Uutiset

Työkoneet

Takeuchi TB370 – minikaivukone Stage V -luokkaan

Takeuchin uusi TB370-kaivukone täyttää merkin pienoisen aukon 6- ja 9-tonnisten mallien välillä asettuen juuri ja juuri minikaivukoneiden luokkaan 6,7 tonnin omapainollaan. Moottori on päivittynyt Stage V -päästöluokkaan ja koneeseen on paketoitu runsas kattaus käytännöllisiä toimintoja sekä varusteita. Mittariston virkaa hoitaa nyt uusi kahdeksantuumainen värillinen sekä käännettävä kosketusnäyttö. Siihen saadaan myös koneessa olevan lintuperspektiivisen kamerajärjestelmän kuvaa.

Takeuchi TB370 täyttää Stage V -päästönormit. Lisähydrauliikkaa on reilusti tarjolla jo vakiona. Puskulevyn kellunta helpottaa tasaushommia.

Takeuchi TB370 (6,7 t/42,4 kW) on merkin ensimmäinen Stage V -päästöluokan normit täyttävä kaivukone. Moottorina on Kubotan nelisylinterinen V2607-CR-TE5B-diesel. Päästöjä hallitaan dieselpartikkelisuodattimen (DPF) avulla. Ureasyöttöä ei tarvita. Moottorissa on automaattinen sammutustoiminto tietyn tyhjäkäyntijakson jälkeen sekä niin ikään automaattinen tyhjäkäynnille kierrokset pudottava toiminto, jos mitään toimintoja ei käytetä hetkeen. Näiden on todettu yleisestikin alentavan runsaasti polttoaineenkulutusta ja käyttötunteja. Kone on varustettu myös erillisellä hätäpysäytyskytkimellä, johon yltää ulkoakin käsin. Kytkin itsessään on ohjaamossa, sisäännousun yhteydessä.

Koneen oikealla sivulla on pieni lukittava luukku, jonka takana on sisäänkelautuva tankkausletku. Pituutta letkulla on kolme metriä. Koneen kaikki luukut ja ohjaamon ovi lukitaan yhdellä avaimella.


Moottori on koneen takana poikittain. Huoltokohteisiin pääsy on helppoa suuren avattavan konepeiton myötä. Myös koneen oikeanpuoleinen luukku on suuri ja se aukeaa reilusti ylös. Sen alta paljastuu muovinen polttoainesäiliö (110 l) täyttökorkkeineen sekä muita nestesäiliöitä, myös hydrauliikkaöljysäiliö, niin ikään täyttöineen ja suodattimineen. Kannen alle on sijoitettu myös rasvapuristin tukevaan pidikkeeseen. Näin se pysyy lämpimänä talvellakin viereisen moottorin lämmöstä.

Oikealla sivulla on myös pieni erillinen luukku, jonka takana on itsestään takaisinkelautuva tankkausletku. Letkun pituus on kolme metriä ja sen päässä on verkkosiivilä. Sähköisen polttoainepumpun kytkin on samaisen luukun takana. Koneen kaikkien luukkujen sekä ohjaamon oven lukitus ovat avattavissa yhdellä samalla avaimella, joka helpottaa arkirutiineja.

Kipattava hytti

Ohjaamon alla olevan hydrauliikkalohkon ja siihen liittyvien letkujen huolto onnistuu todella helposti eteenpäin kipattavan ohjaamon ansiosta. Etureunastaan saranoitu hytti kallistuu 35 astetta eteenpäin mahdollistaen näin erittäin helpon pääsyn hytin alla oleviin kohteisiin, kuten myös moottorin hytin puoleiselle sivulle. Ohjaamon kallistamista varten pitää takaikkunan juuresta avata kaksi reilun kokoista pulttia. Sen jälkeen hytti kipataan eteenpäin lihasvoimin. Järeä lukitussalpa pitää ohjaamon turvallisesti ylhäällä huoltotoimenpiteiden ajan.


Kuljettajan näkymiä hallitsee kahdeksantuumainen kosketusnäyttö, joka voidaan kääntää vaaka- tai pystyasentoon. Perinteisiä kytkimiä on vielä jäljellä yleisimmin käytetyille toiminnoille. Käsinojan vieressä olevalla rullakytkimellä pystyy käyttämään myös joitakin kosketusnäytön toimintoja.
Hätäpysäytyskytkimeen yltää helposti myös ulkoa.

Kuljettajan istuin on nyt ilmajousitettu ja siinä on lämmitys. Kesähelteiden lieventämiseksi hytissä on automaattinen ilmastointilaite. Käsinojien asennon säätö onnistuu ilman työkaluja. Mittaristo ja monia koneen asetuksia sekä toimintoja (radio, ilmastointi, kameran kuva jne.) on nyt koottu yhteen pakettiin eli kahdeksantuumaiseen kosketusnäyttöön. Suorakulmainen näyttö on käännettävissä vaaka- tai pystysuoraan asentoon. Näytön kosketuspainikkeet ovat suurelta osin reilun kokoisia, jolloin käyttö nopeutuu. Kaikkia koneen toimintoja ei ole väkisin ”ympätty” kosketusnäyttöön, vaan perinteisiä kytkimiä on jäljellä yleisimmin käytetyissä toiminnoissa. Myös joitakin kosketusnäytön toimintoja pystyy hallitsemaan oikean käden läheisyydessä olevalla rullakytkimellä. Koneessa on jo vakiona Takeuchin kalustonhallintajärjestelmä (TFM), joka lähettää laitteesta paikka- ja käyttötietoa työnjohdolle.

Ohjaamo voidaan kipata manuaalisesti 35 astetta eteenpäin. Näin hytin alla oleviin kohteisiin on esteetön pääsy.

Hydrauliikkaa riittää

TB370:ssä on vakiona kolme lisähydrauliikkaa, joita kaikkia hallitaan omalla erillisellä rullalla (proportionaalinen ohjaus). Se mahdollistaa esimerkiksi ”sähköttömän” kallistuvan kauhanpyörittäjän käytön, koska toiminnot saadaan suoraan peruskoneesta ilman puomin päähän sijoitettavaa elektroniikkaa. Lisähydrauliikkojen asetuksia pystyy tallentamaan kolmelle eri kuljettajalle. Asetuksia voidaan tallentaa pikavalintoihin erilaisia tarpeita ja työlaitteita varten.


Nestesäiliöt ovat koneen oikeanpuoleisen luukun alla. Se aukeaa reilusti toimenpiteitä varten. Luukun alta löytyy myös rasvapuristin tukevaan telineeseen sijoitettuna.

Monenlaista tarpeellista

Takeuchi on varustellut uuden mallin jo lähtökohtaisesti sellaiseksi, että tavanomaisissa hommissa pärjää hyvin ilman lisävarustelistan selaamista. Koneen kaikki työvalot ovat ledejä, myös sivuvalo. Tyvitaitto ja puskulevyn kellunta ovat vakiona. Kone on saatavana niin kumi- kuin metallitelaisena ja mono- tai kaksiosaisella puomilla. Monopuomiksi on tarjolla kahta pituutta, 1 700 tai 1 900 millimetrinen. Puomin toiminnot on varustettu lukkoventtiilillä. Monopuomisen ulottuvuus on 6 690, kaivusyvyys 4 085 ja tyhjennyskorkeus 4 545 millimetriä. Kuljetusmitat ovat; pituus 5 930, leveys 2 100 ja korkeus 2 535 millimetriä.

Moottori on takana poikittain. Luukku aukeaa reilusti helpottaen huoltohommia.

Kesäkuun lopulla maahan oli saatu jo pari tällaista uutta Takeuchin Stage V -konetta. Sellainen tullaan näkemään myös alkusyksyn Metko-messuilla Jämsänkoskella. Takeuchit tuo maahan ja jälleenmyy Honkatrading Honkajoella.Tyvitaitto löytyy, kuten myös puskulevyn kellunta.
Nykyajan kaivukoneetkin varustellaan jo kamerajärjestelmällä. Tässä sivukamera.
Lue seuraavaksi