Uutiset

Työkoneet

Liebherr ja Movax yhteen sopii – ja entistä paremmin

Lopen Maa- ja Vesirakenne Oy sai syyskuun alussa käyttöönsä Liebherrin ja Movax Oy:n yhteistyön tuloksen. Se pitää sisällään Liebherr 928 G8 -kaivukoneen sekä Movax SG-60V -pontiniskijän. Yhdistelmässä sinänsä ei ole mitään uutta ja ihmeellistä, mutta toteutustavassa on. Movaxin ohjausjärjestelmä mControl+ on nyt integroitu suoraan Liebherrin CAN-väylään. Movax-valmius onkin saatavilla Liebherrin Colmarin tehtaalta suoraan kaikkiin Liebherrin G8-sukupolven kaivukoneisiin.

Kahden alansa johtavan valmistajan uudistunut ”avioliitto” tarkoittaa lisääntynyttä automatiikkaa pontitukseen sekä myös asennuksen helppoutta ja nopeutta verrattuna perinteiseen ”päälle liimattuun” asennukseen. Toki automatiikka on aiemminkin ollut Movaxilta saatavilla, mutta se on vaatinut paljon mutkikkaamman asennuksen lisäventtiileineen kaikkineen.

Liebherr käyttää uusissa G8-malleissaan uutta sähköistä esiohjausta, joka perustuu dataan, ei jännite-eroihin. Juuri tämä seikka helpottaa rajapinnan luomista järjestelmään.

Lopen Maa- ja Vesirakenne Oy:n uuden Liebherr 928 G8 -kaivukoneen puomin päähän on istutettu aivan uudenlaisella teknologialla varustettu Movax SG-60V -pontiniskijä. Liebherr on ollut mukana projektissa, jossa Movax-valmius rakennetaan tarpeen vaatiessa jo tehtaalla valmiiksi. Uusi hydrauliikkajärjestelmä ja kaivuhydrauliikan sähköinen esiohjaus mahdollistavat Movaxin istuttamisen Liebherrin CAN-väylään. Asennus helpottuu huomattavasti.

”Kun kuljettaja ajaa automatiikkanäytöllä, niin Movax ohjaa myös kaivukoneen puomin liikkeitä. Kuljettajan ei periaatteessa tarvitse muuta kuin asettaa pontti paikoilleen ja pontiniskijä kohdalleen. Automatiikka ohjaa sekä pontin iskua, mutta myös peruskoneen kaivulaitteen sylintereitä. Kuljettaja valvoo prosessia. Toki homma voidaan suorittaa myös perinteisesti, mikäli automatiikkaa ei haluta käyttää”, aloittaa Movax Oy:n tuotepäällikkö Juuso Tapanila.

Kun Movax on nyt integroitu Liebherrin järjestelmään, tarkoittaa se myös sitä, että Movaxia hallitaan Liebherrin peruskaivuvivuilla. Ohjaamossa pontiniskijää varten on ainoastaan siihen liittyvä Android-tabletti. Se kertoo pontituksen kannalta tärkeimmät arvot.

”Projektin ensiaskeleet otettiin vuoden 2019 Baumassa ja eri osapuolien yhteinen palaveri pisti homman tulille vuotta myöhemmin. Liebherr-kaivukoneet ovat aina olleet tehokkaan lisähydrauliikkansa ansiosta optimaalisia Movaxinkin peruskoneeksi. Näissä uusissa G8-malleissa joudutaan Movaxille menevää virtausta jopa rajoittamaan, vaikka vain toinen kaksoispumpuista on pontiniskijälle käytössä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että muiden toimintojen kuten ajon tai kaivuliikkeiden käyttö ei vähennä vasaralle ja vibralle menevää tehoa”, jatkaa Liebherr-Finland Oy Ab:n tuotepäällikkö Pentti Lindqvist.

Lopen Maa- ja Vesirakenteen koneessa on paremman yläulottuvuuden saavuttamiseksi purkupuolelta tuttu, suorempi pääpuomi. Näin voidaan käsitellä pidempiä pontteja helpommin. Ja koska Liebherr viedään välillä lautallekin, on sen ajohydrauliikkaan lisätty Suomessa haaroitus lautanjalkojen ohjausta varten.

Ensimmäiset asennukset G8-perheen koneisiin tehtiin saksalaisen asiakkaan aloitteesta. Saksa onkin yksi Movaxin päämarkkina-alueista.

Sovellus saatavilla, totta kai

Perinteisessä asennuksessa kuluu Tapanilan mukaan asentajalta helposti yhden työviikon päivät. Siihen kun kuuluu letkutuksia, venttiilien asennuksia, ohjauskahvojen vaihtoja ja ehkä hitsaustyötäkin ym.

”Nyt selvitään ilman fyysisiä muutoksia ja asennus sekä säätöjen tekeminen hoituu päivässä. Ei tarvita lisäventtiileitä eikä uusia joystickejä. Liebherrissä on valmiina pistoke Movaxia varten. Kun Movax kytketään kiinni, ymmärtävät laitteet heti toisiaan. Kulma-antureille on paikka valmiina Liebherrin puomissa. Pontiniskijästä vedetään yksi johto moduulille ja siinä se suurin piirtein on. Koko asennusruljanssi helpottuu valtavasti”, jatkaa Tapanila.

Movaxin käyttöliittymän ohjelmistopäivitys onnistuu helposti nykyajan tyyliin eli sovelluksen avulla. GooglePlay-kaupasta on ladattavissa ohjaamon Android-tablettiin sovellus nimeltään mControl+ PRO. Nettiyhteys voidaan ottaa ohjaamosta joko jakamalla vaikkapa oman älypuhelimen wlan-yhteys tai asentamalla tablettiin oma SIM-kortti.

Movaxin järjestelmän yhteyksiä voi hyödyntää myös dokumentointiin.

”Kaikki ponttaus ja paalutustyö voidaan myös tallentaa pilveen. Kuljettaja huolehtii ponttien leveyden lisäämisestä sovellukseen sekä antaa ponttien numerot. Järjestelmä laskee alaslyötyä syvyyttä ja sitä kautta saadaan laskutuksessakin hyödynnettävät metrit ja pinta-alat talteen pilvipalvelimeen. Jos hyödyntää sovellusta, niin ei tarvitse mittanauhan kanssa jälkikäteen tutkia mitä tuli tehtyä”, valistaa Tapanila.

Pontteja pontteja

Yhdeksän kilometrin pituinen raitiotieyhteys Helsingin keskustasta Laajasaloon eli Kruunusillat-raitiotiehanke toteutetaan kahden urakkamuodon yhdistelmänä. YIT Suomi Oy on mukana sekä allianssiosuudessa että kokonaisurakassa työyhteenliittymänä Kreate Oy:n kanssa.

Lopullista kustannusarviota ei vielä tiedä kukaan, mutta kyseessä on satojen miljoonien hanke. Viime vuonna puhuttiin reilusta 300 miljoonasta eurosta, mutta onpa julkisuudessa väläytelty jopa tuplasti suurempaakin summaa. Nopea rakentamisen kustannusten nousu kasvattanee tämänkin hankkeen hintalappua melkoisesti.

Riihimäkeläisen Lopen Maa- ja Vesirakenne Oy:n koneet ja miehet ovat YIT:n aliurakoitsijoina mukana projektissa. Vuonna 2000 perustetun, ruoppaus- ja vesistörakentamiseen erikoistuneen yrityksen omistaja ja toimitusjohtaja Tarmo Toivonen iski toista päivää uudella hankinnallaan ponttiseinää putkikanaalin tueksi Helsingin Merihaassa. Paikassa, jossa sijaitsee toinen pää tulevalle 422 metriä pitkälle Merihaansillalle. Sen esivalmistelut ovat siis parhaillaan käynnissä. Silta tulee valmistuttuaan yhdistämään Merihaan Nihtiin eli Kalasatamaan kuuluvan Sompasaaren eteläosaan.

”Olemme nyt olleet täällä toista vuotta töissä. Ensin teimme tuossa Siltavuoren salmen ylittävän sillan länsipuolella tilapäisen jätevesilinjan mereen. Vanhat linjat purettiin sitten uuden Hakaniemensillan alta pois ja nyt parhaillaan urakoimme uutta 2×800 millimetrin viemärilinjaa mereen. Vastapäisellä rannalla on parhaillaan myös pitkäpuominen Doosan 300 -kaivukone tekemässä ankkuriporausta”, sanoo Toivonen.

Toimitusjohtaja Tarmo Toivosen (alh.vas.) yritys on erikoistunut ruoppaus- ja vesistörakentamiseen. Nyt hankittu Movax on yrityksen toinen. Movax Oy:n tuotepäällikkö Juuso Tapanila (alh.oik.) ja Liebherr-Finland Oy Ab:n tuotepäällikkö Pentti Lindqvist (tak.oik.) ovat olleet Liebherr/Movax-projektissa mukana alusta saakka. Liebherr-Finland Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Alppivuori pistäytyi myös työmaalla tutkailemassa suomalaissaksalaisen yhteistyön hedelmää.

Automatiikalla tai sitten ei

Toivonen laskeskelee, että parhaillaan Kruunusillat-hanke työllistää häneltä seitsemän konetta ja miehiä saman verran. Yrityksellä on runsaasti vesistörakentamisen erikoiskalustoa peruskaivukoneista proomuihin ja pitkäpuomikoneista hinaajiin.

”Nyt Movax-pontiniskijöitä on meillä kaksi. Tässä uudessa yhdistelmässä hydrauliikan tuottoa tuntuu olevan enemmän kuin tarpeeksi”, kertoo Toivonen.

Mies on pitkän linjan Movax-käyttäjä ja hän kertoo jättävänsä automatiikan käytön muille. Pitkän kokemuksensa ja kaivukoneiden ohjaamoissa kerätyn ”perstuntumansa” ansiosta Toivonen kertoo pääsevänsä ”manuaalisella” ajolla nopeampaan työsuoritukseen.

”Uusien kokemattomien kuljettajien kohdalla automatiikasta on varmasti suurin hyöty”, Toivonen toteaa.

Liebherr R 928 G8 -kaivukone esiteltiin viime vuonna. Se on suunniteltu ja sitä valmistetaan Liebherr-France SAS:n tehtailla Colmarissa, Koillis-Ranskassa. Tämä 30-tonninen malli asettuu Generation 8 -perheessä (G8) mallien R 926 G8 ja R 930 G8 väliin täydentäen näin mallisarjaa, jossa jo nyt on kahdeksan konetta painohaarukassa 22–45 tonnia.

Noin 28 tonnin peruskoneisiin suositeltava Movax SG-60V painaa hieman alle kolme tonnia ja sillä voidaan käsitellä 400–1 200 millimetriä leveitä pontteja. Uusi Movax on varustettu modulaarileuoilla, jolloin sillä voidaan lyödä myös isompia putkipaaluja. Toivonen laskeskelee, että Liebherr 928 G8 -kaivukone ja Movax SG-60V painavat kaikkinensa yhteensä hieman alle 35 tonnia.

Lue seuraavaksi