Uutiset

Työkoneet

Takaselle uusi laahakaivukone

Uuden laahakaivukoneen saapuminen Suomeen on melkoisen harvinainen tapahtuma. Toki laahakoneita Suomessa käytössä on, mutta kalusto on melko iäkästä. Vuonna 1970 perustettu Kuljetusliike Martti Takanen Ky urakoi Pohjanmaan ratahankkeessa välillä Kokkola-Ylivieska ja toimittaa ratasepeliä ja muita kiviaineksia  vuonna 2017 valmistuvalle kaksoisraide-osuudelle. Uudella, rapiat 200 tonnia painavalla Liebherr HS 895-laahakaivukoneella nostetaan nyt soraa veden alta Kannuksen Perälahdessa.

”Kun loppuvuonna pitää saada nostettua yli 0,5 miljoonaa tonnia  tonnia soraa veden alta eri hankkeisiin, niin ainoaksi vaihtoehdoksi jäi ostaa oma laahakaivukone. Meille nostoa tehnyt urakoitsija ei ollut halukas sijoittamaan kapasiteetin kasvattamiseen, joten vuosien harkinnan jälkeen tämä iso työmaa sinetöi asian ja mahdollisti hankinnan. Nyt loppuvuonna tulemme kaivamaan kahdessa tuurissa kiivaalla tahdilla. Tehdas mitoitti meille koneen nostotarpeemme mukaan  ja siinä päädyttiin malliston tehokkaimpaan.  Uskomme pääsevämme tavoitteeseen”, aloittaa toimitusjohtaja Juha Takanen.

Baumassa tosin esiteltiin Takasenkin konetta vielä suurempi laahakaivukone, mallimerkinnältään HS8300.

”Nyt alussa koneessa on puomia  35 metriä, jolloin laahakauhan koko on kuusi kuutiometriä. Kun tällä puomivarustuksella on päästy maksimi kaivusyvyyteen, joka on noin puolet puomin pituudesta, asennetaan jatko-osat. Sen jälkeen puomi on noin 50 metriä ja soran ottosyvyyskin jo yli 20 metriä. Kauha tosin pienenee täydellä puomilla 4,5 kuutiometriin. Pystymme hyödyntämään maan alla olevat soravarat tehokkaasti. Täällä mittaukset ovat osoittaneet sorapatjan paksuudeksi 14-18 metriä. Nyt on päästy vasta viiteen metriin”, tietää Takanen.

HS 895:n MAN V12-dieselmoottorin teho on 670 kilowattia. Telastona on B9HD, jonka lapun leveys on 1100 millimetriä. Päävinssin vetoteho on 35 tonnia ja siinä on kaksi nopeutta. Vaijerin paksuus on 36 millimetriä ja pituus on 120 metriä. Vetovinssi on 45 tonnin ja vaijerin paksuus on 42 millimetriä. Pituus on 65 metriä.

Nykyaikaisessa hallinassa on paljon koneen toimintoja suojaavaa ja kuljettajan työtä helpottavaa automatiikkaa. Kuljettaja hallitsee vinssien jarrutusta jalkapolkimilla, muutoin hallinta on kahdella joystickillä.

Laahakaivukoneen työskentely on mielenkiintoista nähtävää. Kauhan ”heitto” saa aikaan näyttävän molskahduksen. Konetta alkukokeiluissa kuljettanut Matias Niemikorpi piti laahakaivukoneen hallinnan oppimista tervetulleena vaihteluna pusku- ja kaivukoneen ajamiseen.

Oheisessa videossa Niemikorpi opettelee koneen hallintaa ensimmäisenä varsinaisena nostopäivänä.

Toimitusjohtaja Juha Takanen (vas.) ja Petri Dubb Liebherr Finlandin  myynnistä kertovat tehtaan toimittaneen koneen nopeasti, sillä elokuussa oli päästävä nostamaan soraa Kokkola-Ylivieska ratahankkeeseen, jonka kiviainestoimituksiin Takasella on sopimus.

Takasella on myös louhinta- ja murskaustoimintaa sekä kiviaineksen myyntiä kolmella eri alueella. Kaksi niistä sijaitsee Ylivieskassa ja yksi Kokkolassa. Ylivieskassa valmistetaan myös ratasepeliä käynnissä olevaan Ylivieska – Oulu ratahankkeeseen.

Ylivieskan murska-asemilla Takasen omilla koneilla hoidetaan lastaus, mutta murkauksen hoitavat aliurakoitsijat Rudus ja Pentti Hämeenaho Oy. Kokkolassa murskauskin tehdään omalla kalustolla.

”Kokkolassa saimme luvan tasoristeykselle pääradan ylittämiseen. Ajamme murskalta ratasepelit dumppereilla ratapohjalle eli autoja ei tarvita. Tämä helpottaa logistiikkaa siellä aika lailla”, kertoo Takanen (kuva).

Lue koko juttu Konepörssistä 8/2013 tai Lehtiluukusta.

Lue seuraavaksi