Uutiset

Työkoneet

Suomen ensimmäinen SBM-iskupalkkimurskain Karjaalle

Vimelco Oy on toimittanut itävaltalaisvalmisteisen SBM-iskupalkkimurskaimen karjaalaiselle Ralf Jung Oy:lle. Laite on ensimmäinen Suomeen toimitettu SBM:n murskain. Karjaalla sitä on tarkoitus käyttää kierrätystoiminnassa sekä betonin ja asfaltin murskauksessa. Tämä nimenomainen, lähes 30 tonnin painoinen seula- ja kuljetinvarusteinen iskupalkkimurskain tullaan näkemään loppuviikon FinnMETKO-messuilla Vimelcon osastolla numero 77, pääportin kolmiossa.

Ralf Jung aloitti maarakennushommat 1980-luvun puolessa välissä Fordin traktorikaivurilla eli ”mehumaijalla”. Innoituksen koneurakoitsijaksi ryhtymiseksi hän sai työskennellessään pitkän tovin veljensä maarakennusyrityksessä. Yrittäjäuran alkuaikoina tuolloinen Karjaan puhelinyhtiö työllisti Ralfia koneineen. Ralf Jung on edelleen mukana kaivuhommissa nimeään kantavassa yrityksessä, mutta omien sanojensa mukaan enimmäkseen montun reunalla jonkun koneen ohjaimissa. Yrityksen luotsaamisesta vastaavat tänä päivänä Ralfin pojat Roger ja Robin Metsola.

Vimelco on toimittanut Ralf Jung Oy:lle Suomen ensimmäisen SBM-iskupalkkimurskaimen. Kuvan SBM Remax 200 nähdään loppuviikolla FinnMETKO-messuilla.

Maarakennusta ja nyt myös kierrätystä

Ralf Jung Oy työllistää reilut kymmenkunta henkeä, joista vajaa 10 on omaa väkeä. Maarakennus on edelleen yrityksen päätoimiala. Töitä tehdään Raaseporin alueella kunnille, yrityksille ja yksityisillekin asiakkaille. Roger Metsola määrittelee karkeasti toimialueeksi Hanko-Helsinki-Hyvinkää-kolmion. Toki pidemmällekin lähdetään tarpeen tullen.

Toimeksiantoja ovat katuinfran ja kunnallistekniikan rakentaminen, kaukolämpöverkoston maarakennustyöt, kuitu- ja sähköverkoston rakennus sekä talonpohjien maarakennustyöt niin omakotitaloille kuin liikerakennuksille. Myös pienimuotoisia purkuhommiakin tehdään. Uusimpana aluevaltauksena on kehitteillä kierrätys, jonka tiimoilta otsikon uusi iskupalkkimurskainkin hankittiin. Suunnitelmissa on aloittaa laitteella betonin ja asfaltin kierrätysmurskaus. Tela-alustan myötä laite on helposti siirrettävissä työmaille ympäri Raaseporin.

Yrityksellä on suuri piha-alue varikkohallin vieressä Karjaalla. Myös siellä on tarkoitus tulla käyttämään murskainta, kunhan ympäristölupa-asiat saadaan kuntoon.

Kaivukoneita, niin pyörä- kuin tela-alustaisia, on kymmenkunta painohaarukkaan 2–20 tonnia. Kumipyöräkalustoa edustaa sorakasettiyhdistelmä, pari vaihtolava-autoa, pari traktoria sekä Volvon ja Kramerin pyöräkuormaajat, jotka osallistuvat talvisin paljon lumihommiin. Uuden iskupalkkimurskaimen osalta Roger Metsola toteaa, että sen valinnassa oli ehdoton pykälä, laitetta on pystyttävä siirtämään itse. Sitä varten yrityksellä on lavettiperävaunu.

Roger Metsolan kädessä on murskaimen kauko-ohjain. Se on miehen mukaan kiitettävän pienikokoinen, eikä ole mitenkään tiellä kaivukoneen ohjaamossa.

SBM Remax 200 -iskupalkkimurskain

Remax 200 on SBM:n iskupalkkimalliston pienin jäsen vajaalla 25 tonnin omapainollaan. Ralf Jungin kokoonpanon paino on noin 28 tonnia seulan ja kuljettimien myötä. Roger Metsola sanoo miettineensä pitkään ja tehneensä paljon tutkimustyötä murskaimen hankinnassa. Hänen mukaansa SBM:n murskaimessa on paljon ominaisuuksia, joita ei muilta merkeiltä löydy samassa paketissa.

Laite on sähkökäyttöinen, joskin tarvittava sähkö synnytetään Cumminsin dieselmoottorilla. Se pyörittää 200 kilovolttiampeeria tuottavaa generaattoria. Murskainakseli, kuljettimet ja täryttimet pyörivät sähkömoottorin voimalla. Siirtoajoa varten on pieni hydrauliikkakoneikko, joka tuottaa hydrauliikkaa telaston ajomoottoreille.

Lisävarusteena on saatavana ”sähköpaketti”, jolloin polttomoottori voidaan ohittaa tai jättää kokonaan pois, ja murskain saadaan toimimaan verkkovirralla. Ralf Jungin murskain on polttomoottorikäyttöinen. Siitä huolimatta Roger Metsola sanoo koneen käyntiäänen olevan miellyttävän hiljainen. Osansa alhaiseen melutasoon on moottorin käyminen vakiokierroksilla. Järjestelmä säätää generaattorin tuottoa kuormituksen mukaan dieselin pyöriessä koko ajan samalla nopeudella. Se vaikuttaa myös polttoaineenkulutukseen, joka Rogerin mukaan on lyhyen oman kokemuksen perusteella varsin pieni.

”Polttoainetaloudellisuus oli yksi tärkeä ostoperuste”, sanoo Roger. ”Mainos sitä jo lupaili ja tottahan asia olikin.”

Purkupään magneetti nousee ylös hydraulisesti kauko-ohjaimella hallittuna. Ominaisuus vähentää tukoksista aiheutuvia katkoksia.

Tarkkaan mietitty kokoonpano

Murskainosan lisäksi Jungin kokoonpano sisältää purkupään irrotettavan seula- ja kuljetinosan. Se on ”paketti”, joka voidaan irrottaa kokonaisena murskaimesta. Irrotus on mahdollista suorittaa omin avuin eli toista konetta ei tarvita. Seula-/kuljetinpaketti pudotetaan omille jaloilleen murskainosassa olevien hydrauliikkasylinterien avulla. Tappien irrotuksen jälkeen seula-/kuljetinpaketti voidaan kuljettaa erikseen.

Purkupään magneetissa on hydraulinen nosto, joka hoituu kätevästi kauko-ohjaimen avulla. Kauko-ohjain itsessään on Rogerin mielestä hämmästyttävän pienikokoinen. Näin sen käsittely kaivukoneen ohjaamossa on helppoa. Vatsalaukkuasennossakaan se ei ole kaivettaessa tiellä.

Laitteessa on myös tuuliseula ja pölynsidontajärjestelmä, jotka nekin on asennettu purkupään irrotettavaan seulapakettiin.

Murskaimen osalta Roger mainitsee teräksisen tärykuljettimen, jonka päälle murskattu tuote putoaa, eikä suoraan kumiselle kuljettimelle. Tärinän vaikutuksesta tavara jatkaa matkaa eteenpäin kuljettimelle. Tämä ratkaisu on ehdoton betonin murskauksessa. Roottorista sinkoaa paljon pieniä rautoja, jotka muuten vaurioittaisivat nopeasti hihnakuljetinta.

Laitepaneelissa on 10 tuuman kosketusnäyttö asetuksien ja säätöjen tekoon. Järjestelmä puhuu suomea. Turvallisuutta lisää nerokas avainjärjestelmä, joka estää koneen käynnistämisen, jos menossa on huoltoja tai korjauksia.

Avoimet rakenteet

Konehuone on vuorattu paksulla äänieristeellä ja konetilan luukut ovat irrotettavat, jolloin moottoriin pääsee helposti käsiksi. Muutoinkin Roger kehuu rakenteiden avoimuutta. Näin eri huoltokohteisiin on helppo pääsy.

Syöttökaukalon mitat ovat 3,25×2,35 metriä. Syöttöaukon koko on 960×650 millimetriä ja aukon korkeutta voi hetkellisesti suurentaa kauko-ohjaimella, jotta satunnainen suurikokoinen syöte mahtuu läpi. Sekin oli Rogerin mieleen. Tärkeä ominaisuus on myös mahdollisuus siirtää konetta sen käydessä. Eli murskainroottoria ei tarvitse pysäyttää siirtoajon ajaksi, vaan se pyörii ja murskaakin tavaraa siirron aikana, jos syöttimellä vain riittää tavaraa. Se on Rogerin mielestä hyvin tärkeä ominaisuus esimerkiksi aumaa tehtäessä, kun aikaa vievät pysäytykset ja käynnistykset jäävät pois.

Laitteen helppo käyttö saa kiitosta Rogerilta. Kaikki käytönaikaiset toiminnot hoituvat kauko-ohjaimella. Asetuksia ja muita säätöjä varten koneen laitekotelossa on 10 tuuman kosketusnäyttö, joka puhuu suomea. Säätöjä on jonkun verran tehtäväksi, mutta niiden tekeminen on Rogerin mukaan erittäin helppoa. Ja kun säädöt ovat kohdallaan, riittää päivärutiiniksi käynnistäminen ja sammuttaminen. Säätöjen tekemistä ja vikojen etsintää harjoiteltiin yksi päivä, kun SBM:n tehtaan mies kävi antamassa käyttökoulutusta Karjaalla. Kouluttaja teki tahallisesti koneeseen häiriötiloja, joita piti sitten selvittää. Se oli Rogerin mielestä hyvää ja hyödyllistä oppia.

Roger lähtee luottavaisin mielin syksyyn. Töitä on mukavasti tarjolla. Uusi iskupalkkimurskain odottaa vielä ensimmäistä suurta työmaataan, mutta usko laitteen hyvään suorituskykyyn on jo saatu pienillä ”lämmittelytöillä”.Lue seuraavaksi