna sellainen yrittäjärinki. Olemme kaikki kaveruksia ja yhteistyökuviossa on maarakentajia sekä myös rakentamisen että sähkö- ja putkialan yrittäjiä. Ideana on, että asiakas saa meiltä koko rakennuspalvelun montusta parkettiin. Asiakkaat ovat ottaneet tällaisen yhteistyökuvion kiitollisena vastaan. Urakkaa on helppo näin hallita, kun koko rakennuspalvelun saa yhdellä soitolla”, aloittaa Halmetärvi.
Ensimmäinen miehelle tuleva Terex on malliston pienin eli tyyppiä TL 65, ja se painaa 3900 kiloa. Fintractorin Ari Hopian kanssa mies tutustuu hieman isompiinkin pyöräkuormaajiin Terexin koekentällä.
”Kone on tulossa keväällä minulle ja se varustellaan ainakin sorakauhalla ja trukkihaarukoilla. Myöhemmin kesällä siihen katsotaan vielä sopivat lumiromppeet talvea varten”, lopettaa Halmejärvi.
Turkulaisen Haritun Huolto Oy:n miehet Timo Larko ja Jukka Jalamo seuraavat tarkkoina Terexin järjestämää näytöstä. Turun puolessa on ollut käytössä pyöräkuormaaja TL100 viime vuoden lopusta lähtien.
”Koneen leveys on alle kaksi ja korkeus 2,8 metriä. TL 100 onkin kokoluokka, josta suuremmaksi ei meillä voi mennä. 25 vuotta vanhalla alueella pensaita ja puita on reilusti ja välit ahtaita. Myös koneen korkeus on määräävä tekijä monessa kohtaa. Kuuden tonnin massa on lunta auratessa hyvä asia. Kevyemmät koneet kun tahtovat liukkaiksi hangatuilla katupohjilla jo menettää pitonsa”, kertoivat miehet jo lopputalvesta koneen hankintaan johtaneista tekijöistä.
”Näkyväisyys korkealta ohjaamosta joka suuntaan on erinomainen, mikä on tärkeää kaupungissa. Välillä koneen taakse ilmestyy jalankulkija tyhjästä, joten ei riitä, että näkyvyys eteen auralle on kunnossa. Kuljettajat ovat pitäneet myös siitä, että koneen kaikki hallinnat lisähydrauliikkoineen on keskitetty joystickin nappeihin ja keinukatkaisimiin. Rengastus on talvioloihin sopiva.Renkaat  eivät sudi, vaikka edessä kulkee kuplavolkkarin kokoinen lumikasa”, lopettaa Jalamo.

Katso video Youtube-palvelusta

Internet-osoitteet:   www.terex.comwww.fintractor.fi

Lue seuraavaksi