Uutiset

Työkoneet

Täydennystä Takeuchi-laivastoon – Länsi-Suomen Verkkopalvelut Oy

Kauhajokelainen Länsi-Suomen Verkkopalvelut Oy osallistuu vahvasti maamme data- ja sähköverkon rakennustöihin. Yritys tekee kaapelihommia kaivutöinä. Kaivavasta kalustosta suurin osa on Takeuchi-merkkisiä koneita. Uusin pyöräalustainen ja taittopuominen Takeuchi TB395W -kaivukone saatiin työmaalle heinäkuun lopulla. Kävimme katsastamassa Nokian nurkilla, miten työ uudella koneella sujuu. Ja sehän sujui.

Länsi-Suomen Verkkopalvelut on perustettu vuonna 2011. Perustaja Toni Eeva aloitti televerkkojen rakennustyöt lajille tyypilliseen tapaan yhden miehen yrityksenä. Nyt yrityksellä on henkilökuntaa 35 henkeä sisältäen konekuljettajat sekä teleasentajat. Länsi-Suomen Verkkopalvelut tarjoaa kokonaisvaltaista teleurakointia, jossa kaivutöiden ohella hoidetaan myös teleasennukset valokuituhitsaukset mukaan lukien.

Kauhajokelainen Länsi-Suomen Verkkopalvelut Oy vastaanotti heinäkuun lopulla uuden Takeuchi TB395W -kaivukoneen. Malli on uusi myös Takeuchin tarjonnassa. Tässä ollaan valokuituhommissa Sorvan kylään johtavan tien varrella Nokialla. Koneen puikoissa Juha-Matti Koivuniemi.

Kalustopäällikkö Jani Rintaluoma sanoo kaivuun käsittävän niin sähkö- ja telekaapeleiden kaivuut, mutta myös jossain määrin vesijohtojen kaivuuta. Sähkö- ja vesijohtotöitä tehdään yleensä datakaapeloinnin yhteydessä. Pääpaino on kuitenkin tällä hetkellä valokuituverkon rakennustöissä. Siinä riittääkin vielä paljon tekemistä. Nimittäin vahvistamaton lähde kertoi vajaa vuosi sitten, että Ruotsissa oli tuolloin jo noin 90 prosenttia kodeista valokuituverkon piirissä. Meillä vastaava luku oli 40 prosenttia.

Länsi-Suomen Verkkopalvelut operoi koko Suomen alueella tehden valokaapeleiden runkolinjojen vetoja sekä tilaajakaivuuta eli sitä tupakarvan vetoa asiakkaan osoittamaan paikkaan tontilla. Toimeksiantajina ovat yleensä paikalliset teleyhtiöt. Nyt käynnissä on Lounean kuitutyömaa Sorvan kylään johtavan tien reunassa Nokialla. Tienvarren asutusalue saa näin kohta vauhtia ja vakautta internetiin.

Jani Rintaluoma vierellään talon uusin Takeuchi. Koneeseen valittiin 600 millimetriä leveät renkaat paripyörien sijaan. Meno niillä on kuulemma tasaisen mukavaa 30 km/h:n huippunopeudessakin. Lokasuojat on mitoitettu renkaiden mukaan. Koneeseen saa lisävarusteena nelipyöräohjauksen.

Rintaluoma sanoo heidän toteuttavan valokuitutyöt lähinnä kaivumenetelmällä puhallustavan eli kuidun puhalluksen suojaputkeen jäädessä vähemmälle. Kaivutöitä tehdään yleensä huhtikuusta joulukuuhun eli routa-aikana ei kaiveta. Tuolloin kaikki koneet käyvät huollossa Kauhajoen varikolla. Ympäri Suomea sijaitsevilla työmailla Länsi-Suomen Verkkopalvelut pyrkii hyödyntämään pieniä paikallisia toimijoita esimerkiksi sora- ja mursketoimituksissa sekä muissa palveluissa. Töitä on tällä hetkellä sen verran mukavasti kalenterissa, että lisäkoneiden hankintakin pyörii usein Rintaluoman päässä.

Taittopuomi on osoittautunut suosituksi vaihtoehdoksi TB395W:hen. Koneen saa toki myös yksiosaisella puomilla. Taittopuomilla ulottuvuutta on tarjolla 7,67 metriä ja kaivusyvyyttä 4,1 metriä.

Aika monta Takeuchia

Rintaluoma laskeskelee heillä olevan tällä hetkellä yhteensä yhdeksän Takeuchi-kaivukonetta, joista kuusi on tela-alustaista ja loput pyöräalustaisia.

”Kaivukoneiden kokonaismäärä on 15 kappaletta painohaarukan ollessa 1,5–25 tonnia, joten reilusti yli puolet on Takeucheja. Muista merkeistä Volvoja on eniten”, lataa kalustopäällikkö Rintaluoma. Muuta konekantaa edustavat traktorit, pienkuormaaja ja kuljetuslavetit.

Ensimmäinen Takeuchi tuli käytettynä taloon vuonna 2012. Se oli tela-alustainen TB175 (7,2 t/43,5 kW) vuosimalliltaan 2008. Mittarissa oli tuolloin noin 3 000 käyttötuntia.

”Nyt koneessa on jo 17 000 tuntia, ja kuokkiminen sen kun jatkuu”, toteaa Rintaluoma. Hyvät kokemukset tästä vaihtokoneena hankitusta laitteesta rohkaisivat Takeuchien lisähankintaan. Ensimmäistä lukuun ottamatta kaikki Takeuchit ovat tulleet taloon uusina Honka Trading Oy:n Antti Forman myyminä.

Konehuoneen ja sivutilan luukut ovat suuria ja ne aukeavat reilusti. Moniin huoltokohteisiin yltää maan tasalla seisten.

”Antin kanssa on kauppaa väännetty jo pitkään. Asiointi on helppoa ja toimintatavat ovat tulleet näin vuosien mittaan tutuksi. Honka Tradingin jälkimarkkinoinnille pitää kyllä antaa kiitokset hyvästä palvelusta. Aina on saatu nopeasti apua, silloin harvoin kun sitä on tarvittu”, sanoo Rintaluoma.

Länsi-Suomen Verkkopalveluiden kaikissa kaivukoneissa on kallistuva kauhanpyörittäjä Engconin ollessa eniten edustettuna. Työlaitevalikoima koneissa kattaa erilaisia kauhoja, kaapeliauroja ja harjoja. Ne riittävät Rintaluoman mukaan hyvin kaapelitöissä. Harjoilla viimeistellään työn jälki. Talon pienin Takeuchi on tela-alustainen TB225 (2,3 t/14,6 kW) ja suurin juuri laivueeseen saatu TB395W (10,6 t/85 kW).

Takeuchi TB395W

Konemerkin valinta taas uutta konetta hankittaessa oli Rintaluoman mukaan helppo aikaisempien hyvien kokemusten johdosta. Heinäkuun lopulla luovutettu kone on varustettu niin sanotusti kaikilla herkuilla eli polttoainetoimisella lisälämmittimellä, keskusvoitelujärjestelmällä, puskulevyllä, tukijaloilla, vetopisteellä ja kamerajärjestelmällä. Renkaiksi valittiin paripyörien sijaan BKT:n 600 millimetriä leveät, traktorikuvioiset kumit (600/40-22.5). Niillä pärjää kuulemma pehmeällä alustalla paripyöriä paremmin, eikä paripyörien väliin jäävät kivet aiheuta näin ongelmia.

Ohjaamossa 8-tuumaisen kosketusnäytön ohella paljon toimintoja hallitaan edelleen perinteisillä painonapeilla ja rullakytkimillä. Joystickit ovat pullollaan toimintoja, muun muassa lisähydrauliikkojen käyttöä varten.

Lokasuojatkin on modifioitu leveiden renkaiden mukaan. Taittopuomi helpottaa työskentelyä ahtaissa paikoissa. TB395W:n saa myös yksiosaisella puomilla, mutta valtaosa toimitetuista koneista on Antti Forman mukaan taittopuomisia. Siirtonopeutta kone polkee parhaimmillaan lähes 30 kilometriä tunnissa (29,1 km/h), joten taajama-alueilla on monesti helpompi siirtyä omin pyörin kuin ruveta lastaamaan konetta lavetin kyytiin. Kokemuksien mukaan kone on hyvin vakaa siirtoajossa. Huoltotöitä helpottavat reilusti aukeavat luukut. Pitkä mies yltää useimpiin huoltokohteisiin tukevasti maassa seisten.

Kone varusteltiin täyteen iskuunsa työlaitteita myöden Honka Tradingillä Honkajoella, josta se sitten toimitettiin suoraan tositoimiin työmaalle. Rintaluoman mukaan uusi kone on tuttua Takeuchia. Suuria mullistuksia ei ohjaamoon ole tehty, eikä ole ollut tarvettakaan. Muutoinkin toiminnot ovat linjassa merkin tarjontaan. Pienen pyynnön mies kuitenkin heittää Japanin suuntaan, ”Pieni tehon lisäys ei olisi pahitteeksi. Näillä isommilla raameilla se ei menisi hukkaan, päinvastoin”.


Kuituasentaja Jani ”Hissu” Hietalahti tässä valmistelemassa kuitukaapelinippua piilottamista varten. Toimenpidettä varten suunniteltu kaapelikärry helpottaa operointia.
Kauhat kulkevat kätevästi mukana puskulevyyn tehdyissä kiinnikkeissä.


Lue seuraavaksi