Uutiset

Työkoneet

Komptech Axtor Tupala-Yhtymän hakemestarina

Lammilainen Tupala-Yhtymä Oy teki keväällä uuden aluevaltauksen ja aloitti haketuotannon Tuuloksessa. Kunnallisista jätelaitoksista ja kierrätyskeskuksista saatava kyllästetty puu muuttuu Tuuloksessa tehokkaan prosessin kautta Saksaan laivattavaksi hakkeeksi. Raaka työ vaatii huippuluokan konekannan, ja Tupala hankkikin keväällä Vimelco Oy:ltä Komptech Axtor 4510 -hakkurimurskaimen vastaamaan kestopuun käsittelyn vaativaan tasoon.

Tupala-Yhtymä on esimerkki yrittäjähengen ja ahkeruuden tuloksista, sillä veljekset Jukka ja Antti-Jussi Tupala ovat kasvattaneet maatalousyhtymästä maa-, infra- ja ympäristörakentamisen, murskauksen sekä purku- ja pohjatöiden vankan huippuosaajan. Yritys työllistää alihankkijoineen noin 50 henkilöä ja työn laadusta kertovat sopimukset esimerkiksi Fortumin, Lassila & Tikanojan sekä Demolite Oy:n kanssa. Tupalan 20 kaivukoneen sekä 15 dumpperin ja pyöräkuormaajan sekä muun kaluston laatuun on aina panostettu, ja keväällä riviin hankittu Komptech Axtor täydentääkin onnistuneesti yrityksen konekantaa.

Koekäytöstä kauppoihin

Haketoiminnan alkaessa Tupalalla harkittiin tarkoin hakkurin ominaisuuksia sekä hankinta- ja käyttökustannuksia.

Antti-Jussi Tupala on hyvin tyytyväinen Komptech Axtorin suoriutumiseen vaativissa työtehtävissä Tuuloksessa. Tarkka siirrettävyys, luotettavuus ja työn tehokkuus aikaansaavat laadukkaan lopputuotteen vaativille asiakkaille.

”Kiinnostuimme Kompech Axtorista ja saimmekin koneen Vimelcolta nopealla aikataululla koekäyttöön Tuulokseen. Hakkurin ominaisuudet vakuuttivat nopeasti ja kun myös hinta-laatusuhde miellytti, oli ostopäätös helppo tehdä. Axtor on toiminut lähinnä linjassa Tana-murskaimen kanssa ja on suoriutunut urakoistaan kiitettävin arvosanoin”, kertoo Antti-Jussi Tupala.

”Axtor on kokoluokaltaan meille sopiva ja sen teho riittää tehtäviimme. Saimme säädöt Vimelcon avulla nopeasti kohdalleen, ja henkilökuntamme on kiitellyt hakkurin kaukosäätimen selkeyttä. Työmme laadusta johtuen teimme myös tiettyjä viilauksia koneeseen ja lisäsimme vasarateriin kovarautaiset kynnet. Tämä on osoittautunut hyväksi ideaksi ja tuo kestävyyttä terille sekä varmistaa lopputuotteen laatua, korostaa Tupala.”

Taloudellinen ja turvallinen

”Työntekijämme ovat tyytyväisiä myös Axtorin tarkkaan siirreltävyyteen sekä syöttösuppilon yli neljän metrin pituuteen, joka auttaa pitkien tolppien käsittelyssä. Olemme harkinneet lisälaitojen asentamista, mutta seuraamme vielä tilannetta ja kuuntelemme käyttäjien kokemuksia. Käyttötunteja Axtorilla on nyt takanaan noin 800 ja huoltojen puolesta on selvitty lähinnä kulutusosien vaihdoilla. Seuraamme myös konekantamme polttoainekulutusta tarkoin, ja työn rankkuus huomioon ottaen Axtor saa siitäkin puhtaat paperit.”

Kyllästettyjen tolppien käsittely vaatii teriltä paljon, ja Axtorin osien laadukkuus vastaa rankan urakoinnin vaatimuksiin.

”Hyvä piirre Axtorissa on myös osien vaihdon helppous, sillä toimenpiteisiin ei tarvitse konetta paljoa purkaa ja vaihdot on helppo suorittaa kenttäolosuhteissa. Tärkeä ominaisuus on myös turvamekanismien runsaus, sillä käsittelemämme puuaines sisältää usein ylimääräistäkin materiaalia, mutta magneettien avulla suuremmilta kolauksilta on vältytty”, Tupala lisää.

Vimelco palvelee

Haketusketjussa jokaisen koneen luotettavuus pitää olla huippuluokkaa, ja ylimääräisiin katkoksiin ei ole varaa. Tupala osaakin arvostaa Vimelcon yksilöllistä palvelua, jossa asiakkaan tilanne otetaan tarkoin huomioon.

”Vimelcon Lauri Rahikainen ja Sisko Koskinen ovat hoitaneet koekäytöstä jälkimarkkinointipalveluihin kaiken aktiivisella asenteella, ja neuvoja on saatu yhdellä puhelinsoitolla. Tarvittaessa tietoa on saatu suoraan Itävallan tehtaalta ja kysymyksiin on vastailtu vauhdilla. Hieman mietittävää ovat aiheuttaneet alkuperäisten kulutusosien korkeahkot hinnat, mutta Vimelcolla on luvattu myös selvittää tähän kustannustehokkaimpia ratkaisuja. Kaiken kaikkiaan Axtor on vastannut tarpeisiimme hyvin ja merkki on vahvoilla jo seuraajaa, ehkä hieman isompaa ja tela-alustaista hakkuria mietittäessä”, jatkaa Tupala.

Tupala kasvuvauhdissa

Tupala-Yhtymä on historiansa ajan panostanut monipuolisiin palveluihin, mikä on nykyisessä taloudellisissa turbulensseissa osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi.

Komptech Axtor 4510 urakoi Tupala-Yhtymälle Tuuloksessa. Vimelcolta on saatavilla myös 585 hevosvoiman tehoinen Axtor 6210 vaikka heti toimitukseen.

”Monen tukijalan strategialla myös kulunut vuosi on ollut meille positiivinen, ja ensi vuodenkin tilauskannat näyttävät lupaavilta. Selvää kasvusuuntausta on esimerkiksi kierrätysalalla ja muutenkin urakoiden hintataso on onneksi säilynyt kohtuullisen järkevällä tasolla. Panostamme jatkossa esimerkiksi teollisuuden sivuvirtojen hyödyntämiseen, ja olemmekin tänä vuonna perustaneet yhteistyökumppaniemme kanssa uuden Re-Star Oy:n, jolla on Kouvolassa oma kenttä tähän tarkoitukseen. Ainahan sitä jotain uutta täytyy keksiä”, päättää Tupala.

Lue seuraavaksi