Uutiset

Työkoneet

Teräskauppa kasvussa

Pitkään matalalla tasolla pysynyt tuotannollinen toiminta Suomessa on pitänyt teräksen kysynnän vaatimattomana verrattuna aikaan ennen finanssikriisiä. Kuitenkin pitkälti rakentamisen vauhdittumisen ansiosta Teknisen Kaupan Liiton Teräspalvelujaoston jäsenyritysten myynti kehittyi vuoden yhdeksänä ensimmäisenä kuukautena lähes viisi prosenttia. Erityisen hyvin on käynyt betoniteräksen kauppa. 

Rakentamisen positiivinen vaikutus teräs- ja metallikauppaan oli vahvimmillaan toisella kvartaalilla. Kolmas neljännes jäi määrissä edellisvuoden tasolle. Yhdeksän kuukauden osalta terästen ja metallien määräkehitys on kuitenkin lähes kymmenen prosenttia. 

“Niin teräksen kysynnässä kuin talouden sykleissäkin näyttää viime aikoina toteutuneen vanha sanonta seitsemästä hyvästä ja seitsemästä huonosta vuodesta. Kysyntä ei korreloi enää suoraan teollisuustuotannon aktiivisuuteen, koska eri toimialat kehittyvät kovin epätasaisesti. Sen lisäksi teräksen kysynnässä on tapahtunut voimakas rakenteellinen muutos, kun Suomeen tuodaan enemmän valmiita teräsrakenteita, Teräspalvelujaoston puheenjohtaja”, BE Group Oy:n toimitusjohtaja Lasse Levola taustoittaa myynnin kehitystä.

“Suomalaiset laitevalmistajat ja heidän toimittajaverkostonsa ovat alansa huippuluokkaa. Uskomme, että teräksen kysyntä lisääntyy, kun saamme kehitettyä toimintamme tehokkuutta investointien avulla tasolle, jolla kilpailussa voitetaan”, Levola jatkaa.

Teknisen Kaupan Liiton teräspalvelujaoston jäsenyritykset edustavat teräksen maahantuojia ja myyjiä. Ne käsittelevät ja toimittavat terästä monenmuotoisena asiakkailleen. Teräksen merkittävimmät käyttäjät ovat konepaja- ja rakennusteollisuus. 

Terästuotteisiin ja -palveluihin erikoistunut teräsyritys ottaa usein osan asiakkaan työstä tehtäväkseen ja toimittaa esimerkiksi konepaja-asiakkaalle puolivalmiita tai jopa tuotantoonvalmiita osia. Osia saatetaan leikkauksen jälkeen taivuttaa tai koneistaa. Palveluihin kuuluvat myös suunnittelu ja mallintaminen. Asiakkaiden oma tuotanto jatkuu tästä.

Suomessa toimivat teräspalveluyritykset muodostavat tärkeän lenkin terästehtaan ja asiakkaan välissä. Kun suomalaiseen vientitilastoon kirjataan vaikkapa metsäkone, sen rakentamisessa oli rooli myös teräsyrityksillä. Niiden joukossa on Suomessa niin pitkän linjan perheyhtiöitä kuin kansainvälisten yritysten tytäryhtiöitäkin. Kaikkia yhdistää asiakaslähtöisyys ja vastuullinen toiminta. Tästä linkistä voit lukea lisää Teräspalvelujaoston jäsenyritysten vastuullisesta toimintatavasta.

www.tekninen.fi

Lue seuraavaksi