Uutiset

Työkoneet

Syntynyt Volvo-mieheksi – Juhani Johansson ansaituille eläkepäiville

Jos jo isoisä on Volvon työnjohtaja ja isä tekee koko työuransa Volvojen parissa, ovat kertoimet kolmannen polven edustajan ammattiurasta aika selkeitä. Juhani eli tuttavallisemmin Jussi Johansson vietti lapsuutensa Volvo-liikkeen yläkerrassa Kemijärvellä ja varsinainen Volvo-ura alkoi kypsässä viiden vuoden iässä osien kuriiritoimituksilla. Nyt 60 vuotta myöhemmin Jussi toteaa olevansa täysin palvellut Volvo-mies ja ansaituille eläkepäiville mies siirtyy Volvo CE Finlandin Pirkkalan toimipisteen palveluksesta.

Jussi Johanssonin lapsuuden asuinympäristö aikaansai Volvo-hengen imeytymisen vereen ja samassa talossa sijainnut huoltoasema mahdollisti Volvo-miesten värikkäiden tarinoiden sisäistämisen nuoren miehen tarkalla korvalla. Merkonomiopiskelujen jälkeen Jussi suuntasi vuonna 1988 Tampereelle, jossa hän aloitti opiskeluista hieman pitkäksi venähtäneen, edelleen jatkuvan välivuoden. Tieto miehen vahvasta Volvo-taustasta levisi myös Pirkanmaalle ja lyhyen traktorikaupan mutkan jälkeen mies aloitti Volvo-varaosamyynnin parissa vuonna 1989 ja ura on jatkunut saman merkin alla aina tähän päivään saakka.

Yritysten nimet vaihtuvat, Volvo ja Jussi pysyvät

Kuriiritehtävien lomassa Jussi ehti testata myös myytäviä tuotteita, kuten vuonna 1962 napattu kuva todistaa. Jussi kuvassa oikealla Volvo T350 Boxerin puikoissa ja mukana myös hyvä lapsuudenkaveri Hannu Ingerö, joka on joutunut tyytymään selvästi pienempään malliin.

Vuosikymmenten mittaan Jussi on vastaillut puhelimeen monen eri firman nimissä, vaikka edustus on pysynyt samana. ”Volvo-Autosta on siirrytty Pirkanmaan Autokeskuksen kautta Rolaciin ja Metsoon sekä Biliaan, kunnes on vakiinnuttu Volvo CE Finlandin lippujen alle. Itse työ on ollut valtavan monipuolista ja ilokseni olen saanut olla varaosamyynnin lisäksi olla mukana hyvin erilaisissa tehtävissä, kuten raportoinnissa sekä reklamaatioiden käsittelyssä”, kiittelee Johansson.

”Itse työssä tietotekniikan merkitys on luonnollisesti ollut mullistava ja palvelun nopeuden tärkeys on korostunut entisestään. Sosiaaliselle ja asiakkaita mielellään henkilökohtaisesti palvelevalle henkilölle lattialiikenteen selkeä väheneminen on tietysti ollut ikävää, mutta onneksi puhelin on edelleen näissä hommissa tärkeä työväline ja asiakkaiden kanssa saa vaihdettua kuulumisia myös työasioiden ulkopuolelta. Tämä on hyvin tärkeää vuosikymmenten pituisten ja usein myös monen sukupolven kattavien asiakassuhteiden parissa, ja voin rehellisesti sanoa tunnistavani monen asiakkaan mielialan jo ensimmäisistä sanoista”, kertoo Johansson.

Vuosikymmeniä kestänyt merkkiuskollinen työskentely kertoo, että Jussi löysi oman alansa jo nuorena, eikä ratkaisuja ole tarvinnut katua. ”Tulen varmasti kaipaamaan työtäni ja asiakaskuntaa, sillä niin paljon hyviä muistoja on työtehtävistä vuosien mittaan kertynyt. Totta kai ikäviäkin tapauksia on matkaan mahtunut, mutta reippaasti positiivisen puolella kaikkiaan ollaan. Pieni säälin aihe on maarakennusalan suurten persoonallisuuksien väheneminen, mutta onneksi aikamoisia väriläiskiä edelleenkin löytyy.”

Keinutuoli saa odottaa

Johansson siirtyy oloneuvokseksi helmikuussa, mutta aktiivinen mies ei jää lepäämään laakereilleen. ”On upeaa päästä hyväkuntoisena 65-vuotiaana eläkkeelle ja nauttimaan vapaammista aikatauluista. Olen jo vuosikymmeniä ollut suuri teatterin ystävä, ja näyttelijänä olen ollut mukana Tampereen Komediateatterinkin useissa suosituissa esityksissä. Arvelenkin aikaa riittävän enemmän nyt esimerkiksi kitaran soiton opiskeluun ja lisäksi aion pyhittää ensi kesän Kemijärvellä sijaitsevan kesämökin kunnostukseen sekä sukulaissuhteiden hoitamiseen.”

Yli 40 vuoden ura on luonnollisesti muuttanut myös Johanssonia. ”Asiakaspalvelutyö on antanut elämälleni hyviä suuntaviivoja ja esimerkiksi oma ihmistuntemukseni on varmasti kehittynyt. Psykologisen silmän merkitys onkin asioiden sujumisen kannalta oleellisen tärkeää. Rehellisyys on myös aina ollut tärkeää ja vaikka virheitäkin on tullut tietysti tehtyä, olen aina koittanut ne avoimesti tunnustaa. Sain jo aikanaan edellisiltä sukupolvilta hyviä elämänohjeita, ja niissä on korostunut kaikkien ihmisten tasa-arvoinen kohtelu ja ylenkatsomisen välttäminen. Nämä arvokkaat ohjeet ovat toimineet niin siviilissä kuin työelämässä, ja niiden noudattamisen ansiosta voin siirtyä eläkepäiville hyvillä mielin”, päättää Johansson.

Lue myös: Volvo CE mukaan Open-S-hankkeeseen

Lue seuraavaksi