Uutiset

Työkoneet

Teloilla maastokelpoisuutta

Kuukulkija taas valitaan kohteisiin, missä tarvitaan ulottuvaisuutta esteen yli tai pitää ylettyä esimerkiksi katolle. Kuukulkijoita on markkinoilla sekä pyörillä että teloilla.

Nivelpuomilla varustettuja nostimia saa sekä pyörä- että tela-alustaisena ja ne soveltuvat hyvin ulkokäyttöön. Voimanlähteenä on useimmiten dieselmoottori ja/tai sähkö. Dieselmoottori antaa edellytykset toimia maastossa ja nivelpuomilla päästään nostotason alapuolellekin, esimerkiksi siltoja huollettaessa.

Oma lukunsa ovat vielä esimerkiksi kurottajan, kaivurikuormaimen tai nosturin puomiin asennetut henkilökorit. Näin kori toimii peruskoneen jatkeena antaen lisää käyttöastetta.

Tela-alustainen henkilönostin on yksi uusimmista henkilönostintyypeistä Suomen markkinoilla. Maastokelpoisuuteensa nojaten se onkin varsin käyttökelpoinen laite olosuhteissa, mihin muilla nostintyypeillä ei ole asiaa. Sen voi ajaa varsin pehmeisiin ja epätasaisiin maastoihin. Nosto huonoissakin olosuhteissa on turvallista, kunhan huolehtii riittävästä kantopinnasta tukijalkojen alla.

Tela-alustaisia henkilönostinmerkkejä Suomen markkinoilla ovat mm. Hinowa (www.artve.fi), Dino ja Maeda (www.rotator.fi), Leguan (www.leguanlifts.com), Niftylift (www.bau-met.com), Omme (www.talhu.fi), Spider (www.fintractor.fi) ja Unic (www.konekesko.com).

Spider koeajossa

Fintractor Oy on yksi tela-alustaisia nostimia Suomessa myyvistä yrityksistä. Italialainen Platform Basket Oy valmistaa Spider –merkkisiä telamalleja useassa eri kokoluokassa. Spider on rakenteeltaan hyvin tyyppillinen. Tela-alustaisen alavaunun päälle on rakennettu 270 astetta kääntyvä nostimen kääntöpeti. Jokainen neljästä tukijalasta on erikseen hallittavissa eli epätasaisessakin maastossa koneen saa vaakatasoon. Puomi koostuu kolmesta osasta. Kori on kiinnitetty ylimmäisen puomin osan sisään menevälle teleskooppijatkeelle. Puomin liikkeitä voidaan hallita sekä alhaalla rungossa olevilla vivuilla että korissa olevista. Koneen voimansiirtoa hallitaan ainoastaan alhaalta ja siirtäminen onnistuu vain silloin, kun puomi on laskettu nippuunsa vasten mikrokytkimiä.

Spider –mallistossa korkeimmalle eli 30 metriin nostaa 6200 kiloa painava Spider 30D ja tästä eri mallien nostokorkeudet pienenevät. Kokoluokat löytyvät myös 18 ja 15 metristä. Konepörssin koeajossa käväisi malliston kuopus eli 1.650 kiloa painava Spider RQG 12. Sekä sähköllä että dieselin avulla operoitavan nostimen maksimi nostokorkeus korin pohjaan on 10,2 metriä. Työskentelykorkeus tietenkin riippuu korissa seisovan asentajan pituudesta, mutta on joka tapauksessa yli 12 metriä. Maksimi nostokapasiteetti on 200 kiloa, mikä siis tarkoittaa kahta henkilöä korissa.

Sivu-ulottumaa on reilusti ja teleskooppijibin pituus on 1,4 metriä. Kun koneen leveys on henkilökorin kanssa vain 1,1 metriä, niin sisätiloissakin sitä voidaan kätevästi hyödyntää. Ilman koria koneen leveys jää alle metriin. Tukijalat alhaalla kokonaisleveys on 2,69 metriä.

Maksimi kuormalla sivu-ulottuvaisuus on noin 5,5 metriä ja alle 120 kilon jäävällä kuormalla sivu-ulottuma on vielä metrin enemmän. Maksimi nostokorkeus on kuormasta riippumatta aina tuo 12 metriä. Tela-alusta antaa nostimelle paitsi maastokelpoisuuden myös pitkän käyttöiän verrattuna kumipyöräalustaan.

Näin on ainakin maapohjalla ajettaessa. Kivisessä maastossa, asvaltilla tai purkutyömaalla betoni- ja metallijätteen seassa käyttöikä tietenkin lyhenee oleellisesti. Telaston käyttöiän kannalta kuljettajan ajotottumuksilla onkin suuri osuus. Telojen oikea kireys, tasapuolinen kääntyminen ajossa molempiin suuntiin sekä tiukkojen paikallaan tehtyjen käännösten välttäminen pidentävät alustan ikää.

Käyttö helppoa

Spiderin käyttäminen on varsin yksinkertaista. Dieselmoottorin käynnistyksen jälkeen koneen siirtäminen tapahtuu alarungossa sijaitsevalla kahdella keskimmäisellä vivulla. Koneen rungossa olevan ohjauspanelin avulla valitaan mm. korikuormaksi joko 120 tai 200 kiloa. Erilaiset merkkivalot kertovat mm. tukijalkojen tilan ja puomin mikrokytkimiä vasten onnistuneen niputuksen. Panelissa on myös hätäkatkaisin, joka pysäyttää koneen kaikki toiminnot. Tukijalkojen vivut sijaitsevat ajovipujen sivuilla.

Myös alhaalta voidaan ajaa puomin kaikkia liikkeitä. Koriohjauksen tai maasta tapahtuvan ohjauksen valintaan on oma venttiilinsä, eikä molempia tietenkään pysty käyttämään samaan aikaan. Valmistajan ohjeitten mukaan alhaalla olevaa puomin ohjausta saakin käyttää vain hätätilanteessa.

Korissa olevassa ohjauspanelissa on niin ikään hätäpysäytin. Edelleen siitä löytyy korin painoa osoittava merkkivalo, joka palaa kun asetettu paino on ylitetty. Kun liikutaan vakaan noston rajalla, vakautusmerkkivalo syttyy ja ainoastaan puomin lyhentäminen ja lasku ovat mahdollisia. Myös korin panelista löytyy onnistuneesta puomin nippuun ajosta kertova merkkivalo. Polttoaineen vähenemisestä kertova merkkivalo on nähtävissä sekin korin panelista. Puomin toimintoja ja kääntöä hallitaan korissakin viidellä vivulla. Kaiken varalta koneessa on myös käsipumppu, jonka avulla esimerkiksi kori voidaan ajaa alas häiriön sattuessa.

Spiderin avulla omakotitalon rännien syystyhjennys sujui nopeasti. 12 metriä riitti enemmän kuin mainiosti kaksikerroksisen omakotitalon katolle ja ulottuvaisuus kauempaa kadulta pensasaidan yli riitti sekin hyvin. Koneen siirtonopeus on vaatimattomat 2,5 kilometriä tunnissa, ja siihen ehkä kaipaisi hieman kohennusta. Ainakin jos rakennustyömaalla joutuu kulkemaan esimerkiksi jatkuvasti suuren hallin ympäri.

Puomin liikkeet ovat sopivan nopeat ja jibi on erittäin kätevä. Sen avulla korin saa työnnettyä tarkasti oikeaan kohtaan. Sähkökäyttö (valovirta riittää) on ehdottoman hyvä asia. Korissa on mukavampaa kuunnella lintujen laulua kuin Yanmarin dieselin säkätystä.

Internet-osoitteita:

Lue seuraavaksi