Uutiset

Työkoneet

Tehokkaasti ja taloudellisesti Komptech Axtor -puumurskainhakkurilla – EMK

Ilmastonlämpeneminen ei ainakaan vielä vaikuta meidän suomalaisten elämään. Päinvastoin, lämmitystä on tarvittu kuluvana talvena ehkä jopa aikaisempia talvia enemmän. Elämme lämpöenergian parissa työskentelevien osalta vilkasta aikaa. Energiamurskaus ja kuljetus hankki äskettäin uuden Komptech Axtor 6210 -suurtehohakkurin tehostamaan haketustoimintaansa. Kävimme vilkaisemassa tätä uutta konetta sen ensimmäisellä työmaalla.

Porilainen Energiamurskaus ja kuljetus Oy eli EMK sai tammikuussa täydennystä konekantaansa, kun Vimelco Oy toimitti yritykselle uuden suurtehohakkurin. EMK on vuonna 2022 perustettu yritys, joka operoi energiapuun parissa. Yritys työllistää kymmenkunta henkilöä ja toimialueena on Etelä- ja Keski-Suomi. Yritystä luotsaava Santeri Kuusrainen sanoo tällä hetkellä toimintaa olevan paljon länsi- ja lounaisrannikolla sekä Pirkanmaalla.

Energiamurskaus ja kuljetuksen uusi suurtehohakkuri Komptech Axtor 6210 saatiin tositoimiin tammikuussa. Tässä ollaan koneen ensimmäisellä työmaalla lämpövoimalaitoksen puukentällä Uudessakaupungissa.

Toimenkuvaan kuuluvat rankapuun haketus, kierrätyspuun ja risujen murskaus sekä polttokelpoisen muovijätteen (REF) murskaus. Kalusto koostuu edellä mainittujen toimintojen tekemiseen soveltuvista laitteista. Murskainten ja hakkurien lisäksi on käytössä pari kaivukonetta ja yksi materiaalinkäsittelykone syöttöhommiin sekä pari pyöräkuormaajaa kasaukseen ja ajoittain altakantoonkin. Eli käytössä on kokoonpano koneita tehokkaan haketuksen ja murskauksen suorittamiseen terminaaleilla tai esimerkiksi voimalaitosten kentällä, jossa tapasimme EMK:n uusimman konetulokkaan työn touhussa. Komptech Axtor 6210 pääsi heti näyttämään tehojaan VSV-Energia Oy:n kaukolämpövoimalan puukentällä Uudessakaupungissa.


Komptech Axtor 6210

Veitsiterä

EMK:n uusi Axtor-hakkurimurskain on asennettu keskiakseliperävaunuun. Kolmeakselisen perävaunun siirrot hoituvat kuorma-autolla, jolla siirrellään myös muuta työmailla tarvittavaa kalustoa. Uudenkaupungin työmaalla Axtor 6210 oli varustettu haketukseen soveltuvilla veitsiterillä. Niitä voi enimmillään olla kerralla käytössä 32 kappaleen setti. Nyt töitä tehtiin kuitenkin 16 kappaleen teräpaketilla. Teräpakettia vaihtamalla Axtoria voidaan käyttää myös murskaimena.

Tuomas Järvelä, Suomen Kalustoratkaisut, (vas.) kävi katsastamassa EMK:n uuden suurtehohakkurin. Keskellä EMK:n Santeri Kuusrainen ja oikealla laitteen myynnistä vastannut, Vimelcon Lauri Rahikainen.
Hakkurin käyttö hoituu syöttökoneen ohjaamosta käsin langattoman kauko-ohjaimen avulla. Sillä hoituvat hakkurin kaikki toiminnot paitsi siirto. Tela-alustaisessa mallissa onnistuu sekin. Magneetin myötä kauko-ohjain on helppo kiinnittää hetkeksi vaikka koneen kylkeen.

Voimanlähteenä on Caterpillarin 430-kilowattinen dieselmoottori, joka täyttää Stage V -päästönormit. Perävaunualustaisen hakkurikokoonpanon omapaino on 21 tonnia. Axtor 6210 on saatavana myös tela-alustaisena kokoonpanona.
EMK:n suurtehohakkuri on itse hakkurin osalta vakiovarusteinen, mutta purkukuljettimen päähän on lisätty hihnapyörämagneetti ja ylläpidon helpottamiseksi laite on varustettu automaattirasvarilla. Hakkurin kaikkia toimintoja pystyy ohjaamaan langattoman kauko-ohjaimen avulla syöttökoneen hytissä istuen. Lisäksi koneen toimintoja pystyy seuraamaan etänä Komptechin Connect!-telematiikan välityksellä.

Valmistaja lupaa haketuskäytössä tuntituotoksi jopa 310 kuutiometriä haketta. EMK:n Santeri Kuusrainen sanoo jo pienen kokemuksen perusteella, että 250–290 kuutiometrin tuntituotto on varsin realistinen ja hyvä sellainen. Toki alan ihmiset tietävät, että kaikki riippuu kasan laadusta ja syöttäjän ripeydestä. Mutta tuossa ovat kuitenkin eräänlaiset madonluvut koneen todellisesta kapasiteetista.

Roottorikotelon kansi nousee ylös hydraulisesti. Näin hakkuriterille on esteetön pääsy, ja vaihto sujuu tukevasti sekä turvallisesti purkukuljettimella seisten. Ylöskiipeämistä varten koneessa on tukevat tikkaat ja nousukahvat.

Axtor-hakkuri saa kiitosta jo näin lyhyenkin käytön perusteella. Kone on kuulemma erittäin huoltoystävällinen. Lajiin liittyvä säännöllinen terien vaihto käy kivuttomasti ja turvallisesti. Roottorikotelon kansi nousee ylös hydraulisesti ja koneen ”kitaan” kiipeämistä varten on laitteen reunalla tukevat tikkaat kunnon tartuntakahvoineen. Näin terien vaihto onnistuu tukevasti roottorin edessä seisten. Tilaa on, eikä hommaa tarvitse tehdä kyyristellen tai kurotellen.

Sopivan kokoinen

Kuusrainen perustelee hankintaa hakkurin näppärällä koolla. Siirto on helppoa sekä käyttö- ja siirtokuntoon laittaminen käy nopeasti. Tapahtuma ei vaadi käyttäjältä fyysisiä ponnisteluja, vaan kaikki hoituu hydraulisesti. Purkukuljetin taittuu koneen päälle lyhentäen näin kokoonpanoa merkittävästi kuljetuksen ajaksi. Pitkä syöttökaukalo (yli 4 m) tehostaa pitkän tavaran käsittelyä. Tosin EMK:lla on jo pohdittu syöttökaukalon pidentämistä edelleen. Se vähentäisi pitkän tavaran tippumista ”syliin”. Metsätähteiden käsittelyä helpottaa osaltaan mahdollisuus nostaa syöttökaukalon lippaa ylös, jolloin syötettävä tavara pysyy paremmin kaukalossa.

Kuusrainen on myös pannut merkille uuden koneen polttoainetaloudellisuuden. Siitä on jo todisteita muutaman viikon käytön perusteella.

Laikka laulaa ja lastu lentää.

Rahoituspalvelua hyödyntäen

EMK:n uusin hankinta on toteutettu Suomen Kalustoratkaisut Oy:n rahoituksella. Tämä Axtor 6210 on jo toinen hakkuri, jonka hankinta tehtiin edellä mainittua rahoituspalvelua hyödyntäen. Santeri Kuusraisen mukaan Suomen Kalustoratkaisut on etenkin nuoren yrittäjän asialla. Kalustomäärän kasvattaminen tyhjästä lähdettäessä on aina haastava yhtälö. Monesti toimintaa käynnistellään käytetyillä koneilla, joissa usein piilee riskejä, ja joiden ylläpito vaatii oman, joskus kalliinkin, osansa. Ulkopuolisen rahoituksen avulla toiminnan käynnistäminen helpottuu ja muutoinkin kulujen seuranta on paremmin hallinnassa. Näin uusi ja yhtä lailla vanhempikin yrittäjä pääsee käsiksi tuoreeseen kalustoon, jolloin työn tuottavuus on pitkässä juoksussa vakaampaa ja tarkemmin ennustettavissa.

Kuusrainen sanoo tämänkin koneen rahoitusneuvotteluiden sujuneen kivuttomasti. Keskustelua käytiin avoimessa hengessä, eivätkä matkalla tapahtuneet muutoksetkaan estäneet hyvään lopputulokseen pääsyä. Kuusrainen arvostaa saamaansa henkilökohtaista palvelua, jota oli ja on tarjolla myös virka-ajan ulkopuolella.

Asiakkaan ehdoilla

Tuomas Järvelä Suomen Kalustoratkaisut Oy:stä listaa yrityksensä asiakkaiksi maarakennus-, maansiirto- ja kuljetusalan sekä teollisuuden. Hän myös korostaa jokaisen asiakkaan olevan heillä ”spesiaali” ja asiakkaita palvellaan henkilökohtaisesti sekä pitkäjänteisesti.

”Me toimimme asiakkaan ehdoilla ja tarjoamme rahoitusratkaisuja, joilla on kasvot”, sanoo Tuomas Järvelä lopuksi.Lue seuraavaksi