Uutiset

Työkoneet

Takanen MR pyörittää kotimaisella

Sieviläinen maarakennustalo Takanen MR Oy suosii kotimaisia lisälaitteita. Ensimmäiset Marttiini Metal Oy:n valmistamat kallistuvat liittimet tulivat taloon jo vuonna 2004. Myöhemmin kalusto täydentyi heti kauhanpyörittäjillä, kun Marttiini alkoi sellaisia valmistaa. Tänä päivänä Takasella on jo käytössä toistakymmentä Marttiinin keltaista kaivukoneen lisälaitetta. Niistä puolenkymmentä on irrotettavia kauhanpyörittäjiä.

Takanen MR Oy:ssä lähes vannotaan kauhanpyörittäjän irrottamisen nimeen. Reilun puolen tonnin painoista pyörittäjää (MR26) on turha pitää puomin päässä työssä, jossa sen tuomasta joustavuudesta ei ole etua. Puomin päässä pyörittäjään kohdistuu aina voimia ja se kuluu, hyödynnettiin sitä tai ei, joten irrottaminen säästää myös itse laitetta.

Unohtaa ei myöskään sovi reilun puolen tonnin massan heiluttelusta aiheutuvaa ylimääräistä polttoaineenkulutusta, jos pyöritykselle ei ole tarvetta. Pyörittäjä tuo painon ohella myös lisää ulottuvuutta, mutta vähentää kaivuvoimia. Joten töissä, joissa pyöritystä ei tarvita, saadaan kaivuvoimaakin näin enemmän käyttöön ilman pyörittäjää. Monissa lastaustöissäkään ei pyörittäjästä ole juuri hyötyä, pikemminkin haittaa juuri painon kasvun myötä.

Takanen MR Oy luottaa kotimaisiin lisälaitteisiin. Tässä tuoreimpaa hankintaa edustava Volvo EC250 EL -kaivukone varustettuna Marttiinin MT26-kauhankallistajalla ja irrotettavalla MR26-pyörittäjällä. Takasella suositaan irrotettavia pyörittäjiä. Arvokasta laitetta on turha heiluttaa puomin päässä, jos työrupeamassa ei ole tarvetta pyöritykselle.

Vikkelästi irti

OilQuick-sarjapikaliittimen myötä pyörittäjän irrotus kallistajasta onnistuu ohjaamosta poistumatta, ja etenkin ilman hermoja rassaavaa letkujumppaa. Hydrauliikkaletkujen pikaliittimien käsittely kun sujuu harvoin niin kuin Strömssössä. Marttiinin irrotettava pyörittäjä tuo oleellista helpotusta tähän hommaan, ja nopeuttaa osaltaan parhaiten kulloiseenkin työhön soveltuvan kallistaja-pyörittäjä-työlaite-paketin valjastamista.

Ylivieskalainen Tuomas Hyry on käskyttänyt kaivukonetta jo reilut kymmenen vuotta. Mies on erittäin tyytyväinen Marttiinin lisälaitteiden kestävyyteen. Monenmoista vääntöä niillä on tehty, eikä vielä ole päädytty kalliisiin remonttihommiin. Hyry käyttää kaivukonetta paljon rakennustyömailla sekä infra-rakennuskohteissa.

Takasen Volvo EC250EL -kaivukone (30 t/168 kW) tavattiin Haapajärvellä sähköasematyömaalla. Kone oli varustettu Marttiinin MT26-kauhankallistajalla ja irrotettavalla MR26-pyörittäjällä. Hydrauliikan kytkennät hoituvat OilQuick OQ70 -sarjapikaliittimen avulla. Kauhan kiinnikkeenä on S70. Pyörittäjän ja työlaitteen irrotukseen tarvittavan hydrauliikan lisäksi pyörittäjän läpi saadaan ajettua myös esimerkiksi iskuvasaran tai pulveroijan käytössä tarvittavaa hydrauliikkaa.
Ohjaamon puolella Marttiinin lisälaitteiden hallinta tapahtuu koneeseen asennetuilla Engconin kahvoilla. Niin pyöritys kuin lisähydrauliikan toiminnot ovat proportionaaliventtiilin takana.

Myös sähköjen läpivienti

Hydrauliikan lisäksi pyörittäjän läpi viedään sähköä sekä tuodaan informaatiota pyöritysanturilta koneohjausjärjestelmän käyttöön. Myös sähköliitännät hoituvat automaattisesti hydrauliikkaliitäntöjen tavoin ohjaamosta poistumatta. Nyt nähdyssä kokoonpanossa oli ensi kertaa myös pyöritysanturi. Se tuo konetta käskyttäneen Tuomas Hyryn mukaan tarkkuutta työtekoon, ja näin osaltaan nopeuttaa toimintaa. Hyryn mukaan Marttiinin lisälaitekokoonpano on vankkatekoinen. Teräsrakenteet ovat tukevia, joten niiden osalta ei ole murhetta. Hyry sanoo tehneensä Marttiinin kallistuvalla kauhanpyörittäjällä mitä moninaisimpia hommia, joskus hieman kestävyyden äärirajoillakin. Laiterikkoja ei kuitenkaan ole tullut, mikä osaltaan on lisännyt Hyryn uskoa Marttiinin laitteiden kestävyyteen.

Marttiinin MR26-pyörittäjä soveltuu käytettäväksi 18–26 tonnin painoisissa kaivukoneissa. OilQuickin hydraulisen sarjapikaliittimen avulla hydrauliikkalinjojen yhdistäminen tapahtuu työlaitteen mekaanisen kytkennän yhteydessä. Ja tässä uusimmassa hankinnassa onnistuu myös sähköjen automaattinen läpivienti työlaitteelle asti. Pyörittäjän pyöritysanturilta saadaan nyt ruokaa koneohjausjärjestelmään. Senkin liitännät hoituvat automaattisesti sähköliitäntöjen tavoin.

Monipuolinen työlaitevalikoima

Hyry sanoo käyttävänsä puomin päässä kauhojen lisäksi routapiikkiä, purkukouraa, trukkipiikkejä, maantiivistäjää ja joskus jopa vesakkoraivainta. Takasen muissa vastaavissa kokoonpanoissa käytetään irrotettavan pyörittäjän päässä myös iskuvasaraa ja pulveroijaa. Pihditkin puomin päähän saa, mutta sellaisia ei Hyryn koneessa ole. Noinkin monipuolisen työkaluvalikoiman kunnollinen hyödyntäminen ei kuitenkaan onnistuisi ilman hydraulista sarjapikaliitintä. Hyry kiittelee myös pyöritysanturin tuomaa käytön tarkkuutta. Koneohjausjärjestelmä saa näin reaaliaikaista tietoa kauhan kaikista asennoista.

Yhteistyötä

Takasen maarakennuspäällikkö Teemu Takanen sanoo Takanen MR Oy:n tehneen jo pitkään yhteistyötä Marttiini Metal Oy:n kanssa juuri kaivukoneiden lisälaitteiden osalta. Hän kertoo aina vain ilmoittaneensa tarpeensa Miika Marttiinille, ja paluupostissa on saatu juuri tarvitunlainen laite.

Suunnittelutyötäkin yritykset ovat tehneet yhdessä, jolloin myös muut koneurakoitsijat ovat päässeet hyötymään Takasen ideoista. Muutoinkin Teemu Takanen on tyytyväinen Marttiinin palveluun. Huolto toimii hyvin ja tuotteisiin tehdyt muutospyynnöt on aina huomioitu.
Takanen MR haluaa olla osaltaan tukemassa suomalaista laitevalmistusta. Siksi Marttiini pyörittää kauhoja Takasen isoissakin koneissa. Nyt nähtyyn Volvo EC250 EL:ään perustuvan yksikön lisäksi yrityksellä on muutama muukin samankokoinen kaivukone-pyörittäjäpaketti. Takasen suurin irrotettavalla pyörittäjällä varustettu kone on Cat 336 Next Gen (37,2 t/232 kW), jossa pyörittäjänä on Marttiinin malliston suurin, MR42. Se soveltuu käytettäväksi jopa 50 tonnin painoisessa kaivukoneessa. MR42:n omapaino on lähes tonnin, joten sen irrottaminen kannattaa, kun työrupeamassa ei tarvita pyöritystä. Polttoaineen säästöä tulee näin varmasti. Samassa suhteessa pienenevät myös hiilidioksidipäästöt.


18-26 tonnin kaivukoneisiin soveltuvan Marttiini-pyörittäjän malli on nykyisin MR26. Tässä saman tuotteen aikaisempi mallimerkintä.
Pyörittäjän puoleinen sähköliitäntä.
Puomin pään puoleinen sähköliitäntä.


Lue seuraavaksi