Uutiset

Työkoneet

Stadin Mörinät 2023 -tapahtumassa nähtyä – Movax Oy


Toimittajamme kiersivät kesäkuussa pääkaupunkiseudun ensimmäisessä Mörinät-tapahtumassa. Movax Oy ei tosin sijaitse ihan Stadissa, joten pieni koukkaus piti tehdä Hämeenlinnan Tölkkimäentielle.


Movax Oy piti koronaepidemian jälkeen vuonna 2021 avoimet ovat asiakkaille. Tuolloin väkeä kävi runsaasti paikalla ja tälle vuodelle oli suunniteltu uusi tapahtuma. Nyt se saatiin osumaan yksiin Stadin Mörinöiden kanssa.

Hämeenlinnasta on jo toimitettu 3 000 tuotetta asiakkaille yli 71 maahan. SG-malliston pontiniskijät ovat ne suosituimmat ja tunnetuimmat tuotteet, mutta valmistusohjelmassa on paljon muitakin erikoislaitteita. Stadin Mörinöillä esillä oli parikin uutuutta ja niitä esiteltiin työnäytöksissä tehtaan takapihalla.

MPL 300 modulaarinen paalujohde on nyt varustettu maston vibralla.

”Vibran avulla saamme aikaiseksi tehostetun pystysuuntaisen liikkeen ja etenkin nostokyky on suurempi. Nämä tuotteet räätälöidään yleensä täysin asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden mukaan riippuen siitä minkälaista työtä tehdään ja mitä työkaluja käytetään. Ohjausjärjestelmät näihinkin kehittyvät kovaa vauhtia”, kertoi tuotekehitysjohtaja Anssi Mäenpää.

Toinen mieleniintoinen uutuus oli SG-malliston järein pontiniskijämalli SG 80-VA, jonka peruskoneen painoluokka on 35 tonnia. Laite painaa 3 100-3 500 kilogrammaa. Sen avulla voidaan iskeä 400-1 200 millimetrin pontteja sekä putkipaaluja aina 1 220 millimetriin saakka.

”Tämä on nyt meidän kruunun jalokivemme. Siihen on tehty kaksi merkittävää isoa muutosta ja useita pienempiä. Ensinnäkin leukajärjestelmä on täysin uusittu. Enää ei tarvitse erotella sitä, onko tarvetta pontti- vai modulaarileuoille. Yhdellä ja samalla leukajärjestelmällä ja sopivilla sovitteilla molemmat työt ovat mahdollisia. Leukojen vaihto jää historiaan”, valisti Mäenpää.

Asiakas voi siis helposti päivittää laitteensa jäkikäteen vaikkapa ponttivarustuksesta putkivarustukseen.

Lasse Mannola (oik.) ja Anssi Mäenpää

”SG 80-VA on ensimmäinen muuttuvalla momentilla varustettu pontiniskijä. Kovassa maassa kaivukoneen teho voi hyytyä ja kierrokset pudota. Nyt laite haistelee kierroslukua ja säätää momenttia tilanteen mukaan. Työ tehostuu ja laite on armollisempi kaivukoneen hydrauliikalle”, jatkoi Mäenpää.

”Emme tee tuotteisiimme parannuksia huvin vuoksi, vaan yleensä asiakaspalautteen perusteella. Paras tuotekehityksen lähde ovat meidän ammattitaitoiset asiakkaamme. Paransimme esimerkiksi tässä uutuudessa kallistuskulman 45 asteeseen. Se tietää laajempaa työaluetta eli vähemmän peruskoneen siirtoja”, täydensi toimtusjohtaja Lasse Mannola.

Movax työllistää 55 henkilöä, joista puolet on tuotannossa ja toinen puoli koostuu toimihenkilöistä. Liikevaihto on noin 25 miljoonaa. Vaikka vientimaita on useita, on Suomikin edelleen tärkeä markkina-alue.

”Panostamme koko ajan tuotekehitykseen ja myös tuotantoa hiotaan koko ajan tehokkaammaksi. Viimeisin vaihe on ollut 5S-menetelmän käyttöönotto. Sen avulla tehostetaan toimintaa, parannetaan työtyytyväisyyttä sekä kohennetaan työturvallisuutta. Viime vuoden alussa laajensimme tuotantotiloja 1 000 neliömetrillä. Laajennus antaa mahdollisuuden koota tehokkaammin maksimissaan 25 metriä pitkiä mastojakin. Myös huolto sai laajemmat tilat käyttöönsä”, lopetti Mäenpää.


Lue seuraavaksi