Uutiset

Työkoneet

Kobelco 90 vuotta

Vuosi 2020 on asettanut ennennäkemättömiä maailmanlaajuisia haasteita ja jäänee mieleen koronapandemian takia. Mutta 2020 on myös juhlavuosi Kobelco Construction Machinerylle (KCM). Täsmälleen 90 vuotta sitten eli vuonna 1930 Kobelco esitteli Japanin ensimmäisen sähköisen lastauskoneen kaivoskäyttöön. Innovaatiolla oli merkittävä vaikutus sekä Kobelcon liiketoiminnan suunnalle ja kasvulle että koko maailman rakennuskoneteollisuudelle.

Kobelcon menestys johtuu suurelta osin japanilaisen valmistajan maineesta rakentaa kestäviä, pitkäikäisiä ja vähän huoltoa tarvitsevia koneita. Ne on tehty kestämään vaikeimpia työmaiden olosuhteita. Kobelcon mukaan laatu on ollut 90 vuoden ajan ensisijainen tavoite, eikä tämä filosofia ole koskaan muuttunut huolimatta jatkuvasti vaikeammiksi muodostuvista taloudellisista haasteista.

50-K

Kobelcon historia on täynnä ”ensimmäisiä”

Vuonna 1930 Kobelco siis teki Japanin ensimmäisen sähkökäyttöisen  50-K-lastauskoneen kaivoksille. Se viitoitti osaltaan tietä tulevaisuuden innovaatioihin. Kobelco-maarakennuskoneet saivat pohjansa teknisille ratkaisuille heti alusta alkaen.

Vuonna 1960 Kobelcon Okubon tehdas valmistui ja laajamittainen rakennuskoneiden valmistus alkoi. Nykyään tämä tehdas on edelleen olemassa ja siellä valmistetaan Kobelco-nosturit. Se on yksi neljästä Kobelcon tehtaista Japanin maaperällä.

H208

Ensimmäinen tela-alustainen hydraulinen, Kobelcon omaa tekniikkaa tarjoava kaivukone H208 valmistui vuonna 1967. Se käynnisti 40-vuotisen kauden Kobelco-kaivukoneissa, mikä huipentui SK MARKII-sarjan kaivukoneiden julkistukseen vuonna 1987. Kaupunkiympäristöön suunnitellut Acera” -kaivukoneet näkivät päivänvalon kahta vuotta myöhemmin. Beetle-sarjan lyhytperäiset minikaivukoneet tulivat markkinoille vuonna1996.

SK MARKII

Kahden viime vuosikymmenen aikana Kobelco on pysynyt kaivukoneiden tekniikan eturintamassa. Viimeisintä valmistusteknologiaa hyödyntävällä Itsukaichin tehtaalla on tässä keskeinen rooli.

Kobelcon mukaan yksi tähän mennessä tärkeimmistä innovaatioista on ollut hybriditeknologian valjastaminen kaivukoneisiin. Yritys aloitti hybridikaivukoneiden kehityksen jo vuonna 1999. Kehitystyö johti hybridimallin HE-01 julkistamiseen vuonna 2007. Sitä seurasi vuonna 2010 samaa teknologiaa tarjoava, kahdeksan tonnin painoinen 80H. Kysyntää oli heti järeimmillekin hydridikoneille. Ensi markkinoille tuli malli SK200H-9 ja vuonna 2017 päivänvalon näki litiumionitekniikkaa hyödyntävä SK210HLC10.

Hybridikaivukone HE-01

Myös Kobelcon valmistamat purkukoneet ovat lyöneet itsensä purku-urakoitsijoiden tietoisuuteen viime vuosikymmeninä. Japanissa merkki on alansa markkinajohtaja ja jo vuonna 2006 esiteltiin siihen aikaan korkeimmalle kurottava malli SK3500D. Nykyiset mallit SK350DLC-10, SK400DLC-10 and SK550DLC-10 soveltuvat nopeasti vaihdettavissa olevien puomien ja työlaitteiden ansiosta niin pohja- kuin korkeisiin rakennuspurkuihin.

Jokainen malli voidaan varustaa eripituisin puomikonstruktioin.

SK400DLC-10

Vuonna 2007 Kobelco toi markkinoille ensimmäisen lyhytperäisen kaivukoneen, jonka melutaso oli saatu ennätyksellisen alhaiseksi. Myös moottorin jäähdytys oli konstruoitu erittäin tehokkaaksi ja pölysuojaus tehostettu. Tästä teknologiasta käytetään nimitystä iNDr ja sama edistynyt teknologia on edelleen käytössä useissa Kobelcon mini-, midi ja keskisarjan kaivukoneissa.

Kobelcon historiakertaus Suomessa. Konepörssin video vuodelta 2014.

Kobelco globaalisti

Tänään, vuonna 2020 Kobelco operoi jo yli 100 maassa. Sillä on 480 jälleenmyyjää ja 8 000 työntekijää maailmanlaajuisesti.

”Vuonna 1930 tapahtuneen ensimmäisen kaivoskoneen julkistuksen jälkeen olemme jatkaneet laajan tuoteperheen kehittämistä vastaamaan asiakkaiden vaatimuksiin mahdollisimman tehokkaasti. Tämä käytännönläheinen lähestymistapa on aina ollut perimässämme. Pyrimme jatkuvasti olemaan yritys, joka pitää asiakkaat tyytyväisinä tarjoamalla uusia ja innovatiivista ratkaisuja”, sanoo pääjohtaja Yoshinori Onoe (Kobelco Construction Machinery Co., Ltd).

Yoshinori Onoe

Kobelcon merkittävä virstanpylväs viime vuosikymmenellä Euroopassa oli organisaation uudelleen perustaminen vuonna 2013. Kobelco Construction Machinery Europe B.V.: n (KCME) pääkonttori avattiin tuolloin Alankomaiden Almereen. Viimeisen seitsemän vuoden aikana tämä tärkeä tukikohta on tarjonnut täyden palvelun sekä myynnin jälkeisen tuen eurooppalaisille asiakkailleen. Tällä hetkellä Kobelcolla on Euroopassa 64 jälleenmyyjää ja 270 myyntipistettä 60 eri maassa. Suomessa Kobelco Center hoitaa ansiokkaasti Kobelcon myyntiä ja jälkimarkkinoinnin palveluja.

”Kobelcot on rakennettu kestämään. Tämä on keskeinen viestimme, joka ruokkii Kobelcon kasvua Euroopassa. Kobelcoissa näkyy laadukas japanilainen koneenrakennustaito. Jälleenmyyjien verkostomme on tehokas. KCME: n sitoutumista Euroopan markkinoihin vahvistaa myös osallistumisemme aina keskeisiin eurooppalaisiin tapahtumiin kuten Bauma, Intermat ja SaMoTer”, jatkaa Onoe.

Kobelcon osasto vuoden 2019 Baumassa.

”Eurooppa on Kobelcon kannalta erittäin merkittävä alue. Vuodesta 2013 lähtien olemme työskennelleet ahkerasti rakentaaksemme vahvan ja menestyvän yrityksen. Olemme erittäin ylpeitä siitä, kuinka paljon on saavutettu seitsemässä vuodessa”, täydentää KCME: n toimitusjohtaja Makoto Kato.

”Tuotevalikoimamme kattaa nyt kaivukoneita pienimmästä SK08-minikaivukoneesta aina suurimpaan SK850LC: een saakka.”

Suomessa Kobelcon historia alkaa vuodesta 1988, jolloin Yrjö Raunisto ja yrityksensä Hydropiste Oy aloitti Kobelcojen maahantuonnin.

Lue myös: Kobelcon uudet seiskasarjalaiset Suomeen.Lue seuraavaksi