Uutiset

Työkoneet

Paketo Recycling parantaa muovin jatkojalostusastetta Ulsterin murskaimella

Tuusulan Kellokoskella toimiva Paketo Recycling Oy myy uusia sekä kierrättää käytettyjä IBC-kontteja ja tynnyreitä. Isojen muovisäiliöiden kierrätyksessä tehtiin ennen paljon käsityötä, kun niitä silputtiin käsin. Nyt homman hoitaa Vimelco Oy:n toimittama Ulster Shredder U-45LB -hidaskäyntinen leikkaava murskain. Sen myötä IBC-kontin koko sisäsäiliö menee nyt silputtuna uusiokäyttöön. Aikaisemmin iso osa siitä päätyi epäekologisesti polttoon. Kierrätys tuo myös taloudellista hyötyä.

Vuonna 2018 toimintansa aloittanut Paketo Recycling operoi IBC-konttien (intermediate bulk container) ja tynnyreiden, niin pelti- kuin muovitynnyreiden, kanssa monessa eri muodossa. Päällimmäisenä on tuotteiden myynti, niin uusien kuin käytettyjen. Yritys myös maahantuo erilaisia säiliötuotteita sekä kunnostaa niitä ja tekee isoille säiliöille määräaikaistarkastuksia. Saatavana on myös pestyjä säiliöitä niihin käyttötarkoituksiin, joihin pesty säiliö riittää. Kierrätetyssä IBC-kontissa on aina uusi sisäsäiliö käytetyn kehikon sisällä (POY-kontti). Näin se soveltuu vaativiinkin käyttökohteisiin niin kemian- kuin elintarviketeollisuuteen.

Paketo Recycling silppuaa kuution muovisäiliöitä puuhaketta hieman suuremmiksi suikaleiksi Vimelcon toimittamalla Ulsterin murskaimella. Kierrätettävä säiliö syötetään trukilla ylhäällä näkyvien roiskeverhojen läpi kitaan. Silppu valuu alla olevaan astiaan. Syntynyt rouhe menee muoviteollisuuteen uusiokäyttöä varten.

Kierrätyksessä IBC-kontin aikaisemman sisällön ja kunnon perusteella ratkaistaan jatkotoimenpiteet, joko pesuun tai murskaukseen. Säiliöiden jäämät otetaan talteen ja toimitetaan asianmukaisiin vastaanottopisteisiin, esimerkiksi vaaralliset aineet.

Pestävistä säiliöistä testataan venttiilit, kun taas murskattavista ne irrotetaan. Aikaisemmin säiliön vaippa leikattiin käsin pienemmiksi paloiksi. Nyt työn hoitaa uusi Ulster-murskain, joka rouhii muovisäiliön hieman puuhaketta suuremmiksi suikaleiksi. Syntynyt silppu myydään eteenpäin muoviteollisuuden uusioraaka-aineeksi. Kysyntää on Paketo Recyclingin toimitusjohtaja Tuomo Ketolan mukaan ulkomaita myöden. Rouhetta syntyy vuodessa noin 300 tonnia.

Vuodessa Paketo Recycling myy 60 000–70 000 IBC-konttia ja 5 000–10 000 tynnyriä uudet ja kierrätetyt yhteenlaskettuna. Myynti tapahtuu pääosin kotimaahan. Ketolan mukaan Paketo Recycling on markkinajohtaja Suomessa IBC-konttien osalta.
Tynnyrien pesulla ja kierrätyksellä alkanut toiminta työllistää nykyisin parikymmentä henkeä Tuusulassa.

Vimelcon Sisko Salonen ja Paketo Recyclingin Mikko Rajasaari katsastamassa uutta murskainta. Itse murskainakselit ovat Mikon pään korkeudella. Akseleita pyörittää kaksi 18,5 kilowatin sähkömoottoria.

Muovisäiliöt silpuksi

Kierrätys on iso osa Paketo Recyclingin toimintaa. Siihen liittyvä muovisäiliöiden silppuaminen on oleellinen vaihe kustannusten kurissapitämiseen. Nyt käyttöönotetun Ulsterin murskaimen avulla alle yksi prosenttia muovista menee enää hylkyyn eli tarkemmin polttoon. Kaikki muu pystytään toimittamaan uusiokäyttöön kustannustehokkaasti silppuna. Tavoitteena oli lisätä kierrätyksen jatkojalostusastetta, kun paljon tavaraa meni hylkyyn. Ja tavoitteeseen on Ketolan mukaan päästy. Siitä osoituksena juuri tuo alle yhden oleva hylkyprosentti.

Hidaskäyntinen leikkaava murskain

Vimelco toimitti Paketo Recyclingille tammikuussa räätälöidyn hidaskäyntisen leikkaavan murskaimen, jota myös rouhijaksi tai silppuriksi kutsutaan. Perustana on kaksitelainen Ulster Shredders U-45LB -murskain, joka varusteltiin tehtaalla Vimelcon suunnitelmien mukaisesti juuri Paketo Recyclingin tarpeiden mukaiseksi. U-45-murskaimen terät ovat karkaistua terästä ja ne ovat teroitettavissa sekä vaihdettavissa.

Hidaskäyntisyys tarkoittaa pyörimisnopeutta 25–30 kierrosta minuutissa. Telat pyörivät hieman eri nopeuksilla, mikä on tärkeä ominaisuus leikkaavuuden kannalta. U-45-murskain soveltuu muun muassa muovin, kartongin, paperin, vanerin, elektroniikkaromun, kankaan ja renkaiden murskaukseen sekä biojätteen esimurskaukseen. Paketo Recyclingillä laitteella silputaan pelkästään muovia.

Hidaskäyntisen leikkaavan murskaimen kita. Terät ovat karkaistua terästä ja ne ovat teroitettavissa tai vaihdettavissa. Akseleiden pyörimisnopeus on reilut 25 kierrosta minuutissa. Telat pyörivät hieman eri nopeudella, mikä on tärkeä ominaisuus hyvän leikkaavuuden kannalta.

Ulkotilaan sijoitettu murskain varustettiin asiakkaan toiveiden mukaisella syöttösuppilolla, joka mahdollistaa kokonaisten, tuhannen litran IBC-muovisäiliöiden syötön trukilla. Samoin murskaimelle tehtiin jalusta, jolloin syntyvä silppu valuu alla olevaan astiaan ja astia voidaan siirtää pois trukilla. Lisäksi Paketo Recyclingin murskain varustettiin pykälää suuremmilla sähkömoottoreilla. Teriä pyörittää nyt kaksi 18,5 kilowatin sähkömoottoria. Trukkikuski hoitaa yksin murskaimen operoinnin eli syötön ja silpun poiskuljettamisen. Rouhijalla reilut kymmenen IBC-säiliötä saadaan pakattua noin kuutiometrin tilaan. Rouhija tekee kahden vuoron työpäivää ja päivässä menee läpi 120–140 säiliötä.

Operatiivinen johtaja Mikko Rajasaari on tyytyväinen hankintaan. Laite on toiminut moitteettomasti ja tehnyt toivottua tulosta. Se on myös lähes huoltovapaa. Muutama rasvanippa vaatii voitelua, alennusvaihteen öljyt täytyy vaihtaa ja teräpakkoja täytyy kiristää määrävälein. Siinä huollot. Puhtaanapidon lisäksi laite ei juuri kaipaa muuta huolenpitoa. Rajasaari korostaa työturvallisuuden huomioimista. Työnteko sujuu näin joutuisasti ja riskittömästi. Laite on ollut vasta muutaman kuukauden käytössä, mutta Tuomo Ketola uskoo jo nyt laitteen tienaavan itsensä takaisin hyvinkin lyhyessä ajassa.

Lopputulos on muovisilppua. Reilut kymmenen IBC-säiliötä mahtuu silputtuna kuutiometrin astiaan. Päivässä murskain syö vajaat 150 säiliötä. Enemmänkin varmaan menisi, jos syöttö olisi jatkuvaa.

Ulster Shredders

Pohjoisirlantilainen Ulster Shredders on toiminut teollisuusmurskainten parissa jo 50 vuotta. Tällä hetkellä murskainmalleja on kolmisenkymmentä tehohaarukkaan 5–200 kilowattia. Kaikki mallit ovat räätälöitävissä asiakkaan tarpeiden mukaisesti niin murskaimen kuin oheislaitteiden osalta. Suomessa myydyin malli on juuri tässäkin jutussa esiintyvä U-45.

Vimelco Oy on edustanut Ulster Shredders -tuotteita Suomessa jo 25 vuotta. Lopuksi Vimelcon avainasiakaspäällikkö Sisko Salonen muistuttaa tehtaan nopeista toimitusajoista. Tälläkin hetkellä uusia murskaimia saa 3–4 kuukauden toimitusajalla.



Lue seuraavaksi